search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:41
MENU CLOSE

Φωτιές: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τον χρόνο στον Έβρο – Τρόμος για τους ανέμους

27.08.2023 21:09
evros_fwtia

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μάχη με τη φωτιά που μαίνεται για 9η ημέρα στον Έβρο.

Πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούν να περιορίσουν τα διάσπαρτα μέτωπα που καίνε από άκρη σε άκρη, δίνοντας μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τον χρόνο που κυλάει αντίστροφα.

Οι τελευταίες αναζωπυρώσεις προκάλεσαν, νωρίτερα την Κυριακή, νέα μεγάλη κινητοποίηση και ενεργοποίησαν εκ νέου το 112 που ζητούσε από κατοίκους οικισμών να τους εκκενώσουν για να μην κινδυνεύσουν.

Στον Έβρο, η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Λευκίμης πήρε διαστάσεις και δημιούργησε μέτωπο. Λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι, εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την περιοχή Τυχερό.

«Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς Τυχερό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε το μήνυμα.

Για αναζωπύρωση της φωτιάς και δυτικά του οικισμού Αισύμη έκαναν λόγο τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, επιχειρούν 295 πυροσβέστες, 16 άτομα πεζοπόρο, 85 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Την Τρίτη ανάμενεται να αλλάξει η φορά των ανέμων, και αν δεν οριοθετηθεί έως τότε, η φωτιά μπορεί να ξεφύγει προς τα βόρεια.

Στην ιδιαιτερότητα της πυρκαγιάς στον Έβρο, τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν και την περαιτέρω ενίσχυσή τους εφόσον κρίνεται αναγκαίο, τον επιχειρησιακό συντονισμό, τη διερεύνηση των αιτιών εκδήλωσης της πυρκαγιάς αλλά και τα απαιτούμενα έργα για την επόμενη μέρα επομένη της πυρκαγιάς έργα αποκατάστασης, αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Πράγματι μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν δύο πυρκαγιές, της Αλεξανδρούπολης και της Δαδιάς και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά την πτήση που πραγματοποίησε με Super Puma πάνω από την περιοχή.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με εναέριες και επίγειες δυνάμεις.

Ήχησε το 112 και για τη Ροδόπη

Στη Ροδόπη, εκδηλώθηκε αναζωπύρωση στην περιοχή Κασσιτερά.

Στις 14:08 της Κυριακής (27.08.2023), εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την περιοχή Σάπες

Στην Πάρνηθα

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν 260 πυροσβέστες, 77 οχήματα, 13 άτομα πεζοπόρο, και δύο ελικόπτερα για τις αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Επιχειρούν

Δεν κάηκαν σπίτια στην Άνδρο

Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων, παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Άνδρο.

Η φωτιά, που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο δάσος, τέθηκε υπό έλεγχο το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν κάηκε ούτε ένα σπίτι.

Χθες Σάββατο εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Γίδες, όπου οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών.

Ενεργό παραμένει το μέτωπο και στη Βοιωτία, παρουσιάζοντας βελτιωμένη εικόνα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο Στείρι υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι.

Σαράντα έξι νέες πυρκαγιές σε 24 ώρες

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το τελευταίο 24ώρο εκδηλώθηκαν 46 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. 

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν:

  • Στην περιοχή Πλάτσα Μεσσηνίας και επιχειρούν 29 πυροσβέστες, με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και πέντε οχήματα, ενώ επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες
  • στην περιοχή Καλό Νερό Μεσσηνίας και επιχειρούν 18 πυροσβέστες και οκτώ οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη.

Η μάχη της κατάσβεσης

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο (2 αεροσκάφη, που επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (1 αεροσκάφος, που επιχείρησε στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Σουηδία (1 αεροσκάφος, που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Τσεχία (1 ελικόπτερο, που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 16 πυροσβέστες με 3 οχήματα, που επιχειρούν στον Προβατώνα Έβρου), Ρουμανία (53 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που επιχειρούν στα μεταλλεία Κίρκης, στην Αλεξανδρούπολη), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που επιχειρούν στην περιοχή Λευκίμη Έβρου), Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 8 οχήματα, που επιχειρούν στην Αλεξανδρούπολη), αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία (25 πυροσβέστες με 4 οχήματα, που επιχειρούν στην Ανδρο), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς) και από Σερβία (28 άτομα πεζοπόρο τμήμα, που επιχειρούν στην περιοχή Τρεις Βρύσες, στη Δαδιά Έβρου).

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς 

Για αύριο Δευτέρα παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε επίσης:

Παιανία: Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στην Αττική Οδό

Θρίλερ με το καμένο κρανίο που βρέθηκε στη Φυλή

Βούλα: Καρέ-καρέ η στιγμή που πέφτει κεραυνός και βάζει φωτιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:40