search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 03:21
MENU CLOSE

Στην Αθήνα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Συνάντηση με Μητσοτάκη στο Μαξίμου (Photos/Video)

21.08.2023 17:45
mitsotakis-zelenski-12-new

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έφτασε στην Αθήνα προκειμένου να δώσει το «παρών» στην άτυπη συνάντηση ηγετών κρατών-μελών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.

Η επίσκεψη Ζελένσκι συμφωνήθηκε υπό άκρα μυστικότητα, ενώ πριν το δείπνο, έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση την τελευταία στιγμή για την ώρα τη συνάντησης που θα έχει με τον πρωθυπουργό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 18:10, ενώ μετά το τετ α τετ των δύο ηγετώνπραγματοποιείται διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών και στη συνέχεια, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ζελένσκι θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η Ελλάδα, η οποία στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική».

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα μετάσχει στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρών της περιοχής, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Στο δείπνο θα συμμετάσχουν οι:

Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic,
Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu,
Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic,
Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu,
Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti,
Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo,
Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski,
Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov,
Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σε ένα tweet ανέπτυξε όλες τις συναντήσεις που έχει προγραμματίσει για την σύντομη επίσκεψή του στην Ελλάδα, αναφέροντας πως θα πραγματοποιηθούν «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Επόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα. Έχουμε ήδη φτάσει. Συνάντηση με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και την ελληνική αντιπροσωπεία. Η ατζέντα περιλαμβάνει ό,τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και την ελευθερία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι.

Σύνοδος Κορυφής Ουκρανίας-Βαλκανίων: κοινή συνάντηση με βαλκανικούς ηγέτες, συντονισμός της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, αμυντική συνεργασία, ασφάλεια. Επίσης, χωριστές συνομιλίες για διμερή θέματα.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.Καθημερινά ενισχύουμε το κράτος μας, τους πολεμιστές μας και τη συνεργασία μας με τους εταίρους».

Πάντως, επίσημη ενημέρωση για την άφιξη του ουκρανού προέδρου στη χώρα μας δεν υπήρξε, υποτίθεται για λόγους ασφαλείας. Σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε πως δεν έχει κάτι να πει πάνω σε αυτό. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε περιλάβει το όνομα του κ. Ζελένσκι στους συμμετέχοντες της άτυπης διάσκεψης, ούτε στα διμερή ραντεβού του πρωθυπουργού.

Γεγονότα που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σχετικά με την επίσκεψη του ουκρανού προέδρου, ιδιαίτερα ως προς την ουσία της. Ειδικά από τη στιγμή που ο Ζελένσκι είναι περισσότερο αποδυναμωμένος από οποιαδήποτε άλλη φάση του πολέμου της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ενδείξεις των διεθνών παρατηρητών. Άλλωστε, νατοϊκές πηγές κάλεσαν την Ουκρανία να αποδεχθεί τις ρωσικές εδαφικές απαιτήσεις με αντάλλαγμα τη λήξη του πολέμου.

Επίσης, δρακόντεια είναι τα μέτρα της αστυνομίας. Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας βρίσκεται σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ οι δρόμοι αναμένεται να κλείνουν σταδιακά, ανάλογα με την περιοχή που θα κινηθεί ο ουκρανός πρόεδρος.

Να σημειωθεί πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι σε ευρωπαϊκό τουρ αυτές τις μέρες, έχοντας επισκεφθεί τη Σουηδία, τη Δανία και την Ολλανδία.

Oι συναντήσεις

Οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησαν με την πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μποργιάνα Κρίστο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η υποστήριξη της Ελλάδας στα επόμενα βήματα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προς την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Στις 13:00, ο Μητσοτάκης συνάντησε τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ιον-Μαρσέλ Τσιολάκου. O πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ρουμάνο ομόλογό του για την βοήθεια της χώρας του για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η συνεργασία πλαίσιο της ΕΕ.

Στις 15:00, o έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια, ήταν τα μείζοντα θέματα συζήτησης. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε στον Μητσοτάκη τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία τού φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια και την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη. Σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής κράτησης Κροατών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για σχετική ενημέρωση.

Το δείπνο

Το «παρών» σήμερα το βράδυ θα δώσουν ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, η πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μποργιάνα Κρίστο και η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού. Στη συζήτηση θα μετάσχουν ακόμη οι ηγέτες των χωρών της περιοχής που είναι μέλη της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντενκόφ, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς και της Ρουμανίας, Ιον-Μαρσέλ Τσιολάκου.

Η μεγάλη απούσα της διάσκεψης θα είναι η Αλβανία, ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, μετά και τη φυλάκιση του δημάρχου Χειμμάρας, Φρέντι Μπελέρη. Η ελληνική κυβέρνηση επεχείρησε μια… ντρίμπλα, στέλνοντας πρόσκληση στον αλβανό πρόεδρο, Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η παρουσία του κροάτη πρωθυπουργού, Αντρέι Πλένκοβιτς, στην Αθήνα, μετά τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή. Ο κ. Πλένκοβιτς δεν έχει αμφισβητήσει την κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, ωστόσο θεωρεί ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων θα πρέπει να απελαθεί.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εντείνουν τις περιοδείες τους Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος και Τζουμάκας

Μάχη με τις φλόγες σε Έβρο, Εύβοια, Βοιωτία, Καβάλα, Ροδόπη – Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τις φωτιές

Ξυδάκης: Ο Μπελέρης δεν είναι ένας αθώος άνθρωπος, έχει σκοτεινή ιστορία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06