search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:00
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανάβει» το κλίμα μεταξύ των υποψηφίων λίγο πριν την κάλπη – Την εκλογή της από την πρώτη Κυριακή εκτίμησε η Αχτσιόγλου

05.09.2023 07:32
syriza new

Τις στρατηγικές της τελικής ευθείας ξεδιπλώνουν οι 5 υποψήφιοι για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λίγα εικοσιτετράωρα πριν την πλέον κρίσιμη κάλπη για το κόμμα, την ερχόμενη Κυριακή. Αιχμές, «καρφιά», αυστηρά μηνύματα περιλαμβάνει το άτυπο ντιμπέιτ μεταξύ του στο πλαίσιο του δημόσιο διαλόγου, ενώ στο παρασκήνιο οι διεργασίες δίνουν και παίρνουν με το βλέμμα στη συμμετοχή, τις δεξαμενές των ψηφοφόρων, τις συμμαχίες. Το θερμόμετρο ανεβαίνει την ώρα που οι υποψήφιοι στις περιοδείες του προσπαθούν να πείσουν όσο το δυνατό περισσότερα μέλη να έρθουν να ψηφίσουν.

Χθες, δεν απέκλεισε την εκλογή της από την πρώτη Κυριακή η Έφη Αχτσιόγλου αμφισβητώντας τις εκτιμήσεις μετά την υποψηφιότητα Κασσελάκη ότι η είσοδος με φόρα του πέμπτου υποψηφίου στην κούρσα διαδοχής θα δυσκολέψει την εκλογή από τον πρώτο γύρο. Μιλώντας χθες στο τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα Χανιά ανέφερε:  «Η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει μια δυναμική γύρω από την δική μου υποψηφιότητα, η οποία δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε δεύτερο γύρο» και δήλωσε «αισιόδοξη» και όχι «υπερφίαλη».

Είτε θέλησε να εκπέμψει αίσθημα αυτοπεποίθησης κόντρα στο κλίμα των ημερών όπου αιωρείται το ερώτημα, αν ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί στα σοβαρά να «απειλήσει» το «φαβορί», είτε επιχείρησε να απευθύνει ένα έμμεσο προσκλητήριο στα μέλη για την εκλογή της από τον πρώτο γύρο η Έφη Αχτσιόγλου έστειλε το μήνυμά της στον 35χρονο συνυποψήφιό της και όσους τον στηρίζουν.

Στο πλαίσιο συζήτησης με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο  υπογράμμισε ότι η διαδικασία ανάδειξης αρχηγού «είναι σημαντική για τη δύναμη του νέου ή της νέας προέδρου και για το μήνυμα που θα στείλει προς τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ Π/Σ που περιμένουν για την γρήγορη ανασύνταξη του» και την επάνοδό του σε κυβερνητική τροχιά. Προσθέτοντας ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό.

Πάντως επιμένει να αποφεύγει να πει οτιδήποτε αρνητικό για τον Στέφανο Κασσελάκη όπως  κάνουν άλλα στελέχη του κόμματος προκειμένου να αποφύγει εντυπώσεις ότι του επιτίθεται.

«Αντισυστημικός με γραβάτα» – Θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινώντας και επίσημα την καμπάνιά του από τον Έβρο συνέχισε να χτίζει το προφίλ του «αντισυστημικού» (η υποψηφιότητά του μου είναι αντισυστημική δήλωσε σε συνέντευξή του στον Νίκο Ευαγγελάτο) και παρά τη γραβάτα και το κοστούμι που φόρεσε στο συνέδριο που σχολιάστηκε ως προς το συμβολισμό μιας πιο μέηνστρημ παρουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα δείχνει να επενδύει ιδιαιτέρως στην ταύτισή του με τον Αλέξη Τσίπρα επιμένοντας στη ρητορική περί «υπονόμευσης» που δέχτηκε ο τέως ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που απηχεί και μια στρατηγική απεύθυνσης στα 110.000 μέλη που γράφτηκαν για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2022 προκειμένου να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτούς θα επιχειρήσει να επηρεάσει ο Στέφανος Κασσελάκης και να τους κινητοποιήσει να επιστρέψουν στην κάλπη παρά την απογοήτευση για την παραίτηση του Τσίπρα.

Πάντως, παρά τις επιθέσεις στο κόμμα, τους «μηχανισμούς» κλπ, διαμηνύει ότι ήρθε για να μείνει: «Είμαι  ΣΥΡΙΖΑ και έτσι θα παραμείνω ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα», είπε σε συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής.

Στην ίδια συνάντηση μίλησε για την ανάγκη επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές επισημαίνοντας πως «πρέπει να χτίσουμε το κόμμα από την αρχή» όπου θα αποφασίζουν τα μέλη για τα κρίσιμα ζητήματα (έχει ήδη αναφερθεί ενδεικτικά στα προκριματικά ψηφοδέλτια). Μιλώντας στην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να γίνει ένα καινούριο μεγάλο κόμμα το οποίο θα είναι η σύγχρονη αριστερά».

Πάντως, επιθετικές δηλώσεις για το κόμμα, τους μηχανισμούς, κλπ, ισορροπούνται με θετικά σχόλια για τα στελέχη του κόμματος καθώς συνεχώς αναφέρει ότι αυτό, διαθέτει πολύ ικανά και αξιόλογα στελέχη που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Φίλης: Προτιμώ Τσακαλώτο, Έφη στις πρώτες θέσεις

Όσο για επικρίσεις που δέχεται από πρόσωπα όπως ο Νίκος Φίλης, ανέφερε ότι στο Συνέδριο προσέγγισε το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και του είπε ότι σέβεται την πορεία του και έχει να μάθει απ’ αυτόν. Επιμένω, είπε ότι «δε θα δεχτώ κηδεμονία» από κανέναν, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορώ να επικεντρώσω στο πολιτικό περιεχόμενο, προσθέτοντας ότι με το Νίκο Φίλη έχουμε κοινούς στόχους.

Νωρίς χθες το πρωί ο πρώην υπουργός Παιδείας και ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ΣΚΑΙ είχε επαναλάβει τα όσα είπε πρόσφατο περί Instagram και περί του ότι το κόμμα δε χρειάζεται μεσσίες, επιχείρησε να αποδομήσει την υποψηφιότητα του 35χρονου επιχειρηματία – είπε μεταξύ άλλων ότι δε γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα – και εκδήλωσε την προτίμησή του σε Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου, στις πρώτες θέσεις.

Τα εθνικά στην ατζέντα Παππα – Ζητά να πουν τις θέσεις τους οι συνυποψήφιοι

Ο Νίκος Παππάς, ο οποίος φέρεται να έχει μείνει αρκετά πίσω στην κούρσα σε σχέση με τους συνυποψηφίους του, επιχειρεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία με αιχμές απέναντί τους. Χθες δύο μέρες μετά την υιοθέτηση της πρότασης Κασσελάκη για τα προκριματικά ψηφοδέλτια, διαφώνησε με την έτερη θέση που κατέθεσε ο 35χρονος ομογενής υποψήφιος για τον Επαγγελματικό στρατό. Την ίδια ώρα επιμένει να αναδεικνύει τα εθνικά θέματα, πουσάροντας την «πατριωτική» ατζέντα ενώπιον του πιο κεντρώου κοινού, πιέζοντας τους άλλους υποψηφίους να τοποθετηθούν. Αφήνει έτσι ουσιαστικά  να εννοηθεί ότι το αποφεύγουν.

Οι αντιφάσεις του καταστατικού και η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «επισφαλή» κάθε εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερία Γνώμη της Πάτρας καθώς όπως είπε «οι εσωκομματικές εκλογές έχουν τις ιδιαιτερότητές τους». Και διεμήνυσε ότι το αποτέλεσμα το καθορίζει η κάλπη, τον τελικό λόγο τον έχουν τα μέλη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι από τους υποψηφίους που δεν αποφεύγουν την κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη (άλλωστε δε θεωρεί ότι η υποψηφιότητά του τον βλάπτει όσο άλλους υποψηφίους). Έτσι στην κυριακάτικη Αυγή σημείωσε ότι πολλές από τις θέσεις του εν λόγω συνυποψηφίου του «είναι ένα μείγμα πάγιων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και προσωπικών του απόψεων, που παρουσιάζονται εν είδει πολιτικής πλατφόρμας, φοβάμαι χωρίς το αντίστοιχο περιεχόμενο». Υπογράμμισε με νόημα ότι η υποψηφιότητά του είναι αποδεκτή «στο πλαίσιο του ισχύοντος καταστατικού» το οποίο υπενθύμισε ότι ο ίδιος και η τάση στην οποία ανήκει δεν τον έχουν ψηφίσει και επέμεινε σε αυτό λέγοντας ότι είναι οι αντιφάσεις του καταστατικού επιτρέπουν να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος «ένας άνθρωπος με ελάχιστες ιδεολογικές αναφορές ή οργανωτικές σχέσεις με τον χώρο».  Επίσης χαρακτήρισε λάθος και αντίληψη της «μεταπολιτικής» το επιχείρημα «ότι πρέπει να βρούμε κάποιον άριστο για να νικήσει τον δήθεν άριστο πρωθυπουργό και κάποιον έξω από το κόμμα για να ηγηθεί στο κόμμα».  

Συνεχίζει να «πυροβολεί» ο Τζουμάκας

Ο Στέφανος Τζουμάκας τέλος συνέχισε την επίθεσή του στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας ότι το «το θέμα Κασσελάκη κάποιοι κύκλοι το έφτιαξαν», οι οποίοι «θέλουν να επηρεάζουν τα κόμματα, να έχουν πρόσβαση σε αυτά και να αλλάζουν την ατζέντα, να την υποβαθμίζουν και να την βγάζουν από την πολιτική». Ωστόσο έστρεψε τα βέλη γενικά προς του συνυποψηφίους του λέγοντας πως «άλλοι κάνουν πολιτική, όπως ορίζω εγώ τον εαυτό μου και άλλοι πολιτικό συνδικαλισμό».

Διαβάστε επίσης

Η φωτιά στον Έβρο επισκιάζει τη ΔΕΘ – Στη Δαδιά ο πρωθυπουργός την Παρασκευή

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με στελέχη κορυφαίων κορεατικών εταιρειών

Νέες ταυτότητες: Στο πλευρό των «ψεκ» η Νίκη – Μην τις βγάλετε τώρα, λέει ο Νατσιός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 17:00