search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:46
MENU CLOSE

Βρετανικό Μουσείο: Γνώριζαν για τις κλοπές κειμηλίων από το 2020 – Ειδικός ελληνικών αρχαιοτήτων ο υπάλληλος που απολύθηκε

17.08.2023 19:43
vretaniko mouseio

Στη δημοσιότητα δόθηκε η ταυτότητα του στελέχους του Βρετανικού Μουσείου που απολύθηκε μετά από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για πολύτιμα κειμήλια της συλλογής του που είχαν εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές.

Ο Peter John Higgs, 56 ετών, εργαζόταν 35 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο και μάλιστα περιγράφεται ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο, στις ελληνικές και μεσογειακές αρχαιότητες. Συχνά παρουσίαζε στον Τύπο τις νέες εκθέσεις του μουσείου.

Ήταν μέλος της ειδικής ομάδας του Βρετανικού Μουσείου για τον εντοπισμό αντικειμένων αρχαιοκαπηλίας, με σκοπό είτε την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους, είτε την έκθεσή τους στο Λονδίνο.

Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην επιστροφή ενός επιτύμβιου αγάλματος του 2ου αιώνα π.Χ. στη Λιβύη. Το άγαλμα αναπαριστούσε είτε τη θεά Δήμητρα ή πιθανότατα την κόρη της Περσεφόνη και προερχόταν από την ελληνική αποικία της Κυρήνης. Το άγαλμα είχε εντοπιστεί πριν από αρκετά χρόνια στο αεροδρόμιο του Χίθροου, αφού είχε εισαχθεί παράνομα στη Βρετανία προκειμένου να πωληθεί σε ιδιώτη συλλέκτη. Ο Higgs το 2021, παρέδωσε το άγαλμα στην πρεσβεία της Λιβύης στο Λονδίνο.

Το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακοινώσει ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας του, δηλώνοντας ότι ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε, ενώ σχεδιάζονται νομικές ενέργειες εναντίον του. Τα αντικείμενα που λείπουν από τη συλλογή περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα, κομμάτια γυαλιού και ημιπολύτιμους λίθους που χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. μέχρι και τον 19ο αιώνα μ.Χ., και καταλάμβαναν μια «σημαντική χρονική περίοδο».

Ανεξάρτητη έρευνα θα διεξαχθεί από τον πρώην έφορο του μουσείουΣερ Νάιτζελ Μπόρντμαν, και τη Λούσι Ντ’ Ορσί, επικεφαλής της Βρετανικής Αστυνομίας Μεταφορών (BTP). Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε: «Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου ήταν εξαιρετικά ανήσυχοι όταν μάθαμε στις αρχές του έτους ότι αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί.

Οι διαχειριστές έχουν λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, συνεργαζόμενοι με την ομάδα στο Μουσείο. Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλαμε έκτακτα μέτρα για να αυξήσουμε την ασφάλεια, ξεκινήσαμε μια ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να μάθουμε και χρησιμοποιήσαμε όλα τα τις πειθαρχικές εξουσίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο.

Τώρα έχουμε τρεις προτεραιότητες: πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα. Δεύτερον, για να μάθουμε τι, αν κάτι, θα μπορούσε να είχε γίνει για να σταματήσει αυτό που συνέβη. Και τρίτον, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, με επένδυση σε αρχεία ασφάλειας και συλλογής, για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Αυτό το περιστατικό απλώς ενισχύει τη συζήτηση για τον επανασχεδιασμό του Μουσείου την οποίο ξεκινήσαμε. Είναι μια θλιβερή μέρα για όλους όσους αγαπούν το Βρετανικό Μουσείο μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα λάθη και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία για να οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο Μουσείο».

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, καθυστερήσεις πτήσεων

Ινδία: Τουλάχιστον 66 νεκροί από κατολισθήσεις – Τόνοι λάσπης «πνίγουν» σπίτια και ναούς (Videos)

Σουηδία: Απετράπη τρομοκρατική επίθεση κατά του πρωθυπουργού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 12:45