search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:01
MENU CLOSE

ΕΡΤ: Σχεδιασμοί για τις φυσιογνωμίες των καναλιών – Η ενημέρωση στο ΕΡΤNews, η ψυχαγωγία στην ΕΡΤ1

21.07.2023 10:28
ert_studio

Σχέδιο αλλαγής φυσιογνωμίας των καναλιών, με χαρακτηριστικά εξειδίκευσης, βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης στα κεντρικά της ΕΡΤ ώστε να περάσει σε φάση υλοποίησης σταδιακά σε βάθος χρόνου  από τη σεζόν 20023-2024.

Οι σχεδιασμοί και οι συσκέψεις, αυτό το διάστημα, έχουν επικεντρωθεί στο ειδησεογραφικό κανάλι, το ΕΡΤNews και την ΕΡΤ1.

Πρόθεση-αρχικά- είναι να τονιστεί ο ειδησεογραφικός χαρακτήρας του ΕΡΤNews ώστε να αποτελέσει  σημείο αναφοράς για τους τηλεθεατές όταν θέλουν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και επιλέγουν την ΕΡΤ.

Επιθυμία των στελεχών της ΕΡΤ είναι το ειδησεογραφικό κανάλι να ενισχυθεί με προσωπικό, κυρίως στα μετόπισθεν  εκπομπών και  δελτίων, με προοπτική να ενδυναμωθεί το πρόγραμμα του και με άλλες ειδησεογραφικές/ενημερωτικές προτάσεις. Οι σχεδιασμοί αυτοί συναρτώνται και με τα οικονομικά διαθέσιμα της εταιρείας τα οποία επηρεάζουν και το χρονοδιάγραμμα λήψης αποφάσεων και εφαρμογής. 

Με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα για όσα μελετώνται στα κεντρικά της ΕΡΤ, τα μεγάλα σε διάρκεια δελτία ειδήσεων στο κανάλι με τη διαρκή ροή ενημέρωσης, θα είναι στις 10.00 και στις 21.00.

Συρρίκνωση στην ενημέρωση από την ΕΡΤ1

Στο πλαίσιο του masterplan θα αμβλυνθούν τα ενημερωτικά χαρακτηριστικά της ΕΡΤ1 με περιορισμό κατ’ αρχας των δελτίων ειδήσεων, της ενημερωτικής ζώνης και ταυτόχρονα θα τονιστούν τα ψυχαγωγικά χαρακτηριστικά του σταθμού. Σε κοινή μετάδοση, από ΕΡΤNews και ΕΡΤ1, θα διατηρηθεί μόνον η εκπομπή «Συνδέσεις».

 Στους σχεδιασμούς εξετάζεται το πρώτο κρατικό κανάλι να αποτελέσει το κατ΄εξόχην ψυχαγωγικό κανάλι του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορά δίνοντας έμφαση στις παραγωγές ελληνικής μυθοπλασίας ώστε να διαμορφώσουν συνθήκες ραντεβού.

Από την επόμενη σεζόν η ενημέρωση στην ΕΡΤ1 θα πραγματοποιείται από δύο δελτία ειδήσεων, μόνον, σύμφωνα με γνώστες τεκταινόμενων στο Ραδιομέγαρο. Το ένα θα βγαίνει στον αέρα στις 12.00 και το άλλο στις 18.00.

Η εκπομπή «Πρωίαν σε είδος» (χωρίς το εμβόλιμο «αλλά τη μεσημβρίαν») θα ενταθεί από το Σεπτέμβριο στο χρονικό διάστημα για το οποίο είχε σχεδιαστεί από πέρσι. Θα αρχίζει στις 10.00 και θα ολοκληρώνεται στις 14.00.

Μια ώρα αργότερα θα βγαίνει στον  αέρα η επίσης καθημερινή εκπομπή «Στούντιο 4» η οποία θα ρίχνει τίτλους τέλους στις 18.00. Στην απογευματινή ζώνη θα υπάρχει τηλεπαιχνίδι, ίσως και καθημερινή σειρά, και η ζώνη υψηλής τηλεθέασης θα καλυφθεί από τις σειρές μυθοπλασίας νέων παραγωγών (πχ «Η παραλία», «Στα σύρματα», «Ηλέκτρα») και εκείνων οι οποίοι θα συνεχιστούν («Κάνε ότι κοιμάσαι», «Ο όρκος ΙΙ»).

Απέναντι στον ανταγωνισμό των ιδιωτικών, σε επίπεδο ελληνικών σειρών, η ΕΡΤ μέσω της ΕΡΤ1 θα επιχειρήσει «ομοβροντία» επεισοδίων αν δεν τροποποιηθούν στο μεταξύ οι σχεδιασμοί σύμφωνα με τους οποίους «τα επεισόδια των σειρών της ΕΡΤ1 θα καλύπτουν συνεχόμενα αρκετά από τα βράδια της εβδομάδας»,  σύμφωνα με παροικούντες το Ραδιομέγαρο.

Το «Μουσικό κουτί» θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΡΤ1 από το δεύτερο μισό της νέας τηλεοπτικής σεζόν, πιθανόν από τα μέσα Ιανουρίου, ενώ μένει να φανεί τι θα γίνει με τη μουσική σουρεαλιστική κωμική σειρά «Τα νούμερα» με προς διευθέτηση ζητήματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί  σε επίπεδο παραγωγής.

Σχέδια για ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 σε δεύτερη φάση

Μεσομακροπρόθεσμα οι ιθόντες της ΕΡΤ θα ασχοληθούν με την αναμόρφωση των ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 ώστε και τα κανάλια να έχουν τα δικά τους διακριτά χαρακτηριστά, με σαφή χαρακτήρα.

Πάντως  η ΕΡΤ3 είναι το κανάλι  το οποίο θεωρητικά εκφράζει την ΕΡΤική εξωστρέφεια, τουλάχιστον προς τα Βαλκάνια, παράλληλα με αντένες στραμμένες και στην περιφέρεια, διαθέτοντας πρόγραμμα που παραπέμπει σε ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα με εναλλακτική θεματολογία, όπως το BBC Earth και με προγραμματισμό τέτοιο σαν εκείνο των  National Geographic,  ViaSat Nature και ViaSat History.

Διαβάστε επίσης:

Η επικαιρότητα και οι επαναλήψεις τονώνουν την τηλεθέαση των καναλιών – Το Mega διατήρησε το προβάδισμα (πίνακας)

ΕΡΤ: Η ενημέρωση για τον καύσωνα διεκπεραιώθηκε στο «τελεία τζιαρ»

Στο Attica TV ο Γιώργος Μελιγγώνης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:59