search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:41
MENU CLOSE

Φωτιά σε Εύβοια, Έβρο, Βοιωτία, Καβάλα, Aλεξανδρούπολη: «Βροχή» τα μηνύματα του 112, έρχεται δύσκολη νύχτα

21.08.2023 22:07
Untitled design – 2023-08-21T220207.818
Eurokinissi

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Εύβοια, Έβρο, Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Τιτάνια η μάχη με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα.

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η φωτιά στην Έυβοια που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή μεταξύ του Προφήτη και της Αρτάκης, στα Ψαχνά Ευβοίας, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη για τρίτη ημέρα με τις φλόγες και τους βοριάδες στον Έβρο.

Στη Βοιωτία, ένας 80χρονος κτηνοτρόφος στα Χώστια έχασε τη ζωή του όταν προσπάθησε να σώσει τα ζώα του από την πυρκαγιά. Ο ηλικιωμένος φαίνεται πως λιποθύμησε και κατέληξε από τις αναθυμιάσεις, ενώ στην Καβάλα τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες από την φωτιά που ξέσπασε στη σε δασική έκταση στο Διαλεκτό.

Επίσης, ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στον Έβρο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το άτομο βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του κοντά στις κεραίες της Λευκίμμης, προς την Αγία Παρασκευή. Πιθανότατα πρόκειται για μετανάστη.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση που συντονίζεται από τις υγειονομικές αρχές, για την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης καθώς πλησιάζουν απειλητικά οι φλόγες από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στη Δαδιά του Έβρου.

Επίσης, νέο μήνυμα εστάλη από το 112 λόγω της φωτιάς που είναι σε εξέλιξη στην Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα στις 10:52 εστάλη οδηγία προς τους κατοίκους του οικισμού Παλινοστούντων Παλαγίας να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη. Καίγονται σπίτια στον Αβάντα.

Οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα.

Φωτιά στην Εύβοια: Πύρινη κόλαση στα Ψαχνά – Κόπηκε το νερό – Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στην περιοχή συγκροτήθηκε ένα μίνι συντονιστικό, έτσι ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να μπουν οι προτεραιότητες, για τις κινήσεις μέσα στη νύχτα, σύμφωνα με το evima.gr

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί, ενώ προβλήματα υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση καθώς εκατοντάδες κολώνες έχουν καεί από τις πύρινες φλόγες και σε πολλές περιοχές τα ηλεκτροφόρα σύρματα βρίσκονταν στο έδαφος.

Στις περιοχές που έχουν κυκλώσει τα μέτωπα της φωτιάς σημειώθηκε διακοπή νερού, ωστόσο οι βλάβες αποκαταστάθηκαν, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ τοποθετούσαν γεννήτριες έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή νερού που είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της φωτιάς.
Η φωτιά στην πορεία της έχει κάψει πευκοδάσος, ελαιοπερίβολα αλλά και εγκατάστασεις, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει μία αποτίμηση των καταστροφών.

Οι επιτελείς των πυροσβεστών φοβούνται τον πολύ τον δυνατό αέρα. Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται αυτή την ώρα και δίνουν τη μάχη 92 πυροσβέστες και τρία πεζοπόρα τμήματα με συνολικά 30 οχήματα ενώ μετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης και Γάλλοι πυροσβέστες. Συγχρόνως υπάρχουν βαριά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας όπως επίσης και υδροφόρα οχήματα.

Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο και ολόκληρη περιοχή, ακόμη και η πόλη της Χαλκίδας, έχει γεμίσει με καπνούς ενώ παράλληλα απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα με μήνυμα του 112 ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Νέα Αρτάκη και Βατώντα προς Χαλκίδα. Οι κάτοικοι της περιοχής πήραν δύο μηνύματα από το 112 που τους ζητά να εκκενώσουν την περιοχή. Το πρώτο μήνυμα ζητά από τους κατοίκους που βρίσκονται στα Νότια Ψαχνά να κινηθούν προς τα Ψαχνά, ενώ στους άλλους που βρίσκονται προς την πλευρά της Βόρειας Αρτάκης τους ζητά να κινηθούν προς Αρτάκη.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και από κει πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Οι πυροσβέστες έκαναν και έναν κλοιό γύρω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, το μέτωπο επεκτείνεται σε μεγάλες εκτάσεις και πλέον η απειλή για τα πρώτα σπίτια είναι άμεση.

«Η φωτιά συνεχίζει προς το Βατώντα και προς Αρτάκη χωρίς όμως να έχει φτάσει στο δάσος. Η κατάσταση είναι κρίσιμη» υπογράμμιζε τη Δευτέρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διφύων-Μεσσαπίων και συνεχίζει: «Έχει κάψει εκτάσεις αλλά όχι σπίτια και εγκαταστάσεις. Είναι μακριά από σπίτια, αλλά παίρνουμε μέτρα. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι προσπάθειές όλων είναι μεγάλες. Περιμένουμε ενίσχυση σε εναέρια που αυτή την ώρα έφυγαν και πήγαν για ανεφοδιασμό».

Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει το Βασιλικό, ένα τμήμα της Χαλκίδας, όπως επίσης και ένα μεγάλο τμήμα από την Αρτάκη.

Στη μάχη της κατάσβεσης συνδράμουν και μηχανήματα του στρατού. Στην περιοχή επιχειρούν 92 πυροσβέστες, με 3 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, όπως επίσης μετέχουν και 19 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα, εθελοντές της περιοχής και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, μιλώντας στο evima.gr, για την εξέλιξη της φωτιάς δήλωσε πως, «η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη. Έχουν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές επιχειρήσεις από την φωτιά στην περιοχή των Ψαχνών. Εάν η ταχύτητα του αέρα συνεχιστεί κατά την διάρκεια της νύχτας με αυτή την ένταση, η φωτιά μπορεί να πάρει καταστροφικές διαστάσεις στην περιοχή»

Mάχη με τις φλόγες σε Ροδόπη και Καβάλα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει η φωτιά που καίει από τον Μίσχο μέχρι τον Ίασμο, ενώ μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς και στα Κασσιτερά στο δάσος του οικισμού. Για την κατάσβεση της φωτιάς στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα.

Σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και ‘Ανω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Ήδη με μηνύματα 112, έχουν ειδοποιηθεί προς εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίσχος, ‘Ανω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος, ενώ βρίσκονται επί ποδός «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης.

Στην Καβάλα, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς. “Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η νύχτα προμηνύεται δύσκολη και μεγάλη. Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα αντίξοες και τα πολλά παράλληλα μέτωπα τις δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων πρέπει να ενισχυθούν από επιπλέον εναέρια μέσα με το πρώτο φως του ήλιου”, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ‘Ανω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

Η εικόνα από Αλεξανδρούπολη – Νεκρός ένας άνδρας – Καίγονται σπίτια, εκκενώνεται το πανεπιστημιακό νοσοκομείο

Με ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, συνεχίζεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα στην θέση «Γκίμπρενα» στις παρυφές του δάσους της Δαδιάς, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

«Στην Αλεξανδρούπολη, το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο που αντιμετωπίζουμε, μαίνεται στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου είναι εφιαλτικές. Αυτή την ώρα καίγονται σπίτια στον Αβάντα σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.

Ήδη έχουν καεί τρία σπίτια. Πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν τιτάνια μάχη για να περιοριστεί όσο το δυνατόν το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς.

Από την Κυριακή η Πυροσβεστική είχε επισημάνει την κρισιμότητα του συγκεκριμένου οικισμού για την εξέλιξη του μετώπου, ενώ μέλος της Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ είχε προειδοποιήσει: «Αν η φωτιά ξεφύγει εκεί, θα χαθεί εντελώς το παιχνίδι».

Νωρίτερα το 112 εξέδωσε νέο μήνυμα καλώντας τους κατοίκους της Αισύμης να φύγουν από την περιοχή εξαιτίας της φωτιάς και να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, άτομο βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του κοντά στις κεραίες της Λευκίμμης, προς την Αγία Παρασκευή. Πιθανότατα πρόκειται για μετανάστη.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση που συντονίζεται από τις υγειονομικές αρχές, για την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης καθώς πλησιάζουν απειλητικά οι φλόγες από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στη Δαδιά του Έβρου. Οι ασθενείς θα μεταφερθούν σε υγειονομικές μονάδες των όμορων περιοχών.

Όπως είπε στο skai.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, η φωτιά από τη Δαδιά μέσα σε ελάχιστες ώρες διήνησε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων και έφτασε να ενωθεί με την μεγάλη φωτιά που καίει από μέρες στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση με μηχανήματα και μέσα της Περιφέρειας για να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες για την προστασία του νοσοκομείου.

Κατά πληροφορίες μάλιστα, εσπευσμένα στην Αλεξανδρούπολη μεταβαίνει επί τόπου ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου με στρατιωτικό ελικόπτερο, ώστε να συντονίσουν την όλη επιχείρηση.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το evros-news, οι φλόγες που έκαιγαν στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. σε μήκος χιλιομέτρων, άρχισαν να απειλούν αρχικά και να μπαίνουν στα χωριά. Στον Άβαντα παρά τις αντιπυρικές ζώνες και τις προσπάθεις των πυροσβεστών, η φωτιά μπήκε το βράδυ μέσα στο χωριό.

Ποια χωριά εκκενώθηκαν νωρίτερα

Παράλληλα, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη, που βρίσκονται κοντά σε περιοχές, όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά.

Με ανακοίνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης κλήθηκαν οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσο μετακίνησης να μεταβούν οργανωμένα στην πλατεία της Παλαγίας στα λεωφορεία, απ’ όπου μεταφέρθηγκαν προς Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, το 112 κάλεσε τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. Έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής. Παραμένουν επί τόπου και επιχειρούν 214 άνδρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ και συνδράμουν και εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ, όπως και ο ελληνικός στρατός.

Στη Ροδόπη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

Σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης, όπως επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και Άνω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Ήδη με μηνύματα 112, έχουν ειδοποιηθεί προς εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίσχος, Άνω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος ενώ βρίσκονται επί ποδός «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης.

Εστία στα Λάβαρα

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λάβαρα Έβρου. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα και δύο αεροσκάφη. Στους κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ορεστιάδα.

Φωτιά στη Βοιωτία: Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά στο Δίστομο

Μαίνεται και η πυρκαγιά στη Βοιωτία. Η φωτιά ξεκίνησε από τον οικισμό Λαζαρέϊκα πίσω από το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Άσπρα Σπίτια λίγο πριν τις 7 το απόγευμα και οι ισχυροί άνεμοι πολύ γρήγορα οδήγησαν τη φωτιά να αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Παρά το γεγονός ότι το μέτωπό της φωτιάς ήταν σε πλαγιές με πολύ χαμηλή βλάστηση, οι άνεμοι στην περιοχή, που έπνεαν 8 και 9 μποφόρ, οδηγούσαν τις φλόγες σε κατοικημένες περιοχές.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Λιβαδειάς κ. Γιάννη Ταγκαλέγκα «εκτός από του δυο οικισμούς Ταρσό και Καρυώτη που απεστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση, κρίθηκε ότι θα πρέπει να εκκενωθούν άλλοι δυο. Ο οικισμός ‘Αγιος Αθανάσιος και ο οικισμός Παναγιά Καλαμιώτισσα που είναι και μεγαλύτερος. Έτσι έχουν εκκενωθεί συνολικά 4 οικισμοί, καθώς η πορεία της φωτιάς κατευθυνόταν προς αυτούς.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγκαλέγκα που «ακόμη και τώρα η ένταση των ανέμων είναι ιδιαίτερα ισχυρή και δεν επιτρέπει ουσιαστική παρέμβαση στις επίγειες δυνάμεις».

Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι στο Σαράντη της Βοιωτίας να τροφοδοτούν το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς, που ξέσπασε το πρωί, παρά το γεγονός ότι οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής μαζί με μηχανήματα προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.

Λίγο νωρίτερα ξέσπασε φωτιά και σε άλλο μέτωπο στον Ταρσό. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

Εξαιτίας της φωτιάς που έχει ξεσπάσει ζητήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής μέσω μηνύματος από το 112 να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς τα Ασπρα Σπίτια.

Επίσης, λίγο πριν τις 20:00 εστάλη νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Καρυώτι προς Κυριάκι.
Ένας 80χρονος κτηνοτρόφος στα Χώστια έχασε τη ζωή του όταν προσπάθησε να σώσει τα ζώα του από την πυρκαγιά. Ο ηλικιωμένος φαίνεται πως λιποθύμησε και κατέληξε από τις αναθυμιάσεις.

Όπως έγινε γνωστό η σύζυγός του επικοινώνησε με το κέντρο επιχειρήσεων για να το πληροφορήσει ότι ο ηλικιωμένος πήγε στο ποιμνιοστάσιο και έτσι έσπευσαν εκεί οι πυροσβέστες όπου τον βρήκαν νεκρό χωρίς όμως να έχει φτάσει εκεί η φωτιά.

Επίσης για προληπτικούς λόγους 60 περίπου άτομα απομακρύνθηκαν από την παραλία Σαράντη με αλιευτικά σκάφη.

Νωρίτερα, εστάλησαν δύο μηνύματα από το 112 . Το ένα καλούσε όσους βρίσκονται στην παραλία Σαράντη να εκκενώσουν προς Θίσβη, ενώ το άλλο καλούσε όσους είναι στην περιοχή Πρόδρομος να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να φύγουν εάν κριθεί απαραίτητο.

Εκκενώθηκαν οικισμοί στην Καβάλα – Κάηκαν σπίτια – Τραυματίστηκαν πυροσβέστες

Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στο Διαλεκτό Καβάλας στις δύο το μεσημέρι και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν και ένα όχημα υπέστη ζημιές στη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Διαλεκτό της Καβάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας από τους πυροσβέστες έχει υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο και ο άλλος στα χέρια. Και οι δυο έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι πολίτες στο Διαλεκτό έλαβαν μήνυμα από το 112 στα κινητά τους να κατευθυνθούν νότια προς την Παλιά Εθνική Οδό. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά, Νέο Ξεριά και Γέροντα.

Νεότερη ενημέρωση από Πυροσβεστική: Τις 63 έφτασαν οι πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Την ίδια ώρα σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, προκειμένουν να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), που θα ισχύει και αύριο, καθώς 10 μεγάλες και επικίνδυνες πυρκαγιές εξακολουθούν να είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα.

Από αυτές οι έξι σοβαρές πυρκαγιές είναι στον Έβρο, τη Ροδόπη και στην Καβάλα, ενώ όπως ανέφερε το απόγευμα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την ευρεία έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, από χτες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν μόνο στον Έβρο 14 πυρκαγιές. Οι τρεις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, έχουν πάρει διαστάσεις και χαρακτηρίζονται εξαιρετικά δύσκολες.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές στον Πρόδρομο Βοιωτίας, στα Ψαχνά Ευβοίας, στον Ταρσό Βοιωτίας, όπου εκκενώθηκαν και οι οικισμοί Ταρσός και Καρυώτι και στην Κύθνο όπου εκκενώθηκαν τα καταλύματα στην Παραλία του Σκύλου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, το τελευταίο 24ωρο, από ώρα 18:00 της 20-08-2023 έως ώρα 18:00 της 21-08-2023 εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές.
Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Όσον αφορά στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη:

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.
Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας που εκδηλώθηκε κατά τις πρωινές ώρες σήμερα επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 5 Ε/Π.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρωινές ώρες σήμερα σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Διαλεκτό Καβάλας επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 4 Ε/Π. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο, ενώ υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές ένα πυροσβεστικό όχημα

Στις πυρκαγιές, επίσης, που έχουν εκδηλωθεί στον Έβρο επιχειρούν:

36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 4 Ε/Π, σε δασική έκταση στην Δαδιά Έβρου

16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ, σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου

Στις πυρκαγιές, επίσης, που έχουν εκδηλωθεί στη Ροδόπη επιχειρούν:

23 πυροσβέστες με 11 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 Α/Φ, σε αγροτοδασική έκταση στην ‘Ανω Δροσίνη Ροδόπης

14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν 3 Α/Φ και 1 Ε/Π σε δασική έκταση στο Μίσχο Ροδόπης

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Από την Πυροσβεστική υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023, προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα, Αργολίδα και Κορινθία, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος προβλέπεται για μεγάλο μέρος της χώρας.

Λόγω της κρίσιμης κατάστασης, εκτός από την γενική επιφυλακή της Πυροσβεστικής, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Κικίλιας, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.
Παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε ο Κικίλιας – Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία

Την ίδια ώρα στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη πυρκαγιών προχώρησε στις 6 το απόγευμα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε πολύ δύσκολο το έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής, λόγω και των καιρικών συνθηκών.

Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό πραγματοποιήθηκε διϋπουργική σύσκεψη όπου λήφθηκαν τα παρακάτω έκτακτα μέτρα:

Απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης έως το πρωί της Τετάρτης, 23 Αυγούστου.

Απαγόρευση οποιαδήποτε δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους.
Αυστηρή εφαρμογή του 112.
Αν κριθεί απαραίτητο θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατό μέσο.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στη Βοιωτία: Νέο μέτωπο στον Ταρσό – Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Λαγονήσι: Πέθανε ο πατέρας που προσπάθησε να σώσει τον γιο του από πνιγμό

Συγκλονίζει ο θάνατος του 40χρονου που παρασύρθηκε με το αμαξίδιό του από 87χρονο οδηγό – Το μήνυμα της συντρόφου του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:40