search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 05:31
MENU CLOSE

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Διχασμένη η κυβέρνηση για ενδεχόμενο νομοθετικό μπλόκο στον Κασιδιάρη

21.07.2023 09:00
kasidiaris 776- new

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την αντιμετώπιση του Ηλία Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς, όπως αποδείχθηκε, το έγκλειστο για συμμετοχή  σε εγκληματική οργάνωση πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, μπορεί να επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος  των ψηφοφόρων. Το γεγονός, άλλωστε, ότι μέσα σε είκοσι μέρες κατάφερε να βάλει στην Βουλή τους Σπαρτιάτες δείχνει την επιρροή του σε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. 

Όπως αποδείχθηκε,  παρά τις αλλεπάλληλες τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση προκειμένου να αφήσει το ακροδεξιό μόρφωμα εκτός κοινοβουλίου, ο Ηλίας Κασιδιάρης βρήκε τελικά τον τρόπο να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, μέσα από το ακροδεξιό κόμμα Σπαρτιάτες. 

Αρκετά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν, λοιπόν, ότι μία ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να εμποδιστεί ο υπόδικος Ηλίας Κασιδιάρης να είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορεί τελικά να φέρει αλλού είδους αποτελέσματα. 

Άλλοι, πάλι, θεωρούν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα προκειμένου να μην κατέβει στις εκλογές ο υπόδικος Χρυσαυγίτης, καθώς έτσι θα έχει καταφέρει να έχει δυνάμεις σε όλες τις δομές της κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός άφησε, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τις επιλογές της, πάντοτε κινούμενη στα πλαίσια του Συντάγματος και λαμβάνοντας υπόψη την νομική πραγματικότητα.

Ο,τι  γίνει, πάντως, θα αφορά μόνο τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς του χρόνου τον Μάρτιο, ο Ηλίας Κασσιδιάρης θα έχει εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του και είναι πιθανόν να αποφυλακιστεί. Ακόμα  η απόφαση του Εφετείου σε δεύτερο βαθμό για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναμένεται να εκδοθεί το νωρίτερο στα τέλη του 2024, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει αμετάκλητο της απόφασης, πριν από μία ακόμα διετία.

Έχοντας, λοιπόν, κατά νου αυτά τα δεδομένα, τα κυβερνητικά στελέχη αναζητούν τρόπους για το πώς θα διαχειριστούν μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον Δήμο της Αθήνας ή ακόμα και στην περιφέρεια. 

Οι περισσότεροι, ωστόσο, θεωρούν ότι τελικά θα επιλέξει τον δήμο της Αθήνας με βασική επιδίωξη να δυσκολέψει την επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη από τον πρώτο γύρο, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην κοινωνία ότι ο ίδιος και η Ακροδεξιά είναι παρών. Φυσικά μια καλή παρουσία στον δήμο της Αθήνας θα φέρει αυτόματα και ένα δυναμικό παρών στο δημοτικό συμβούλιο .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε, πάντως, κάθε συζήτηση αύξησης του ορίου εισόδου στη Βουλή των κομμάτων από 3% που είναι σήμερα στο 5%, με το σκεπτικό ότι η ίδια η ζωή και η κοινοβουλευτική πραγματικότητα θα αποδομήσει κόμματα και κομματίδια, τα οποία εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες στο πολιτικό σκηνικό.

«Έχει γίνει κι άλλες φορές, εξάλλου. Υπήρχε ένας βαρύς νομικός λόγος να μην επιτρέψουμε σε κόμμα του οποίου ο πραγματικός ηγέτης ήταν κάποιος καταδικασμένος και ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή. Αυτό είναι άλλο από το να κάνουμε μία οριζόντια παρέμβαση που αφορά τα όρια των κομμάτων συνολικά»  είπε ο πρωθυπουργός. 

Διαβάστε επίσης:

Πατούλης για τις φωτιές στην Αττική: Εργαζόμαστε αθόρυβα

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση για τους 92 στόχους του Predator

Αυτοί είναι οι νέοι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ – Αναλυτικά τα ονόματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06