search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:29
MENU CLOSE

Τα αυτοδιοικητικά «αγκάθια» για τη ΝΔ και οι κρίσιμες Περιφέρειες

07.08.2023 11:49
perifereiarxes new

Παρά το γεγονός ότι δεν έλειψε το σασπένς και από το κυβερνών κόμμα, η ΝΔ εμφανίζεται κυρίαρχη εν όψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις 8 και 15 Οκτωβρίου.

Μετά την καθαρή νίκη της στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί ως ένας πειστικός δεύτερος πόλος, ο στόχος της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι να… βαφτούν μπλε και οι 13 Περιφέρειες της χώρας, αλλά και να κερδίσει όλους τους Δήμους που είχε «πάρει» το 2019.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό δεν δίστασε να στηρίξει τον Σταύρο Αρναουτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης ή τον Γιάννη Μόραλη στο δήμο Πειραιά, καίτοι οι δύο υποψήφιοι αυτοί δεν προέρχονται από το κόμμα.

Ωστόσο, στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να περάσουν το εμπόδιο των αυτοδιοικητικών εκλογών αβρόχοις ποσί, καθώς ειδικά σε επίπεδο Περιφερειών υπάρχουν αρκετά «αγκάθια», προερχόμενα κυρίως από «αντάρτες», δηλαδή, υποψηφίους που προέρχονται από τη ΝΔ αλλά κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι και διαθέτουν «γκελ» στα τοπικά ψηφοφορικά σώματα.

• Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο νυν Περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο του «αντάρτη» Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος το 2019 είχε χάσει την πρωτιά για μερικές εκατοντάδες ψήφους.

• Επίσης, στη Δυτική Μακεδονία, ο νυν Περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, θα έχει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αντίπαλό του τον πρώην βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, Γιώργο Αμανατίδη, ο οποίος διεγράφη προσφάτως από το κόμμα, αλλά διατηρεί ισχυρά ερείσματα στους ψηφοφόρους της ευρύτερης περιοχής.

• Από την άλλη, στο Βόρειο Αιγαίο, ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να ορίσει υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Αλκιβιάδη Στεφανή – την υποψηφιότητα του οποίου και στήριξε αυτοπροσώπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στη Μυτιλήνη – απέναντι στον «αντάρτη» νυν Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος είχε έλθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση το 2020 για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στην Περιφέρεια.

• Στην Πελοπόννησο, επίσης, η ΝΔ στηρίζει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού, «αποσύροντας» τον «δικό της» νυν Περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, στον οποίο αποδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσκολίες στην… επικοινωνία. Ωστόσο, η υποψηφιότητα του πρώην Περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, δεδομένου ότι αποτελεί «βαρύ όνομα», με μακρά πολιτική ιστορία, αναγνωρισιμότητα και δυναμική στην Περιφέρεια.

• Στα Ιόνια Νησιά, από την άλλη, η νυν Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα, φαίνεται ότι «πιέζεται» από την υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι μετρήσεις δεν αποκλείουν ακόμα και… ντέρμπι που θα κριθεί στο νήμα, ιδίως αν τα πάει καλά στον α’ γύρο και ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώην περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος.

• Όσον αφορά στη Στερεά Ελλάδα, ο «διάδοχος» του Κώστα Μπακογιάννη στην Περιφέρεια, Φάνης Σπανός, θα έχει ως αντίπαλο και τον πρώην υπουργό, Κώστα Μαρκόπουλο, κάτι που ανησυχεί τη ΝΔ, καθώς φαίνεται ότι πιθανή διάσπαση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων μπορεί να δώσει ώθηση σε πιθανή υποψηφιότητα του Απόστολου Γκλέτσου, που το 2019 είχε χάσει με σχετικά μικρή διαφορά.

• Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέκος Καχριμάνης δέχεται διπλές πιέσεις, τόσο από τον Σπύρο Ριζόπουλο, όσο και από τον Λάμπρο Γεωργόπουλο, «αντάρτη» από τη ΝΔ.

• Τέλος, στην Περιφέρεια Αττικής, όπου υπήρξε και η «παράδοση σκυτάλης» από τον Γιώργο Πατούλη στον Νίκο Χαρδαλιά, η ΝΔ θεωρεί ότι είτε εύκολα είτε δύσκολα θα μπορέσει να την κερδίσει, αν και υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν δύο ισχυρές υποψηφιότητες, του Γιώργου Ιωακειμίδη (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) και του Γιάννη Σγουρού (στήριξη ΠΑΣΟΚ), οι οποίες και αναμένεται να ενωθούν στον β’ γύρο.

Πώς θα χειριστεί η ΝΔ όλα αυτά τα ζητήματα; Στην Πειραιώς έχει αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί το «βαρύ πυροβολικό» του κόμματος, δηλαδή, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί όλες τις Περιφέρειες (ήδη έχει βρεθεί σε Βόρειο Αιγαίο και Πελοπόννησο) προκειμένου να στηρίξει τις υποψηφιότητες του κόμματος και να στείλει μήνυμα ενότητας και νίκης.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Στηρίζει Σπύρο Σκιαδαρέση για τη Δυτική Ελλάδα

Έρχεται το νομοσχέδιο της «16ωρης εργασίας»

Τζουμάκας: «Οι αλλαγές δεν γίνονται με posts – Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει πορεία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:29