search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:50
MENU CLOSE

Ελληνική Τράπεζα: Προς υποχρεωτική δημόσια πρόταση στο ΧΑΚ – Στο 46,5% το ποσοστό της Eurobank

23.08.2023 14:01
eurobank new

Σε 46,5% ανέρχεται πλέον το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση η πρώτη απέκτησε επιπλέον 17,3% στο μετοχικό κεφάλαιο της δεύτερης ενώ πριν από αυτή την κίνηση κατείχε ήδη ποσοστό 29,2%.

Το ποσό που δαπάνησε η Eurobank για την απόκτηση του επιπλέον ποσοστού έφτασε τα 167,9 εκατ. ευρώ ή 2,35 ευρώ/μετοχή.

Μάλιστα η Eurobank ενδέχεται να εξετάσει την απόκτηση και επιπλέον μετοχών μέσω άλλων συναλλαγών, η ολοκλήρωση των οποίων θα τελεί υπό τις αντίστοιχες κανονιστικές εγκρίσεις.

Αυτό σημαίνει βάσει της κυπριακής νομοθεσίας ότι η Eurobank έχει το δικαίωμα να καταθέσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση με στόχο τον πλήρη έλεγχο των μετοχών και την αποχώρηση της Ελληνικής τράπεζας από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Κύπρου.

Κύκλοι της κυπριακής αγοράς επισημαίνουν ότι το ενδεχόμενο αυτό (η αποχώρηση δηλαδή της Ελληνικής Τράπεζας από το ταμπλό του ΧΑΚ) δεν είναι καθόλου βέβαιο δεδομένου ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη εταιρεία στην Κύπρο και η αποχώρηση της θα άλλαζε σημαντικά τις ισορροπίες στο εκεί χρηματιστήριο.  

Πάντως σύμφωνα με την ανακοίνωση η «επένδυση αυτή είναι εναρμονισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου Eurobank να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στις βασικές αγορές, στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις θετικές προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία («Eurobank»), θυγατρική της «Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία» (Eurobank Holdings), ανακοινώνει τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών («SPA») με την Poppy S.à r.l., βάσει της οποίας η Eurobank συμφώνησε να αποκτήσει συμμετοχή 17,3% (71,428,572 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ (Ελληνική Τράπεζα), έναντι συνολικού τιμήματος 167,9 εκατ. ευρώ ή 2,35 ευρώ/μετοχή (Συναλλαγή), το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί, μεταξύ άλλων, ανάλογα με την ημερομηνία της ολοκλήρωσης της Συναλλαγής και τους όρους της επακόλουθης δημόσιας πρότασης. Η εξαγορά υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις και θα ολοκληρωθεί μετά την πλήρη εκπλήρωσή τους. Μέχρι τότε η Poppy S.à r.l. θα συνεχίσει να διατηρεί την πλήρη νομική και πραγματική κυριότητα των μετοχών προς πώληση, καθώς και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές. Η Eurobank ενδέχεται να εξετάσει την απόκτηση και επιπλέον μετοχών μέσω άλλων συναλλαγών, η ολοκλήρωση των οποίων θα τελεί υπό τις αντίστοιχες κανονιστικές εγκρίσεις.

Η Eurobank κατέχει ήδη ποσοστό 29.2% στην Ελληνική Τράπεζα και συνεπώς, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, η συμμετοχή της θα ανέλθει σε 46,5%. Κατά συνέπεια, σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νόμου περί Δημοσίων Προτάσεων του 2007 της Κυπριακής νομοθεσίας, η Eurobank, με την ολοκλήρωση της Συναλλαγής θα προβεί σε υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για όλες τις μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας που δεν θα της ανήκουν εκείνη τη χρονική στιγμή. 

Η Axia Ventures Group ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Eurobank για τη συναλλαγή, ενώ η Milbank LLP, η Ιωαννίδης Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε. και η Ποταμίτης Βεκρής Δικ. Εταιρεία παρείχαν νομική υποστήριξη.

Διαβάστε επίσης

Ανάλυση HSBC: Ανησυχητικές οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία – Τα top picks

Νέα επένδυση 150 εκατ. ευρώ από τη Six Senses στο Πόρτο Χέλι

«Μαγνήτισε» επιχειρηματικά τους νέους η επαρχία αυτό το καλοκαίρι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:50