search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:43
MENU CLOSE

Φρίκη στο Σουδάν: Χιλιάδες πτώματα αποσυντίθενται στους δρόμους

08.08.2023 16:40
sudan

Οι μάχες ανάμεσα στον τακτικό σουδανικό στρατό και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις εδώ και τέσσερις μήνες έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες πτώματα σε αποσύνθεση που δημιουργούν φόβους για το ξέσπασμα επιδημιών στο Σουδάν, προειδοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

«Χιλιάδες πτώματα αποσυντίθενται στους δρόμους του Χαρτούμ ενώ τα νεκροτομεία είναι υπερπλήρη και αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Save the Children.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό υπό την ηγεσία του στρατηγού Αμπντελφατάχ αλ-Μπουρχάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχουν προκαλέσει τον θάνατο 3.900 ανθρώπων, σύμφωνα με την μκο Acled, ενώ έχουν αναγκάσει τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους την χώρα ή στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ.

«Η αδυναμία τέλεσης αξιοπρεπούς κηδείας στους νεκρούς αυξάνει τα δεινά των οικογενειών του Χαρτούμ», δηλώνει ο Μπασίτ Καμάλ Ελντίν Χαμίντ, διευθυντής του τμήματος για την Υγεία της οργάνωσης Save the Children.

Η αδυναμία μετακίνησης των πτωμάτων εξαιτίας των μαχών και η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος που δεν επιτρέπει την λειτουργία του συστήματος ψύξης στα νεκροτομεία του Χαρτούμ εκθέτουν διπλά τους κατοίκους στον κίνδυνο επιδημιών. Από τα 89 νοσοκομεία της πρωτεύουσας, 71 βρίσκονται εκτός λειτουργίας και όσα λειτουργούν γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων ή λεηλασιών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 53 επιθέσεις κατά υγειονομικών δομών με 11 νεκρούς από την έναρξη του πολέμου στις 15 Απριλίου.

Εδώ και μήνες, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν σημάνει συναγερμό διότι τα στάσιμα νερά της περιόδου των βροχών, που αρχίζει τον Ιούνιο, ευνοούν τις επιδημίες από την ελονοσία μέχρι την χολέρα και τον δάγγειο πυρετό. Κρούσματα χολέρας και ερυθράς έχουν εντοπισθεί σε διάφορες περιοχές του Σουδάν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι μάχες έχουν κλιμακωθεί στο Χαρτούμ, όπου η αεροπορία βομβαρδίζει κατοικημένες ζώνες με στόχο τις βάσεις των δυνάμεων των παραστρατιωτικών οι οποίοι απαντούν με επιθέσεις drones.

Διαβάστε επίσης:

Sinead O’ Connor: Χιλιάδες κόσμου στο τελευταίο «αντίο» στην Ιρλανδία (Photos/Videos)

Βραζιλία: Τραγωδία με παιδί 7 ετών – Νεκρό αφού εισέπνευσε τοξική σκόνη (photo)

Ο Ιούλιος 2023 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ – To επιβεβαίωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:38