search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:36
MENU CLOSE

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο και Κέρκυρα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

26.07.2023 16:07
fotia rodow 772- new

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για 9η ημέρα η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο, που έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του πρασίνου στο νησί και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ειδικότερα, στη Ρόδο τα πιο σοβαρά πύρινα μέτωπα είναι δύο, ενώ αυτήν τη στιγμή επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρο, 55 οχήματα, πέντε ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.



Η κατάσταση είναι κρίσιμη για ακόμη μια μέρα στο Βάτι, όπου σημειώθηκε νέα μεγάλη αναζωπύρωση προς το Ασκληπιείο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μέτωπο προέρχεται από τον οικισμό Βάτι και κινείται προς το Ασκληπιείο. Υπενθυμίζεται ότι το Ασκληπιείο στη Ρόδο δοκιμάστηκε ξανά πριν μερικές μέρες με την φωτιά να μπαίνει σε αυλές σπιτιών.

Σύμφωνα με τη Ροδιακή, στο Βάτι η φωτιά κινείται αργά και σταθερά προς Προφυλια, δημιουργούνται παντού αντιπυρικές ζώνες και προς το χωριό Μεσαναγρός. Το πρωί υπήρξαν πολλές αναζωπυρώσεις κοντά στον οικισμό, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τη δύναμη της Πυροσβεστικής που παραμένει στην περιοχή καθώς επίσης και τους κατοίκους που βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα. Επίσης μικρές, αλλά ελεγχόμενες αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται και στο Γεννάδι, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται άμεσα.

Στη Μαλώνα από το πρωί όλο το χωριό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του προέδρου κ. Μουστακέλη και βρίσκεται επί ποδός.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του στη «Ροδιακή» αναφέρει: «Είμαστε όλοι εδώ, προσπαθούμε να καθαρίσουμε ό,τι υπάρχει σε ξερά χόρτα και καμένα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για αναζωπυρώσεις. Αν δεν είμαστε όλοι πάνω από τη φωτιά, αυτός ο εφιάλτης δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Κάθε πρωί είμαστε καλύτερα και μετά γίνεται κόλαση».

Στη Λαχανιά δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες Βόρεια και Βορειοανατολικά της περιοχής, το παραθαλάσσιο μέτωπο που έκαιγε χθες βράδυ, σταμάτησε 2 χιλιόμετρα πριν το χωριό.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ολόκληρο το νησί της Ρόδου.

Συγκεκριμένα, εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου που πλήττεται από την καταστροφική πυρκαγιά, αποφασίστηκε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Αφάντου και Αρχαγγέλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι και χθες είχαν καεί πάνω από 188.000 στρέμματα, αριθμός που αυξάνεται ακόμη σήμερα, λόγω των ενεργών μετώπων που συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Ενημέρωση από την Πυροσβεστική ζήτησε η αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου

Την ίδια στιγμή, ενημέρωση για τα αίτια και την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Ρόδο ζήτησε από την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο η αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου.

Εξηγήσεις για τηνμεγάλη πυρκαγιά που καίει από τις 18 Ιουλίου τη Ρόδο, κλήθηκαν χθες να δώσουν στην Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νικήτας Βενιός και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, Κατερίνα Μπαλατσούκα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η Αντεισαγγελέας Εφετών ζήτησε στοιχεία για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, τι ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα, για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και γιατί εξακολουθεί να καίει για εννέα ημέρες.

Για περίπου δύο ώρες οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών συνομιλούσαν με την εισαγγελέα δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, όπως για παράδειγμα για το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε πυκνό δάσος όπου υπήρχαν πολλά και ξερά φύλλα στο υπόστρωμα του με αποτέλεσμα γρήγορα να πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Επίσης δόθηκαν πληροφορίες για τις ενέργειες που έγιναν για την κατάσβεση της όλες αυτές τις ημέρες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν και τις αντίξοες συνθήκες λόγω ανέμων, μορφολογίας κ.α.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, έγινε αναφορά αναλυτικά στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη μέρα στην προσπάθεια κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και στο θέμα των αντιπυρικών ζωνών. Αν δηλαδή υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, αν είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα δασοπροστασίας κ.α.

Πάντως αυτό που επισημάνθηκε μεταξύ άλλων -σύμφωνα με πληροφορίες- από πλευράς δασικής υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει οι διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε περιοχές του νησιού, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν καικατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως και από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου έχει παραγγελθεί η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την μεγάλη αυτή πυρκαγιά στο νησί μας αλλά και τα αίτια που την κάνουν να καίει για τόσες ημέρες στο νησί.

Κέρκυρα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Κασσιόπη



Όσον αφορά στην Κέρκυρα, το πιο κρίσιμο μέτωπο εντοπίζεται στην Κασσιόπη, τη στιγμή που στο νησί επιχειρούν 112 πυροσβέστες με πεντε ομάδες πεζοπόρο, 36 οχήματα, ενώ ρίψεις πραγματοποιούνται από τρία ελικόπτερα κι ένα αεροσκάφος.

Στην Κέρκυρα τώρα, σε δύο ενεργά μέτωπα, σε δύσβατες περιοχές, δίνουν σήμερα μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες και εθελοντές.

Παράλληλα από το πρωί επιχειρούν και εναέρια μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πυρκαγιά, καθώς υπάρχει ο φόβος μεγάλης αναζωπύρωσης με την αλλαγή του καιρού το απόγευμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένονται να φυσήξουν βορειοδυτικοί άνεμοι στην περιοχή.

Μετά τις δύσκολες ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στις Λούτσες, το Σύκι και την Ημερολιά, σήμερα επιστρέφουν στα σπίτια τους όλοι ηλικιωμένοι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί. Οι νεότεροι κάτοικοι είχαν μείνει στους οικισμούς και ήταν μεγάλη η βοήθεια που προσέφεραν στους πυροσβέστες. Η πυρκαγιά στην Β.Α Κέρκυρα, δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα εθελοντισμού σε όλο το νησί.

Πολίτες κάθε ηλικίας και με ό,τι μέσον διαθέτει ο καθένας, καταφθάνουν από χθες σταεπίμαχα σημεία για να βοηθήσουν, ενώ σε όλα τα χωριά δημιουργούνται ομάδες πολιτών για να περιπολούν μέρα νύχτα στην περιοχή τους.

Η δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας κατηγορηματικά επισημαίνει πως η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Διαβάστε επίσης:

Στην κηδεία του Στεφανίδη, ενός εκ των δύο πιλότων που σκοτώθηκαν με το Καναντέρ στην Κάρυστο ο Μητσοτάκης

Ρόδος: «Σεληνιακό» τοπίο κατέγραψε drone μετά την καταστροφική φωτιά

Πανελλήνιες 2023: Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων – Ώρα για αποτελέσματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:36