search
ΠΕΜΠΤΗ 30.05.2024 01:02
MENU CLOSE

Ρόδος: «Σεληνιακό» τοπίο κατέγραψε drone μετά την καταστροφική φωτιά

26.07.2023 15:38
rodow kameni gh- new

Στάχτη και αποκαΐδια είναι το σκηνικό μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας που κατέστρεψε το πευκοδάσος στο Βάτι της Ρόδου.

Λίγες ώρες μετά τις προσπάθειες κατάσβεσης και  η εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα το καταπράσινο τοπίο με το πευκοδάσος και τους ατελείωτους ελαιώνες με κάποιους από αυτούς η παράδοση να τους θέλει να χρονολογούνται από την εποχή του Κλεόβουλου του Λίνδιου.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο protothema.gr o φωτογράφος Σπύρος Τσαμπικάκης η καμένη έκταση είναι τεράστια με τις πρώτες εκτιμήσεις να την υπολογίζουν στο 30 με 35% της συνολικής επιφάνειας του νησιού.

«Η έκταση που έχει καεί σε όλη την περιοχή, είναι τεράστια με το drone καταφέραμε να δείξουμε το 1/5 της περιοχής που έχει καεί. Αυτό που λένε πως έχει καεί το 10% της συνολικής επιφάνειας του νησιού για μένα είναι μεγάλο ψέμα, τουλάχιστον το 30 με 35% είναι. Έχει καεί το μεγαλύτερο μέρος της δασικής έκτασης. Μιλάμε για παρθένο δάσος, μόνο κάτι δρόμους πυρόσβεσης είχε» τονίζει ο φωτογράφος.


Σύμφωνα με τον ίδιο νωρίς το πρωί υπήρξε στο Βάτι αναζωπύρωση της φωτιάς ωστόσο κατάφεραν και την έσβησαν γρήγορα πριν επεκταθεί. «Σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς όλες αυτές τις ημέρες παίζει η γενναιότητα των εθελοντών. Παιδιά 20χρονα ρίχνονται στην μάχη με τις φλόγες και τα δίνουν όλα για να σώσουν ό,τι μπορούν εδώ και πέντε έξι μέρες. Αν περιμέναμε από δήμο και περιφέρεια φοβάμαι πως θα ήταν ακόμα χειρότερα τα πράγματα».

Εν τω μεταξύ, έξι νέες δημοτικές ενότητες της Ρόδου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει το νησί.

Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, με απόφαση που εκδόθηκε προχθές.


Με τις νέες αποφάσεις, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί της Ρόδου, αφού είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και  η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά τώρα και στο Βελεστίνο Μαγνήσιας

Πέθανε ο σπουδαίος γιατρός, Βασίλης Γολεμάτης

Φωτιές: Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές την Πέμπτη σε Αθήνα και Εύβοια – Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 30.05.2024 01:01