search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 00:19
MENU CLOSE

Το επιτελικό, το ανίκανο και το γκρίζο κράτος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2294
10/08/2023
11.08.2023 10:06
politiki_prostasia_new

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισήγαγε νομοθετικά (νόμος 4622/2019) και πολιτικά τον όρο «επιτελικό κράτος», ώστε να διαφημίσει την υπόσχεση για αποτελεσματικότερη λειτουργία και εποπτεία της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τότε, λίγοι ήταν αυτοί που κατάλαβαν ότι δεν επρόκειτο για μια επαναστατική αλλαγή στο κράτος και τον τρόπο λειτουργίας του, αλλά για μια ενίσχυση του συγκεντρωτισμού που ήδη χαρακτήριζε το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.

Άλλωστε ο ασφυκτικός έλεγχος των υπουργών και των υπουργείων τους από τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα ουδεμία σχέση είχε ποτέ είτε με επιτελικότητα είτε με αποτελεσματικότητα.

Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για τον τρόπο και τους ρυθμούς λειτουργίας του κράτους, το οποίο και μετά τη νομοθετική παρέμβαση του 2019 συνέχισε να λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς.

Κάπως έτσι:

Η ασφάλεια των σιδηροδρόμων εκτροχιάστηκε πλήρως, οι υποχρεώσεις του κράτους εγκαταλείφθηκαν και ένας άσχετος βρέθηκε να παριστάνει τον σταθμάρχη τη μοιραία νύχτα του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών. Ο υποτιθέμενος «χαβαλές» του ΣΥΡΙΖΑ και η επίσης υποτιθέμενη «επιτελικότητα» της Ν.Δ. οδήγησαν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Ο κρατικός συντονισμός στις πυρκαγιές της τελευταίας τετραετίας βελτιώθηκε μόνο στην προειδοποίηση για τον επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη εκκένωσης κατοικημένων περιοχών, αλλά η πρόληψη και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέμεινε σε τραγικά επίπεδα. Μέχρι και η 111 Πτέρυγα Μάχης έγινε μπουρλότο. Δεν βελτιώθηκε καν ο έλεγχος για το πού πάνε τα λεφτά που εισπράττει η αυτοδιοίκηση για προληπτικές δράσεις – φέτος αγνοείται η τύχη κάπου 800 εκατ. ευρώ.

Η λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας παραμένει ένα δράμα και το τελευταίο της κατόρθωμα είναι όντως από τα ανήκουστα: Η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας ήταν ενήμερη από την αστυνομία της Κροατίας δυο μέρες πριν από τη φονική επιδρομή των Κροατών φασιστοχούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια για την άφιξή τους και ενημέρωσε τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την υποδοχή και φιλοξενία τους από Έλληνες ομοίους τους. Το δε Μαυροβούνιο είχε ενημερώσει τέσσερις μέρες νωρίτερα για τα μοντέλα και τους αριθμούς των αυτοκινήτων που θα τους μετέφεραν. Τελικά οι φασιστοχούλιγκαν εξευτέλισαν την ΕΛ.ΑΣ., το κράτος και ό,τι άλλο… δεν βρέθηκε στο διάβα τους.

Αυτά είναι ελάχιστα μόνο από τα δείγματα ανυποληψίας ενός κράτους που αγνοεί – ή απλώς απαξιοί να εφαρμόσει – στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας και προφανώς δεν σώζεται με προσθήκες κοσμητικών επιθέτων (επιτελικό, αποτελεσματικό κ.λπ.) που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, παραμένει ένα κράτος ανίκανο, με πάμπολλες γκρίζες ζώνες. Ούτε τον έλεγχο των παραλιών του δεν έχει…

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλος κυβερνητικός πονοκέφαλος για τα διόδια

Στα «μαχαίρια» ΝΔ και Ελληνική Λύση για τη… φύλαξη των συνόρων

«Άστους, πάνε να κοιμηθούν»: Η νέα και μοιραία εκδοχή του «κάντε ότι κοιμάστε»!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 00:19