search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 00:57
MENU CLOSE

Χάρτα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στα ΜΜΕ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2295
17/8/2023
22.08.2023 06:02
TENITI NOIMOSISNI NEW

Η Παγκόσμια Ένωση Εκδοτών ΜΜΕ (WAN-INFRA), η διεθνής ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (RSF) και άλλες διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις, συμπράττουν για την κατάρτιση «Χάρτας Τεχνητής Νοημοσύνης στα ΜΜΕ», συστήνοντας διεθνή επιτροπή με πρόεδρο τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης (2021) δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα, από τις Φιλιππίνες.

Η επιτροπή αποτελείται από 21 διακεκριμένα μέλη από 13 χώρες, μεταξύ των οποίων ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες της δημοσιογραφίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η διεθνής επιτροπή θα παραδώσει τα αποτελέσματα των εργασιών της πριν από το τέλος του 2023.

Ο ρόλος της επιτροπής είναι να αναπτύξει ένα σύνολο αρχών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για τους επαγγελματίες της ενημέρωσης όσον αφορά τη χρήση συστημάτων που βασίζονται στην ΤΝ.

Οι RSF θα διαχειριστούν την πρωτοβουλία σε συνεργασία με κορυφαίες ΜΚΟ που προασπίζουν τη δημοσιογραφία (FPU, EJN, CPJ, IPI, GFMD), οργανώσεις Τύπου (WAN-IFRA) και της τηλεόρασης (ABU, EBU), καθώς και κοινοπραξίες ερευνητικής δημοσιογραφίας (ICIJ, OCCRP). Η φήμη των μελών και η ποικιλομορφία των οργανισμών-εταίρων εκτιμάται ότι θα καταστήσουν το κείμενο αυτό σημείο αναφοράς στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης.

Η Παγκόσμια Ένωσης Εκδοτών Τύπου, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 18.000 εφημερίδες μέσω των 60 ενώσεων-μελών της, συμμετέχει στην κίνηση ώστε να διευκολύνει τον αποτελεσματικό συντονισμό των προσπαθειών των οργανώσεων που εκπροσωπούνται από τα μέλη της Επιτροπής αλλά και άλλων πρωτοβουλιών από συνεργαζόμενους φορείς παγκοσμίως.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης και είναι σημαντικό για το δημοσιογραφικό λειτούργημα οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων και οι ιδιοκτήτες των οργανισμών ενημέρωσης να δράσουν συντονισμένα», τόνισε ο Βενσάν Περέν, διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Ένωσης Εκδοτών.

Εκδότες και δημοσιογράφοι θεωρούν δεδομένο ότι η ΤΝ θα μεταμορφώσει ριζικά τη δημοσιογραφία. «Πώς μπορούμε να εγγυηθούμε το δικαίωμα στην αξιόπιστη πληροφόρηση όταν η τεχνητή νοημοσύνη παράγει τα περισσότερα κείμενα και εικόνες; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συντακτική ανεξαρτησία, αν οι εφημερίδες χρησιμοποιούν ιδιόκτητα γλωσσικά μοντέλα για να προτείνουν, να διορθώνουν ή ακόμη και να γράφουν άρθρα; Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τον κατακερματισμό του πληροφοριακού τοπίου σε ένα πλήθος πληροφοριακών φυσαλίδων που τροφοδοτούνται από αλγορίθμους συστάσεων;» είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θέτουν οι εκδοτικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Το κλίμα προσέγγισης Αθήνας – Άγκυρας και οι αντιστάσεις που θέλουν «φρένο»

Αντιδράσεις για την πολλαπλή απασχόληση

Οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 00:54