search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 04:36
MENU CLOSE

Η φαλκίδευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

08.08.2023 12:29
ekloges-new (2)

Την φαλκίδευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί κύτταρο και προϋπόθεση της Δημοκρατίας, φαίνεται πως στη χώρα μας τη θεωρούμε σαν αυτονόητη πρακτική των κομμάτων εξουσίας.

Τα κόμματα επιδιώκουν και οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι, να αποτελούν το «μακρύ χέρι» τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εμείς αυτό να το θεωρούμε αυτονόητο. Διανύουμε προ-πολιτική περίοδο και αυτό φαίνεται πως δεν το έχουμε ακόμα αντιληφθεί.

Έτσι λοιπόν, όλα τα κόμματα εξουσίας -συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ- επιλέγουν τους υποψηφίους τους, Περιφερειάρχες και Δημάρχους, τους δίνουν το «χρίσμα», που όλοι τους περιμένουν και όλοι μας περιμένουμε -με ιδιαίτερη αγωνία- και έτσι αναμετρώνται. Εκεί μάλιστα που οι υποψήφιοι, εξ αρχής δήλωναν ανεξάρτητοι κομμάτων, όταν τελικώς ένα μεγάλο κόμμα αποφασίζει να τους στηρίξει, όλοι συμπεραίνουν πως ο υποψήφιος λειτουργεί υπέρ αυτού του κόμματος, το δε κόμμα μέσω αυτού δηλώνει πως θα «μετρήσει τις δυνάμεις» του. Ας το προσέξουν αυτό οι πραγματικά ανεξάρτητοι υποψήφιοι…προσπαθούν να τους «καπελώσουν».

Αλλά το αστειότερο, δηλαδή το θλιβερότερο, είναι με πολλούς εκ των τους υποψηφίων Περιφερειακών ή Δημοτικών συμβούλων. Οι περισσότεροι δείχνουν να θεωρούν εαυτούς υποψηφίους του κόμματος που έδωσε το «χρίσμα» -ως παπική ευλογία- και όχι της υποψήφιας παρατάξεως/συνεργατικής αυτοδιοικητικής ομάδας. Εσχάτως εκδιώχθηκε από το κυβερνόν κόμμα, από υποψήφιος της Περιφέρειας Αττικής, ο Κος Πατούλης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως θεωρεί αυτονόητο όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοί του να γίνουν υποψήφιοι σύμβουλοι του νέου ευνοούμενου του κυβερνώντος κόμματος. Ουδείς εκ των μέχρι τώρα συμβούλων του έχει εκφραστεί, εξαιρέσει της αξιοπρεπέστατης Κας Κορινθίου. Όλοι τους «ανήκουν εις το κόμμα»;

Αυτή η πρακτική των κομμάτων, προφανώς ακυρώνει τη Δημοκρατία. Τη Δημοκρατία που ξεκινά από το Δήμο και την Περιφέρεια και φτάνει στα ανώτατα επιτελικά, αλλά και ελεγχόμενα από το λαό, όργανα του κράτους. Τα οποία επίσης αλληλο-ελέγχονται, δηλαδή πρέπει να αλληλο-ελέγχονται, μοιρασμένα στις τρείς διακριτές Εξουσίες που ορίζει το Σύνταγμα, οι οποίες όμως -γι’ αυτό το λόγο- δεν υφίστανται, κοινή συναινέσει όλων των κομμάτων της (δήθεν) Βουλής.

Ο Μανώλης Κοττάκης, αναφερόμενος στη αλλαγή υποψηφίου από την κυβερνώσα παράταξη στην Αττική, στην ΕΣΤΙΑ της 2/8/2023, μίλησε για «Αναθυμιάσεις του χρήματος». Έτσι είναι ή έτσι είναι και γενικώς;

Εμείς πάντως, ελπίζουμε να γίνει κάποια αρχή ανατροπής του επικρατούντος μακιαβελικού πολιτικού συστήματος. Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αντί να υποταγούν στις προθέσεις των κομμάτων εξουσίας, μπορούν να σημάνουν την αλλαγή της πολιτικής μας υπόστασης και νοοτροπίας. Όπως δηλαδή συμβαίνει και σε όλη τη «Δύση», την οποίαν διαρκώς, αλλά ψευδεπιγράφως και δημαγωγικώς, επικαλούμαστε.

Ίδωμεν…..

*Ο Νικήτας Χιωτίνης είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Διαβάστε επίσης:

German-exit και διάλυση του Βελγίου: Σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή ορατός πολιτικός κίνδυνος;

Ερωτισμός διερχομένων εν Κύπρω και αλλαχού…

Σύστημα (Μητσοτάκη) και υποσυστήματα (ΣΥΡΙΖΑ)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58