search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:16
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Η «αυλαία» για Κασσελάκη, η υποδοχή, οι πρώτες κινήσεις και τοποθετήσεις- Συνεδριάζει η ΠΓ εν όψει του Διαρκούς Συνεδρίου

30.08.2023 07:40
kasselakis new

Με 5 υποψηφίους τρέχει από χθες η κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς στην «στροφή», δύο εβδομάδες πριν την κάλπη προστέθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης ως πέμπτος υποψήφιος.

Ο 35χρονος επιχειρηματίας παρουσίασε χθες το πρωί το βίντεο με την δήλωσή του για την υποψηφιότητά του και έγινε το πρόσωπο της ημέρας, ενώ θετική έως ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή του από ένα ευρύ κοινό, με βάση ως επί το πλείστον τις αντιδράσεις και τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ανακοίνωσή του έκανε μια αναφορά στην προσωπική και επαγγελματική του διαδρομή, υπογραμμίζοντας ότι προέρχεται από την από την κοινωνία και την σφαίρα της επαγγελματικής δραστηριότητας (άρα όχι από το κομματικό σωλήνα, ήταν η συμπαραδήλωση).

Ανέδειξε τα στοιχεία «Αριστείας» για τα οποία τον επέλεξε άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας (μαθηματικοί διαγωνισμοί, πτυχία, ξένες γλώσσες, γνώση του επιχειρείν και της οικονομίας) με τα οποία πρόβαλε τον εαυτό του ως αντίπαλο δέος του Κυριάκου Μητσοτάκη, διακηρύσσοντας ότι μπορεί να το νικήσει και για αυτό κάλεσε τους πολίτες να τον τοποθετήσουν απέναντί του: «Θέλουμε να βάλουμε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάποιον που θα τον νικήσει; Εγώ έχω όρεξη, δεν έχω καμία απολύτως εξάρτηση, δεν μπορούν να με εξαγοράσουν, όπως δεν μπόρεσαν να εξαγοράσουν τον Αλέξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει και τις εντυπώσεις από πρόσφατο άρθρο του όπου αναφέρεται σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό στο παρελθόν και δηλώνει ότι τον σέβεται, προβαίνει σε χαρακτηρισμούς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον χαρακτήρισε «κληρονόμο» (σε αντίστιξη με το «αυτοδημιούργητος»), «δήθεν άριστο», «πρωθυπουργό της δήθεν οικονομικής σταθερότητας» και «σκηνοθετημένο από τον Γκρίνμπεργκ».

Στο κλείσιμό του έκανε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά: «Πάμε μαζί με σχέδιο. Το Ελληνικό Όνειρο δεν έχει χαθεί. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Καιρός να αναγεννηθούμε. Καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει και πάλι νικητής. Καιρός η σύγχρονη Αριστερά να γίνει πράξη. Καιρός να κάνουμε τον κάθε πολίτη υπερήφανο».

Μερικές ώρες αργότερα, σήκωσε την αυλαία της εκστρατείας του από τους Τάφους των Βενιζέλων – παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν ο Δήμος Χανίων και το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου – όπου είχε γνωριμία και συνομιλίες με πολίτες των Χανίων, χωρίς να πραγματοποιήσει κάποια ομιλία.

Το βράδυ από το Ενετικό Λιμάνι, παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, στο Kontra Channel και το Πάνο Χαρίτο, ο οποίος του έθεσε ερωτήματα για την διαδρομή του και τις πολιτικές του θέσεις. Μίλησε για την ανασυγκρότηση στο κράτος, την ανάγκη για ένα πιο αποτελεσματικό Δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη, μίλησε για το πως οραματίζεται τη Σύγχρονη Αριστερά (θα κερδίζει και θα λύνει τα προβλήματα του τόπου), κλπ. Εμφανίστηκε πάντως να μην έχει επεξεργασμένες απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, όπως τον διαχωρισμό του Κράτους – Εκκλησίας που το θέτει στην κορυφή της ατζέντας του, ή τα εθνικά ζητήματα – συχνά ανέφερε ότι η πλατφόρμα των θέσεων είναι σε εξέλιξη και πως ο ίδιος δεν παριστάνει τον παντογνώστη.

Επιχείρησε πάντως, άνοιγμα σε συντηρητικά κοινά δηλώνοντας Χριστιανός και σημειώνοντας πως ως πρωθυπουργός το πρώτο που θα έκανε θα ήταν μισθολογικές αυξήσεις στους στρατιωτικούς. Ανέφερε ως ζήτημα που απασχολεί πάνω απ’ όλα την ελληνική οικογένεια το θέμα της πρόσβασης στην Υγεία.

Ποιοι τον στηρίζουν – Πρώτες αντιδράσεις

Σε επίπεδο στήριξης από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο στελεχών είναι λίγοι εκείνοι που συντάσσονται ανοιχτά προς το παρόν, αλλά τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν αναμένουν ότι θα εκδηλωθούν και άλλες στηρίξεις τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή έχει την ένθερμη δημόσια στήριξη από τον Παύλο Πολάκη που φαίνεται πως είναι και έμπρακτη, σε επίπεδο επιτελείου. Χθες επίσης τη στήριξή τους εκδήλωσαν ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς ο οποίος σημείωσε πως η υποψηφιότητά του «δημιουργεί ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εκλογική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συγκεντρώνει όλες αυτές τις προϋποθέσεις προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνει το άλμα προς το μέλλον». Επίσης την στήριξή της εκδήλωσε και η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη, η οποία κοινοποίησε το βίντεο της υποψηφιότητάς του με το σχόλιο «άνοιξε το παράθυρο και μπήκε φως».

Σε μια προσεκτική τοποθέτηση το προηγούμενο βράδυ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επέμεινε στην στήριξή του προς την Έφη Αχτσιόγλου, από την άλλη καλωσόρισε την υποψηφιότητα λέγοντας ότι «αυξάνει το ενδιαφέρον και την δημοσιότητα, και μας βοηθάει να κερδίσουμε το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής». Πρόσθεσε  ότι δεν γνωρίζει προσωπικά τον Στέφανο Κασσελάκη, επομένως, τόνισε «δεν βιάζομαι να τον αξιολογήσω, ούτε να τον υμνήσω, ούτε να τον πετροβολήσω». Υπογράμμισε ωστόσο ότι ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας είχε την εκτίμησή του, «το πόστο όμως του Προέδρου είναι άλλο πράγμα» και εξέφρασε την άποψη πως «για να διεκδικήσει κανείς ένα τόσο υψηλό πόστο, το κορυφαίο πόστο ενός κόμματος, πρέπει προηγουμένως για ικανό χρονικό διάστημα, να έχει αναλάβει ένα τομέα ευθύνης, να έχει παραγάγει έργο, να έχει δώσει δείγμα γραφής και μετά να δοκιμάσει για ψηλότερα» . Από εκεί και πέρα, σημείωσε ότι η Έφη Αχτσιόγλου «συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί στο ζητούμενο» δηλαδή τη γρήγορη ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παππάς για άνοιγμα της διαδικασίας και σε «φίλους» – «Νεύμα» σε Κασσελάκη;

Στο μεταξύ, στο επίπεδο των κομματικών αντιδράσεων θα μπορούσε να εντάξει κανείς και το γεγονός ότι χθες, από τις Σέρρες ο Νίκος Παππάς επανέφερε το θέμα περί της δυνατότητας να ψηφίζουν και οι φίλοι όχι μόνο τα μέλη. Κάτι που είχε συζητηθεί και τον Ιούλιο και αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η προηγούμενη διαδικασία, της ανάδειξης του αρχηγού από τα μέλη, με  δυνατότητα εγγραφής ακόμη και τη μέρα της εκλογής. Η πλευρά του Νίκου Παππά θεωρεί ότι όπως και το ντιμπέιτ το άνοιγμα της διαδικασίας στους φίλους, μπορεί να ευνοήσει τη συμμετοχή, που είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση θα ευνοούσε περισσότερο από όλους αυτή τη στιγμή τον Στέφανο Κασσελάκη. Υπό αυτό το πρίσμα, η κίνηση αυτή του Νίκου Παππά από πολλούς έγινε αντιληπτή και ως ένα «νεύμα» στον νέο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Από πλευράς κόμματος ωστόσο, κατά πληροφορίες, το θέμα θεωρείται λήξαν από την Κεντρική Επιτροπή του Ιουλίου και δεν επανέρχεται.

Πάντως όλος ο κομματικός μηχανισμός, μετά την αρχική αμηχανία γι’ αυτή την πρωτόγνωρη εξέλιξη, φαίνεται να εξοικειώνεται με τα νέα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής που φέρνει ανατροπές στους μέχρι τώρα υπολογισμούς, και περιμένει να κυλήσουν οι επόμενες μέρες οπότε θα πυκνώσουν οι παρεμβάσεις όλων των υποψηφίων και ενδεχομένως θα κάτσει ο πρώτος «κουρνιαχτός».

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία (στις 3 το μεσημέρι), με διαδικαστικά – οργανωτικά θέματα επί τάπητος εν όψει του Διαρκούς Συνεδρίου το Σάββατο, που θα γίνει στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. 

Διαβάστε επίσης

Πώς «διαβάζει» την υποψηφιότητα Κασσελάκη το Μέγαρο Μαξίμου

ΚΚΕ: Πρόταση νόμου για μέτρα «ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τα χρέη»

Κασσελάκης: «Έχω πολλά να αποδείξω και αυτό θα κάνω» – Αυλαία από τα Χανιά και τους Τάφους των Βενιζέλων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:16