search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 07:17
MENU CLOSE

Ευτυχώς υπάρχει το VAR: Πώς ΑΕΚ και Παναθηναϊκός δικαιώθηκαν από την τεχνολογία – και τώρα η μάχη των play-offs

20.08.2023 10:45
aek_pao

Βίοι παράλληλοι και προκρίσεις με τη (δίκαιη) παρέμβαση του VAR για την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό.

Ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να γράψει αυτό που συνέβη με τις δύο ελληνικές ομάδες, που συνεχίζουν να διεκδικούν την είσοδό τους στους ομίλους του Champions League.

Το βράδυ του Σαββάτου η ΑΕΚ πέτυχε μία μυθική πρόκριση, ισοφαρίζοντας το 0-2 της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με δύο γκολ στις καθυστερήσεις.

Αλλά για τούτο, χρειάστηκε να παρέμβει ο Video Assistant Referee (VAR), ο οποίος (ή το οποίο) είδε το πέναλτι του Κροάτη Λιούμπισιτς, που είχε… «χάσει» ο Νορβηγός διαιτητής Εσπέν Εσκάς – ήταν στην αντίθετη πλευρά της φάσης, χωρίς ορατότητα!

Η παράβαση στην οποία είχε υποπέσει ο Κροάτης παίκτης ήταν αδιαμφισβήτητη, καθώς η μπάλα βρήκε το χέρι του μέσα στην περιοχή. Αλλά αν δεν υπήρχε η τεχνολογία και η πρόνοια του VAR, σήμερα η ΑΕΚ θα έγλυφε τις πληγές της, παρότι θα άξιζε την τεράστια πρόκριση, που τελικά πήρε.

Στο ίδιο …έργο θεατές

Πέντε μέρες νωρίτερα, παίχτηκε περίπου το ίδιο έργο – για την ακρίβεια, ήταν ακριβώς το ίδιο έργο ως προς τη συμβολή του VAR, για την πρόκριση του Παναθηναϊκού.

Στις καθυστερήσεις του αγώνα με τη Μαρσέιγ στη Μασσαλία, ο παίκτης των Γάλλων, Γεντουζί βρήκε τη μπάλα με το χέρι μέσα στην περιοχή της ομάδας του. Καταφανέστατο πέναλτι, μόνο που ο κορυφαίος διαιτητής από την Αγγλία, Μάικλ Όλιβερ δεν μπορούσε να το δει, έτσι όπως εξελίχθηκε η φάση και συνέχισε τον αγώνα.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού διαμαρτυρήθηκαν έντονα και μάλιστα με φάουλ διέκοψαν τη ροή του αγώνα για να πουν στον διαιτητή να δει τη φάση στο VAR. Το οποίο και τους δικαίωσε, κάτι που οδήγησε στον καταλογισμό της παράβασης με τον Ιωαννίδη να εκτελεί την εσχάτη των ποινών, να στέλνει το ματς στην παράταση και τα πέναλτι, με την ιστορία της μεγαλειώδους πρόκρισης να γράφεται με χρυσά γράμματα.

Αλλά και δω, χωρίς το VAR, ο Παναθηναϊκός θα γύριζε από τη Μασσαλία καταρρακωμένος και από την αδικία.

Το VAR είναι μία πραγματικότητα για το ποδόσφαιρο και ευτυχώς που καθιερώθηκε, όπως αποδεικνύεται όλο και πιο έντονα.

Σε ένα άθλημα, το οποίο γίνεται όλο και γρήγορο, όλο και πιο σύνθετο, είναι περίπου αδύνατο ένας διαιτητής και οι δύο βοηθοί του να προλαβαίνουν τις οριακές φάσεις και να διακρίνουν τόσες πολλές λεπτομέρειες.

Η δήθεν λογική κάποιων, ότι και η… αδικία είναι μέσα στο ποδόσφαιρο κι ότι με την παρέμβαση της τεχνολογίας χάνεται η… μαγεία (!!!), μάλλον ήταν άλλοθι για άλλα πράγματα. Τα οποία ταλαιπώρησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο αφόρητα και καταστροφικά επί πολλά χρόνια – εδώ και με το VAR και πάλι υπάρχουν μία αχλή, ου μην και κανονική αμφισβήτηση για τη διαιτησία.

Αλλά, μετά τις δύο αυτές προκρίσεις, ουδείς μπορεί να μιλήσει υποτιμητικά ή ειρωνικά για «VARίσια πέναλτι, VARίσια σφυρίγματα» και άλλα τέτοια (ύποπτα τελικά) θεωρήματα.

Η μάχη των play-offs για ΑΕΚ και ΠΑΟ

Τώρα οι δύο ομάδες ετοιμάζονται για τα play-offs, που οδηγούν στους ομίλους του Champions League – σε περίπτωση αποκλεισμού περνούν στους ομίλους του Europa League.

Η ΑΕΚ αναμετράται με την πρωταθλήτρια Βελγίου Αντβέρπ την Τρίτη το βράδυ στις 10 στην Αμβέρσα.

Την ίδια μέρα και ώρα παίζει και ο Παναθηναϊκός στην Πορτογαλία, κόντρα στην Μπράγκα.

Οι επαναληπτικοί θα γίνουν στην Αθήνα (σε Νέα Φιλαδέλφεια και ΟΑΚΑ αντίστοιχα) την Τετάρτη 29 Αυγούστου.

Καμία από τις δύο αντιπάλους των ελληνικών ομάδων δεν είναι φόβητρο, αλλά σε αυτή τη φάση των αναμετρήσεων για την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, όλα τα κλαμπ είναι υπολογίσιμα και η πρόκριση θέλει υπέρβαση.

Και ίσως το… VAR!

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: 15η η Ντρισμπιώτη στα 20χλμ. βάδην

«Λύγισε» η Ν. Φιλαδέλφεια: Αφιερωμένη στον Μιχάλη Κατσουρή η πρόκριση της ΑΕΚ – Λουλούδια και πανό πριν το ματς

Εθνική μπάσκετ: Με αυτούς τους 12 θα πάει η Ελλάδα στο Mundobasket – πρεμιέρα το Σάββατο με Ιορδανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 07:09