search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 18:45
MENU CLOSE

Μέτρα 1,1 δισ. από το ΥΠΟΙΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2290
13/07/2023
15.07.2023 07:04
ypoik_xatzidakis_1407_1460-820_new

Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο, αύξηση αφορολόγητου και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μισθολογικές αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους είναι μερικές από τις παροχές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δόθηκε προς διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Τα νέα αυτά οικονομικά μέτρα είναι ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

1. Πιο συγκεκριμένα ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε οριζόντια αύξηση 70 ευρώ στο Δημόσιο για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων.

2. Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2024, με κόστος 500 εκατ. ευρώ, θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης με αύξηση κατά 30%, αύξηση επιδόματος παραμεθορίου στα 130 ευρώ και αύξηση οικογενειακού επιδόματος σε ένστολους κατά 15 ευρώ.

3. Αναπροσαρμόζεται ακόμη και το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ με αναδρομική ισχύ από 7 Οκτωβρίου 2022, με αύξηση δαπανών διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης. Επίσης αυξάνεται κατά 20 ευρώ το οικογενειακό επίδομα, το οποίο αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές 663.663 υπαλλήλων, ενώ προβλέπεται και η οριζόντια αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Έτσι ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά θα δει αυτόματα αύξηση 50 ευρώ τον μήνα ή 600 ευρώ τον χρόνο μόνο από το οικογενειακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων στον μισθό του.

4. Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο εισοδηματικό όριο, αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί για κάθε οικογένεια. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ. ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.

5. Η αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι η πρώτη αύξηση από το 2014, έτος κατά το οποίο άρχισε να δίνεται το επίδομα.

6. Επίσης θεσπίζεται από φέτος το Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, για νέους 18 και 19 ετών, που αποτελεί ουσιαστικά τη μονιμοποίηση του Freedom Pass, το οποίο είχε χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ενίσχυση θα καταβάλλεται κάθε χρόνο με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Δικαιούχοι είναι όσοι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ό έτος της ηλικίας τους. Το Youth Pass θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο. Το κόστος είναι 30 εκατ. ευρώ για το 2023 και οι ωφελούμενοι περίπου 200.000 νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι πρέπει να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς Τaxisnet και να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr.

7. Παράλληλα απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι, που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ, θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Το μέτρο αυτό θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

8. Σε ό,τι αφορά το επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες: Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150 έως 200 ευρώ σήμερα. Για εννέα μήνες μετά τη γέννηση (αντί για τέσσερις που ισχύει ώς τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700 – 6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ώς το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.

9. Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες, με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Το έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023.

10. Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του. Θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Για τις νέες παροχές προς τους πολίτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:

«Με το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση υλοποιείται το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας που είναι άμεσης εφαρμογής, εκείνες δηλαδή που θα ισχύσουν είτε από τώρα είτε από 1ης Ιανουαρίου 2024. Για μία ακόμη φορά ό,τι είπαμε το κάνουμε. Και με τον ίδιο τρόπο θα υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις του προγράμματός μας, το οποίο είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό».

Σε ό,τι αφορά το Market Pass ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, εξειδικεύοντας το μέτρο, σημειώνει ότι τα κριτήρια μένουν τα ίδια, αλλά παύει να υπάρχει όριο στα εξαρτώμενα μέλη (παιδιά). Δηλαδή όσοι είχαν κάνει ήδη αίτηση δεν θα χρειαστεί να ξανακάνουν. Μόνο για επιπλέον αιτήσεις θα ανοίξει το σύστημα, για όσους δεν είχαν κάνει αίτηση, ενώ διευκρίνισε ότι θα ληφθούν υπόψη οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τζόγος διαρκείας στη δεξιά πολυκατοικία

ΚΚΕ: Αφετηρία για τη «μαχητική αντιπολίτευση» με απόδημους και ακτοπλοϊκά

Μητσοτάκης και Ερντογάν (ξανα)συμφώνησαν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 18:45