search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:39
MENU CLOSE

G20: «Φορολογήστε τους Πλούσιους» ζητούν 300 πολιτικοί, οικονομολόγοι και εκατομμυριούχοι

06.09.2023 06:02
india g20 998- new

Οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 109% την τελευταία δεκαετία, από τα 5,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 11,8 τρισεκατομμύρια, με τις περιουσίες τους να αυγατίζουν κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια τη μέρα, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Oxfam International.

Οικονομολόγοι, αλλά και αρκετοί εκατομμυριούχοι, καλούν τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, προειδοποιώντας ότι η διευρυνόμενη ανισότητα θα προκαλέσει «οικονομική και οικολογική καταστροφή και θα πλήξει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το αίτημα για φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων διατυπώνεται με ανοικτή επιστολή την οποία υπογράφουν περισσότερα από 300 πολιτικοί, οικονομολόγοι και εκατομμυριούχοι, ενόψει συνόδου κορυφής της ομάδας G20, που θα γίνει στο Νέο Δελχί, από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα.

Η επιστολή έχει θέμα «η αυξανόμενη συσσώρευση πλούτου από λίγους απειλεί την πολιτική σταθερότητα σε όλο τον κόσμο».

Όπως επισημαίνει το Al Jazeera, επικαλούμενο στοιχεία της Έκθεσης για την Παγκόσμια Ανισότητα 2022, οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κατέχουν το 76% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει μόλις το 2% του πλούτου.

Αυτή η κατάσταση καταδεικνύει ότι «η ανισότητα υπονομεύει την ισχύ του καθενός εκ των συστημάτων στον κόσμο και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», συμφωνούν οι 300 που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες του G20 και επισημαίνουν ότι οι κυβερνητικές πολιτικές είναι επωφελείς για τους πλούσιους, ενώ αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Η φορολόγηση των πλούσιων κατά 5% θα μπορούσε να οδηγήσει στην συγκέντρωση 1,7 τρισεκατομμυρίου δολαρίων κάθε χρόνο, ποσό που είναι αρκετό για να βγουν από την φτώχεια δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την  Oxfam.

Ακόμα κι αν η φορολόγηση γίνει με ποσοστό 3-4%, θα συγκεντρωθούν σημαντικά έσοδα, δεδομένου ότι ο πλούτος που συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων ανθρώπων είναι εξαιρετικά υπερβολικός και έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, δήλωσε στο Al Jazeera η Τζαγιάτι Γκος, που συνυπογράφει την επιστολή με το αίτημα «Φορολογήστε τον Ακραίο Πλούτο».

«Στην Ινδία, για παράδειγμα, η φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων με συντελεστή 4% (πρόκειται για λιγότερες από 1.000 οικογένειες) θα αποφέρει έσοδα ίσα με το 1% του ΑΕΠ της χώρας, όσο είναι το σύνολο των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειακών κυβερνήσεων για την δημόσια υγεία», δήλωσε στο Al Jazeera η Γκος, προσθέτοντας ότι το βασικό εμπόδιο για την επιβολή ενός παγκόσμιου συστήματος φορολόγησης για τους μέγα-πλούσιους είναι «φυσικά, πολιτικό».

Η Χάρτα των Οικονομικών Δικαιωμάτων

Ο Φρανκ Στρόναχ, ιδρυτής της εταιρίας  Magna International Inc, που έχει παρουσία σε 29 χώρες, έχει αναπτύξει ένα «εταιρικό σύνταγμα» που προβλέπει τη διανομή των κερδών μεταξύ των εργαζομένων.

Ο Στρόναχ έγραψε στην καναδική εφημερίδα National Post ότι τα κράτη πρέπει να δημιουργήσουν μία «Χάρτα Οικονομικών Δικαιωμάτων» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανισότητας του πλούτου, που γίνεται ολοένα και πιο σοβαρό.

«Με μία Χάρτα Οικονομικών Δικαιωμάτων, οι εταιρίες με περισσότερους από 300 εργαζόμενους θα υποχρεώνονται να μοιράζουν το 20% των ετήσιων κερδών στους εργαζόμενους», υποστηρίζει ο Φρανκ Στρόναχ.

«Μία χώρα που θα υιοθετήσει την Οικονομική Χάρτα θα δημιουργήσει μία πιο δίκαιη και ευρύτερη κατανομή του πλούτου από οποιοδήποτε σύστημα έχει υπάρξει ως τώρα… Η ακραία συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην οικονομική κυριαρχία. Πρέπει να σπάσουμε αυτές τις αλυσίδες», λέει ο Στρόναχ.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Ποιος ήταν «το παιχνιδάκι της πριγκίπισσας» Μαργαρίτας

Πετρέλαιο: Αιφνιδιασμός με επέκταση των περικοπών από Σαουδική Αραβία, Ρωσία – Εκτινάχθηκε το Brent

Ταϊβάν: O τυφώνας Χαϊκούι ακινητοποιεί αυτοκίνητο – Aπίστευτο βίντεο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 23:13