search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 15:37
MENU CLOSE

ΑΑΔΕ: Δηλώσατε έως και 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα το 2021; – Έρχονται έλεγχοι

15.07.2023 15:49
tameiaki_mixani

Εκτεταμένη ψηφιακή διασταύρωση στοιχείων στα ετήσια εισοδήματα όσων δήλωσαν, το 2021, έως 10.000 ευρώ, τρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο μικροσκόπιο έχουν μπει τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι ώστε να ελεγχθεί ποιοι φοροδιαφεύγουν και ποιοι όντως έχουν χαμηλό εισόδημα.

Οι αριθμοί ουσιαστικά δείχνουν την εικόνα και προέρχονται από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλαμε πέρσι το 2022, αποτυπώνοντας τα εισοδήματα του 2021. Περίπου 3,75 εκατομμύρια είναι αυτοί που εμφανίζουν εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ και όπως θα δούμε περίπου το 36,6% των φορολογουμένων έχουν εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ.

Με αυτό το όριο οικογενειακού εισοδήματος εμφανίζονται ακόμα και οι οικογένειες με παιδιά. Από εκεί και πέρα μένει μόνο ένα 24,8% των φορολογουμένων να εμφανίζουν εισοδήματα 10.000 έως 20.000 ευρώ. Και στην Ελλάδα αυτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ οικογενειακό είναι η μειοψηφία με ποσοστό μόλις 18,3%.

Ηλεκτρονικό σαφάρι για 3,8 εκατ. φορολογούμενους

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, τόνισε πως προωθείται μία μεγάλης έκτασης ηλεκτρονική διασταύρωση. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που θα αξιοποιηθούν, αλλά και το σύνολο των πληροφοριών που καταφθάνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από διάφορες πηγές και τα οποία αφορούν τα συναλλακτικά μας ήθη καθώς επίσης και τις συνήθειες.

«Τρέχουμε ήδη μία εκτεταμένη ψηφιακή διασταύρωση στοιχείων στα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Είναι στο μικροσκόπιό μας 3,8 εκατομμύρια δηλώσεις με εισόδημα έως 10.000 ευρώ το έτος 2021», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, τόνισε: «Η φοροδιαφυγή είναι μία υπόθεση που αφορά όλους μας. Τα δημόσια έσοδα είναι έσοδα όλων μας, δεν στερείται το κράτος εσόδων, στερούμαστε εμείς υποδομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό πρέπει να έχουμε στον νου μας». 

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως «τα ψηφιακά μας εργαλεία τα διευρύνουμε διαρκώς. Συνεχίζουμε να δίνουμε μία πολύ μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής διευρύνοντας τα ψηφιακά εργαλεία, αναπτύσσοντας τεχνικές, δίνοντας τη δυνατότητα στους ελεγκτές να βλέπουν μεγάλα δεδομένα. Στον έλεγχο live, ο ελεγκτής θα μπορεί να βλέπει την εικόνα της επιχείρησης, να καταγράφει τις παραβάσεις και να παίρνει το σημείωμα διαπιστώσεων εκείνη τη στιγμή, ψηφιακά. Ξεκινάμε μέσα στον Ιούλιο πιλοτικά». 

Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών φορολογικών κέντρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όπως διευκρίνισε «θα εξυπηρετούν κεντρικά, ψηφιοποιημένα» και πως «ένα αφορά στην είσπραξη, ένα  στη φορολογία ακινήτων και ένα στα υπόλοιπα ζητήματα». 

«Κρατάμε τις εφορίες πλέον, ως σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα και τις μετατρέπουμε σε σημεία καθοδήγησης του πολίτη για το πως θα εφαρμόσει σωστά τις υποχρεώσεις του», πρόσθεσε. 

«Το POS δεν θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να κοπεί απόδειξη»

«Οι ταμειακές μηχανές είναι διασυνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ εδώ και 1 χρόνο. Από αυτή τη διασύνδεση, βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο εάν διαβιβάζουν ή όχι. Η υποχρέωση της διαβίβασης είναι αυτοτελής και θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε αυτό. Έχουμε ήδη επιβάλλει πρόστιμα και θα συνεχίσουμε», επισήμανε.

Μεταξύ άλλων, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ επισήμανε ότι «το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS είναι σε εξέλιξη. Το POS δεν θα μπορεί να παίρνει χρήματα χωρίς να έχει κοπεί απόδειξη. Ανεξαρτήτως της διασύνδεσης, εμείς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε εάν αυτά που μας έρχονται είναι σωστά και με άλλους τρόπους».

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα 1,1 δισ. από το ΥΠΟΙΚ

Στην κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης προχωρά η Ε.Ε. – Χατζηδάκης: «Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις»

Σπεύδουν βραδέως οι παραγραφές ασφαλιστικών οφειλών



google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 15:36