search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 21:00
MENU CLOSE

Σκουρλέτης: Χρειαζόμαστε ένα νέο σοκ συλλογικότητας – «Καρφί» για Σπίρτζη

13.07.2023 16:13
skourletis-123-new

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Η κόντρα μεταξύ Χρήστου Σπίρτζη και Πάνου Σκουρλέτη είναι γνωστή και διαχρονική θα έλεγε κανείς. Πάει πίσω στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε που ο κ. Σκουρλέτης ήταν υπουργός Εσωτερικών και φαινόταν να είναι απέναντι με την πλειοψηφία των δημάρχων και ειδικά με την ΚΕΔΕ, ενώ ήρθε στην επιφάνεια για πρώτη φορά με δημόσιο τρόπο όταν ο κ. Σκουρλέτης ήταν γραμματέας του κόμματος και ανέλαβε τη συγκρότηση δικτύου τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρόσφατα, ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησε για «κομματική γραφειοκρατία που κάνει κουμάντο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον μηχανισμό του μέχρι και σήμερα», σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με τη διαδοχή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας σε συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών και απαντώντας στο ερώτημα «αν αισθάνθηκε ποτέ βαρίδι μέρος της “κομματικής γραφειοκρατίας” που δεν άφησε τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει το όραμά του για τον ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Σκουρλέτης απάντησε:

«Κατ’ αρχάς, τα λίγα κιλά που έχω πάρει τα τελευταία χρόνια δεν με καθιστούν “βαρίδι”. Πιστεύω στην εσωτερική δημοκρατία, η οποία αναβαθμίζεται όταν καταλήγει σε προωθητικές συνθέσεις. Δεν έχουμε ανάγκη από νέους διχασμούς,  αλλά από ένα νέο σοκ συλλογικότητας στη λειτουργία μας. Όσοι αποκαλούν «κομματική γραφειοκρατία» όσους έχουν εκλεγεί μόλις πριν από έναν χρόνο στα όργανα του κόμματος, μέσα από τις συνεδριακές μας  διαδικασίες, προσβάλλουν πρώτα απ’ όλα τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που πήραν μέρος σε αυτές. Συνιστώ ψυχραιμία, σοβαρότητα και συντροφική αλληλεγγύη».

Να γίνει συζήτηση σε βάθος αφού καλυφθεί το κενό ηγεσίας για να μην υπάρξει αποσυσπείρωση

Σε ό,τι αφορά τον «οδικό χάρτη» για την ανάδειξη νέας ηγεσίας σημείωσε πως «η αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα επιβάλει μια γρήγορη ανασύνταξη χωρίς να υποβαθμίσουμε -σε καμία περίπτωση- όπως έγινε μετά το 2019, την αναγκαία  συζήτηση γύρω από τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και την αποτίμηση της συνολικότερης πορείας μας». «Επιβάλλεται» αναφέρει «μια σε βάθος, συλλογική και οργανωμένη συζήτηση για τις αλλαγές μέσα στην κοινωνία, αλλά και στον κόσμο γενικότερα». Ωστόσο τονίζει «η περίοδος μέχρι το έκτακτο συνέδριο δεν πρέπει να δώσει την εντύπωση μιας πλήρους αποσυσπείρωσης και να λειτουργήσει παραλυτικά. Άρα το κενό στο επίπεδο του προέδρου πρέπει να καλυφθεί όπως προβλέπεται από τις καταστατικές διαδικασίες». Εν είδει αποτίμησης πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση μετά το 2019 έγιναν επιλογές που δοκιμάστηκαν, διαμορφώθηκαν πλειοψηφίες και μειοψηφίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημιουργήθηκε μια εικόνα του κόμματός μας η οποία, όπως προκύπτει εκ των πραγμάτων, δεν συνέβαλε στην οικοδόμηση νέων σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία».

Στο ερώτημα για το τι φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πηγαίνει καλά στην Αυτοδιοίκηση απάντησε καταρχάς μιλώντας για τις αυτοδιοικητικές του 2019:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά είχε μια ισχνή αυτοδιοικητική εκπροσώπηση, παρ’ όλο που πολλές από τις επεξεργασίες του σφράγισαν τον χώρο της αυτοδιοίκησης. Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είχε δοθεί κατεύθυνση για τη συγκρότηση πλατιών σχημάτων συνεργασίας με σαφή προγραμματικά  στοιχεία, ωστόσο η ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές -απόφαση με την οποία είχα διαφωνήσει- σε συνδυασμό με την κορύφωση του τότε αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου δεν άφηναν πολλά περιθώρια κινήσεων. 

Δεν αναδείχθηκε το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση

Προσθέτει ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019  ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε «αυτοδιοικητικά σχήματα «σε 250 δήμους της χώρας, από τα οποία γύρω στα πενήντα βρέθηκαν τελικά στην διοίκηση των δήμων», ενώ λόγω της απλής αναλογικής «πάνω από 800 κομματικά στελέχη εκλέχτηκαν ως δημοτικοί σύμβουλοι». Σημειώνει πως «μέσα από αυτούς θα μπορούσε να αναδειχθεί μια σημαντική σε αριθμό νέα “μαγιά” αυτοδιοικητικών στελεχών, που θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο μελλοντικά» και σχετικώς είχε καταθέσει μια «συγκεκριμένη πρόταση συγκρότησης ενός δικτύου αιρετών, αλλά τελικώς δεν υλοποιήθηκε». «Μία από τις βασικές αδυναμίες μας ήταν η μη ανάδειξη και κατ´ επέκταση η μη “κεφαλαιοποίηση” του έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση» τονίζει επίσης. Ως προς το τελευταίο, το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση δηλαδή, παραθέτει το πρόγραμμα «Φιλόδημος», τη στήριξη των δήμων με μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, τη ρύθμιση των εργασιακών ζητημάτων χιλιάδων συμβασιούχων, κ.ά.

Όσο για τις προσεχείς εκλογές προειδοποιεί πως «στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα που έχουμε μπροστά μας πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για το καλύτερο αποτέλεσμα σ’ αυτές τις εκλογές» τονίζοντας παράλληλα ότι «η αυτοδιοίκηση έχει τους δικούς της κανόνες και τη σχετική της αυτονομία, που δεν πρέπει να την αγνοούμε. Οι διεργασίες εντός της δεν αντανακλώνται ευθέως στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Απλουστευτικό το δίλημμα κέντρο ή αριστερά

Αναφορικά με το πολιτικό στίγμα που θα πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το δίλημμα «κέντρο η Αριστερά» επανέλαβε τη θέση πως «πρέπει να αξιολογήσουμε το βασικό σχέδιο και τις  επιλογές που κάναμε μετά το 2019. Υπήρχε μια  σαφής  ταυτότητα  ή ένας θολός πολυσυλλεκτισμός, στη βάση ενός μέσου όρου θέσεων; Η επιλογή της διεύρυνσης  πήρε  έναν χαρακτήρα κινήσεων κορυφής και όχι κοινωνικής γείωσης και διεύρυνσης της παρουσίας μας μέσα στους κοινωνικούς χώρους».  Από εκεί και πέρα, υπογραμμίζει πως το ερώτημα «στροφή προς την Αριστερά  ή προς το Κέντρο;» είναι ένα «απλουστευτικό» και «λανθασμένο» και  πως  ο ΣΥΡΙΖΑ «ένα κόμμα διακυβέρνησης και εξουσίας πρέπει να απαντά στο ποιοτικό – πολιτικό ερώτημα “ποια διακυβέρνηση και σε ποια προοπτική;”. Η απεύθυνσή μας προς τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκφράσουμε πρέπει να εκκινεί από το έδαφος της Αριστεράς».

Διαβάστε επίσης:

Εμμένει σε κοινή υποψηφιότητα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ο Μαργαρίτης

Ψήφος Αποδήμων: «Δεν δίνουμε εκβιαστικά συναίνεση» απαντά το ΠΑΣΟΚ στις αιχμές Μητσοτάκη

Μητσοτάκης στο ΥΠΕΣ: Αξιολόγηση πρωτίστως για επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 21:00