search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 06:19
MENU CLOSE

Σκάι: Προσεγμένες διατυπώσεις σε εκδοχή για τον θανάσιμο τραυματισμό το Μιχάλη Κατσούρη

22.08.2023 14:04
aek_kaskol_keria_0808_3

Ρεπορτάζ του Σκάι (κεντρικό δελτίο Κυριακής) στην υπόθεση δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη το οποίο έχει ως βάση οπτικό υλικό από κάμερες και δείχνει άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα (με κράνη και κουκούλες) να τρέχουν σε δημόσιους χώρους γύρω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Από το κείμενο και τα- αποσπασματικά- πλάνα από κάμερες δημιουργείται η αίσθηση στον τηλεθεατή πως ο θανάσιμος τραυματισμό του Μιχάλη μπορεί να προκλήθηκε πάνω στην αναμπουμπούλα από κάποιον, γενικώς και αορίστως.

Το σπικάζ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο «ο Μιχάλης να μην χτυπήθηκε σε «τυφλό» σημείο αλλά μπροστά στις κάμερες κατά την διαφυγή του και ενώ βρισκόταν ανάμεσα σε δεκάδες οπαδούς από όλες τις πλευρές», με την επισήμανση ότι είναι ένα σενάριο το οποίο, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, αποδίδεται στη αστυνομία, το οποίο και εξετάζει.

Η προσέγγιση αυτή πιθανόν να προκαλεί σύγχυση στον τηλεθεατή, δίνει δε τροφή για προβληματισμό. Όταν η υπόθεση είναι ανοιχτή και η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, καλό είναι η ενημέρωση να μην επιτρέπει στον τηλεθεατή να προχωρήσει σε παρερμηνεία και συμπεράσματα που μπορεί να αποδειχθούν εσφαλμένα και πιθανόν να πυροδοτήσουν απρόβλεπτες κοινωνικές συμπεριφορές, ιδίως δε στις τάξεις των οπαδών, δεδομένου ότι τα γεγονότα είναι «νωπά».

Σημειωτέον, το επίμαχο ρεπορτάζ προκάλεσε την αντίδραση των νομικών εκπροσώπων της οικογένειας του Μιχάλη Κατσούρη κ.κ. Χρήστου Μαυρομάτη και Σταύρου Γεωργακόπουλου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ότι σε άλλο ρεπορτάζ του Σκάι για τους «Bad Blue Boys» της Ντιναμό Ζάγκρεμπ αξιοποιήθηκαν πλάνα κροατικής ταινίας όπως επισήμανε ο Κροάτης ηθοποιός Ρενέ Μπιτοράτς, εκ των συντελεστών της, σε ανάρτηση του στο instragram


Αναφέρει ο Μπιτοράτς πως τα πλάνα είναι από την ταινία «Metastases» του 2009 η οποία είναι προϊόν μυθοπλασίας και δεν ταινία ντοκιμαντέρ.

Στις επίμαχες σκηνές απεικονίζεται ο ίδιος με άλλους ηθοποιούς να υποδύονται τους «Bad Blue Boys» χρησιμοποιώντας βίαιο και έντονα ρατσιστικό και ναζιστικό λόγο

Σχολίασε δε δεικτικά: «Πάντα ήθελα να παρουσιαστώ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων της Ελλάδας».

Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να υπήρχε επισήμανση στο επίμαχο ρεπορτάζ ότι χρησιμοποιήθηκε οπτικοακουστικό υλικό το οποίο δεν αποτελεί ντοκουμέντο αλλά ότι είναι απόσπασμα από κινηματογραφική ταινία, ώστε να αποκλειστούν πιθανότητες για τυχόν παρεξηγήσεις με αστάθμητες προεκτάσεις και συνέπειες.

Διαβάστε επίσης

ΣΚΑΪ: Οι «Πανθέοι» πίσω από τις κάμερες (video)

Χάρτα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στα ΜΜΕ

Τηλεθεάσεις σαν… πολικές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16