search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:08
MENU CLOSE

ΚΑΕ: Η ανάκαμψη του τουρισμού «εκτόξευσε» τις πωλήσεις και τα κέρδη

21.08.2023 14:25
aerodromio_new

Εκτίναξη τζίρου αλλά και κερδών πέτυχαν το 2022 τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) καθώς η επάνοδος της αεροπορικής επιβατικής κίνησης (31,3 εκατ. επιβάτες) σχεδόν στα επίπεδα του 2019 σε συνδυασμό με τις επενδύσεις της εταιρείας οδήγησαν σε διπλασιασμό των πωλήσεων σε σχέση με το 2021.

Έτσι ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 311,3 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιος από τα 161,1 εκατ. ευρώ του 2021. Ισχυρή ώθηση έλαβε και η κερδοφορία όπου σε επίπεδο EBITDA τα κέρδη ανήλθαν σε 72,8 εκατ. ευρώ από 34,4 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 38,2 εκατ. ευρώ από 13,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι έχουν αρχίσει και αποδίδουν οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα η εταιρεία όπως είναι η επέκταση των εμπορικών χώρων στα καταστήματα

Σημειώνεται ότι η ΚΑΕ έχει ολοκληρώσει σειρά επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Fraport το 2017 για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Μάλιστα, πέρυσι ολοκλήρωσε επενδυτικό πλάνο 3,6 εκατ. ευρώ στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Σαντορίνης, Μυκόνου και Κω, που οδήγησαν στη βελτίωση των πωλήσεων και της κερδοφορίας της, μια τάση που αναμένεται να διατηρηθεί το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΑΕ έχει άδεια αποκλειστικής εκμετάλλευσης καταστημάτων αφορολόγητων ειδών στα σημεία εξόδου από την Ελλάδα (αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς) μέχρι το 2048, ενώ πέρυσι, μεταξύ άλλων, αποπλήρωσε και το ενδοομιλικό δάνειο (συνολικού ύψους 287,5 εκατ. ευρώ) που πήρε από τη μητρική Dufry το 2013, με την ολοκλήρωση της μεταβίβασής της από τη Folli Follie στον ελβετικό όμιλο.

Σε ότι αφορά τη διάρθρωση των πωλήσεων, ο λειτουργικός τομέας των αεροδρομίων είχε τα περισσότερα έσοδα (231,6 εκατ. ευρώ με αύξηση 93% για την εταιρεία και για τον όμιλο).

Οι πωλήσεις στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών των λιμανιών ανήλθαν σε 9,9 εκατ. ευρώ, με αύξηση 342% και στους μεθοριακούς σταθμούς σε 56,2 εκατ. ευρώ με αύξηση 95%.

Προκλήσεις και προοπτικές

Η διοίκηση της εταιρείας εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο με έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις, με προκλήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και των αρρυθμιών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πλέον η εταιρεία έχει να διαχειριστεί τις έμμεσες επιπτώσεις στη ζήτηση από την αύξηση του πληθωρισμού, που επηρεάζει τα εισοδήματα των ταξιδιωτών. Στον σχεδιασμό της, πάντως, η διοίκηση των ΚΑΕ ενσωματώνει εκτιμήσεις για σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης, με μείωση του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, προσαρμόζεται σε αλλαγές των τάσεων, όπως π.χ. η μείωση των τουριστών από Ρωσία και Κίνα και η αύξηση των τουριστών από ΗΠΑ.

Για το 2023, πάντως, βλέπει οφέλη από την τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την αυξημένη διάθεση για ταξίδια διεθνώς. Εξάλλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) εκτιμά ότι η ταχεία ανάκαμψη του ταξιδιωτικού εμπορίου θα συνεχιστεί το 2023 κι επιπλέον οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό διαγράφονται θετικές.

Διαβάστε επίσης:

Νέα επένδυση 150 εκατ. ευρώ από τη Six Senses στο Πόρτο Χέλι

«Μαγνήτισε» επιχειρηματικά τους νέους η επαρχία αυτό το καλοκαίρι

Νέο ρεκόρ για το μέσο ενοίκιο στο Μανχάταν – Στα 5.588 δολάρια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:07