search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 21:53
MENU CLOSE

Φωτιά σε Μάνδρα, Μέγαρα, Ρόδο και Λακωνία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις ενώ ξημερώνει δύσκολη μέρα με ακραίες θερμοκρασίες

20.07.2023 23:58
fwtiaattika
AP

Πολλαπλά τα πύρινα μέτωπα και απόψε. Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Δυτική Αττική, και Ρόδο. Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στη Λακωνία. Bοήθεια από το εξωτερικό μετά τις νέες αναζωπυρώσεις προσπαθεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή σε Μάνδρα και Μέγαρα χαρακτηρίζεται «ελεγχόμενη» όμως η Πυροσβεστική είναι σε επιφυλακή καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής κ. Αρτοποιός, προειδοποίησε για ακραίες συνθήκες που πλέον δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς.

Διάσπαρτες εστίες στη Δυτική Αττική

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στη Δυτική Αττική μετά την αναζωπύρωση του μετώπου μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας το απόγευμα, ωστόσο οι εστίες είναι πολλαπλές και διάσπαρτες.

Μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 ο αντιδήμαρχος Μάνδρας Μιχάλης Σακελλάρης μίλησε για πολλαπλές ενεργές εστίες, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθεί το μέτωπο στη διάρκεια της νύχτας.

Όπως εξήγησε, πετούσαν πάνω από δέκα εναέρια μέσα πριν νυχτώσει αλλά το ζητούμενο είναι τι θα καταφέρουν τώρα οι επιγειες δυναμεις στα ενεργα μετωπα. Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό ζωων και στην Οινόη και σε περιοχές προς την Αγία Σωτήρα.

Εκκενώσεις οικισμών της Μάνδρας

«Βροχή» τα μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις οικισμών στη Μάνδρα το απόγευμα. Εστάλη μήνυμα για εκκέωνση του οικισμού Κιάφα προς Μάδρα αλλά και για εκκένωση του Αγίου Παντελεήμονα προς Ερυθρές.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κιάφα καθώς εκεί η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ καλύτερη σύμφωνα με το thriassio.gr είναι τα πράγματα σε Αγιά Σωτήρα και στον Άγιο Ιωάννη Κόρακά. H φωτιά πέρασε στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Ελευσίνας Θήβας στη θέση Καραούλι και είχε κατεύθυνση προς την Οινόη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ήχοι που ακούγονται από τις εκρήξεις είναι από εγκαταστάσεις αερίου που βρίσκονται στην περιοχή αλλά και από τους ηλεκτροφόρους πυλώνες.

Νωρίτερα εκδόθηκε νέα εντολή εκκένωσης από τον Άγιο Ιωάννη Κόρακα προς Μάνδρα, ενώ πιο πριν μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης της Οινόης προς Ερυθρές, αλλά και των οικισμών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι. Σπίτια στην Αγιά Σωτήρα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Σύμφωνα με την τροχαία υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Π.E.O. Αθηνών – Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων «Cyclon» μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Νωρίτερα το μεσημέρι σήμανε συναγερμός για αναζωπύρωση και στο Καραούλι Μάνδρας, κινητοποιώντας σύμφωνα με πληροφορίες ενισχύσεις, καθώς και άνδρες των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), προκειμένου να μην ξεφύγουν οι φλόγες. Στο Μελετάκι των Μεγάρων, νέα εστία ξεπήδησε λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι, ενώ μεγάλη αναζωπύρωση εντοπίστηκε και στην θέση Κανδήλι στα Μέγαρα.

Οι ζημιές μέχρι στιγμής σε Μέγαρα και Μάνδρα

Δήμος Μεγαρέων: 6 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ.. Από τα κτίσματα αυτά, 3 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 1 χαρακτηρίζεται ως προσωρινά ακατάλληλο για χρήση μέχρι να επισκευαστεί και 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών.

Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας: 20 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ.. Από τα κτίσματα αυτά, 8 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 7 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν και 5 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών.

Τρία διαφορετικά μέτωπα σε δύσβατη περιοχή της Ξάνθης

Παράλληλα, τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν σε δύσβατη περιοχή της Ξάνθης.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, «η περιοχή είναι τόσο δύσβατη που για να την προσεγγίσουν οι πυροσβέστες να πρέπει να διανύσουν μία ώρα απόσταση πεζοπορίας». Οι εστίες καίνε θαμνώδεις εκτάσεις και πουρνάρια, ενώ νωρίτερα στην περιοχή εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις και κεραυνούς.

Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στη Ρόδο – Μεγάλη η μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Αντιμέτωπες με αναζωπυρώσεις είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στο νησί της Ρόδου, όπου η πυρκαγιά κατακαίει πευκοδάσος.

Μαζί με τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται εθελοντές που καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ροδιακής, το μέτωπο από Απόλλωνα προς Λάερμα εμφανίζει τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα γι’ αυτό και καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό του. Το ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία όπου οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις αλλά και τις κεραίες που βρίσκονται στην περιοχή.

Δραματική έκκληση νωρίτερα από την Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου όσοι εθελοντές έχουν οχήματα να ενισχύσουν τις προσπάθειες καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές.
Το νέο μέτωπο που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ήταν σε βουνοκορφή ανάμεσα στα χωριά Λάερμα και Άγιος Ισιδωρος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου, ύστερα από το χθεσινό αίτημα του δημάρχου του νησιού και του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των τεράστιου αντίκτυπου της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή. Τεράστια είναι ήδη η περιβαλλοντική καταστροφή στο νησί.

Σε ύφεση η φωτιά στη Λακωνία

Σε ύφεση είναι όλα τα μέτωπα της φωτιάς στη Λακωνία έπειτα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σε ύφεση είναι όλα τα μέτωπα της φωτιάς στη Λακωνία έπειτα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της ΕΡΤ, έχουν καεί 3,5-4 χιλιάδες στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Υπό έλεγχο και η φωτιά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι, στον Ασκό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, σε αγροτοδασική έκταση. Στο σημείο επιχείρησαν 33 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και εννέα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δέκα πυροσβεστών με δύο οχήματα από τη Βουλγαρία, ενώ συνέδραμε με μηχανήματα και ο δήμος Λαγκαδά. Παράλληλα έγιναν ρίψεις νερού από αέρος με ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Ο Μητσοτάκης ζητά βοήθεια από το εξωτερικό – Ακυρώνει το πρόγραμμά του

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε εκτάκτως το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής.
Είχε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε εναέριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αττική.

Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε ενάεριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

Εκτός από την ματαίωση της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη, την Κυριακή, στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, αναβάλλεται και η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Καλαμάτα.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στη Ρόδο: Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις από Απόλλωνα έως Λάερμα (Videos)

Θερινό πρόγραμμα ΟΑΣΑ: Σε ποιες γραμμές μειώνονται τα δρομολόγια και σε ποιες αυξάνονται

Εύβοια: Λήξη συναγερμού, η φωτιά ήταν… σκόνη από γεωργικές εργασίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 21:49