search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:30
MENU CLOSE

Πάτρα: Τέσσερις συλλήψεις για την κατάρρευση της γέφυρας – «Στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία» λέει η κατασκευαστική

23.07.2023 19:43
gefyra-patra-1-new

Σε τέσσερις συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι Αρχές για την κατάρρευση του τμήματος γέφυρας στην είσοδο της περιμετρικής Πατρών στο 206ο χιλιόμετρο Πατρών- Πύργου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων οκτώ κι ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι αγωνιώδεις προσπάθειες απεγκλωβισμού τουλάχιστον δύο ατόμων κάτω από τα συντρίμμια.

Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει ανασυρθεί νεκρός και τουλάχιστον οκτώ τραυματισμένοι. Οι διασώστες, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ με τη συνδρομή διασωστικών σκύλων, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους. Συνελήφθησαν ο υπεύθυνος του έργου και δύο χειριστές, ο ένας εκ των οποίων νοσηλευεται στο νοσοκομείο γιατί τραυματίστηκε.

Σημειώνεται ότι το τμήμα της γέφυρας που κατέρρευσε ήταν κλειστό από τις 20 Ιουλίου και απαγορευόταν η κυκλοφορία λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος είπε πως ένας νεκρός και 5 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου, ενώ στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα μεταφέρθηκαν 3 τραυματίες.

Το τμήμα της γέφυρας κατέρρευσε, λίγη ώρα πριν από τη 1 το μεσημέρι, στην περιοχή Χάραδρο, στην είσοδο της Περιμετρικής Οδού, κοντά στον οικισμό Ρομά, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες.

«Στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και ήταν κλειστό με απόφαση της Διεύθυνσης της αστυνομίας Αχαΐας από την Πέμπτη 20 Ιουλίου λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Η ανακοίνωση της εμπλεκόμενης εταιρείας

Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι σήμερα Κυριακή 23/7/23 στο 206 χλμ της Εθνικής Οδού Πατρών-Πύργου εκτελούσε προγραμματισμένες εργασίες κατεδάφισης γέφυρας (φορέας κατεύθυνσης προς Πάτρα).

Μετά τη διακοπή των εργασιών και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα μέτρα που είχαν ληφθεί, στο χώρο βρέθηκαν άτομα μη έχοντα εργασία τα οποία τραυματίστηκαν (ένα από τα οποία θανάσιμα) από τμήματα της γέφυρας που κατέρρευσαν.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος. Η ΑΒΑΞ ΑΕ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντα και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Οι ενέργειες του υπουργείου Υποδομών αμέσως μετά το δυστύχημα

«Τη βαθιά θλίψη τους και τα συλλυπητήριά τους, με αφορμή το δυστύχημα που έγινε στην Πάτρα, αλλά και τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση προς τους τραυματίες που νοσηλεύονται», εξέφρασαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι υφυπουργοί, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκος Ταχιάος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, «από τις πρώτες στιγμές και χωρίς καθυστέρηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έπραξε τα ακόλουθα:

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, μετέβη άμεσα στον χώρο του δυστυχήματος και συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, μετέβη άμεσα στην Πάτρα, όπου είχε επαφές με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Επίσης, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, σε συνεννόηση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, επικοινώνησε με την Εισαγγελία.

Παράλληλα, εκλήθη η παραχωρησιούχος εταιρεία, προκειμένου εκπρόσωποί της να μεταβούν άμεσα στην Πάτρα, όπου και πραγματοποιείται σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

Ακούγονται φωνές κάτω από τη γέφυρα που κατέρρευσε

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ακούγονται φωνές κάτω από τη γέφυρα της κατέρρευσε ενώ στις έρευνες χρησιμοποιείται και drone.

«Γλίτωσα από θαύμα. Ήμουν και εγώ από κάτω. Ήμουν στη γωνία και γλίτωσα από θαύμα» δήλωσε ένας Ρομά που ήταν στο σημείο. Στο σημείο, όπως είπε, ήταν και αρκετοί άλλοι Ρομά που βρίσκονται πεθαμένοι κάτω από το μπετό.

Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635).

Οι γέφυρες, μήκους 167 μέτρων και 169 μέτρων αντίστοιχα σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας, βρίσκονται στην αρχή της Παράκαμψης των Πατρών.

H τοπική ιστοσελίδα The Best μετέδωσε βίντεο από το σημείο της κατάρρευσης στην περιοχή Μποζαϊτικα. Σε αυτό φαίνεται να έχει πέσει τμήμα της γέφυρας και ένα σκαπτικό μηχάνημα που βρισκόταν επάνω σε αυτή.

Στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρα και άνδρες της πυροσβεστικής που με τα χέρια και εκπαιδευμένο σκύλο ψάχνουν κάτω από τους τόνους μπετό που έχουν πέσει.

Στη σημείο βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ που μετέδωσε τον απεγκλωβισμό και την μεταφορά ενός εργαζόμενου σε Νοσοκομείο. Στο σημείο γίνεται καταμέτρηση των εργαζομένων για να διαπιστωθεί εάν αγνοούνται κάτω από τα συντρίμια και άλλοι εργάτες.

«Βγάζαμε κάτι σίδερα»

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο dete.gr, ανέφερε πως γλίτωσε από αυτός και ο αδελφός του γλίτωσαν από θαύμα. «Βγάζαμε κάτι παλιοσίδερα και έπεσε η γέφυρα», είπε και συνέχισε: «Έχει δύο τρία άτομα από κάτω. Είναι πεθαμένοι. Τους είδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο της Περιμετρικής Οδού γίνονταν εργασίες εδώ και δύο χρόνια επειδή παρουσίαζαν προβλήματα στατικής επάρκειας.

Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 με κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635).

Το ΕΚΑΒ επιχειρεί στη γέφυρα με πέντε ασθενοφόρα και μία Κινητή Ιατρική Μονάδα.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στο μεταξύ η Τροχαία έχει θέσει σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη μεγάλη περιμετρική της Πάτρας. Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα και η κίνηση των οχημάτων εκτρέπεται στον κόμβο της Εγλυκάδας.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Διοδώρου, στην Πάτρα, η οποία βρίσκεται κοντά στο τμήμα της μεγάλης περιμετρικής που κατέρρευσε.

Από το 2019 είχε προειδοποιήσει ο Άκης Τσελέντης

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είχε αναφερθεί στα προβλήματα στατικότητας της γέφυρας που βρίσκεται στην περιμετρική Πατρών, τονίζοντας πως έπρεπε να ληφθούν μέτρα.

Η ανάρτηση του 2019

«Βγαίνοντας από το τελευταίο τούνελ της περιμετρικής προς το Ρίο και στρίβοντας δεξιά για να κατέβεις προς το λιμάνι, στην διασταύρωση με τον δρόμο που έρχεται από το ΚΤΕΟ προς τον Στάδιο Τόφαλος, σταματάς να ελέγξεις γιατί έχει STOP. Αν κοιτάξεις ακριβώς απέναντι σου ψηλά στη γέφυρα, αντικρίζεις αυτό το θέαμα. Σίγουρα κάποιους μεγάλους κινδύνους κρύβει η κατάσταση, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ;;;; Αν πέσει κάποιο κομμάτι στο κεφάλι ενός διερχόμενου οδηγού τι γίνεται;;;;;

==>Ο ΟΑΣΠ ας σταματήσει τον «διακοσμητικό» του απαθή ρόλο και ας δημιουργήσει μια ιστοσελίδα που οι πολίτες θα καταγγέλλουν αντίστοιχα περιστατικά και μετά να πιέζει τους αντίστοιχους υπεύθυνους φορείς να επεμβαίνουν αλλιώς να μετονομαστεί σε Οργανισμό Αποδιοργάνωσης Σεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας της χώρας…. Σας υπενθυμίζω ότι όταν ΠΡΙΝ αρκετό καιρό επεσήμανα Αντίστοιχη κακοτεχνία σε γέφυρα στο φαληρικό Δ ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σπρίτζης με έστειλε στον Εισαγγελέα Πειραιά!!!», είχε γράψει πριν από 4 χρόνια.

Σήμερα, ο Άκης Τσελέντης επανήλθε, ξεκαθαρίζοντας πως έκανε το καθήκον του και πως δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες.

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Φωτιά κοντά στο πεδίο βολής του Στρατού – Ακούγονται εκρήξεις

Εύβοια: Δραματική η κατάσταση στην Κάρυστο – Μήνυμα 112 για τέσσερις οικισμούς

Φωτιά τώρα στην Επίδαυρο – Καίει αγροτοδασική έκταση στο Μετόχι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 09:30