search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:47
MENU CLOSE

Εικόνες Αποκάλυψης στην Καρδίτσα: Δραματικές διασώσεις από ελικόπτερα και στρατό, αγωνία για τους αγνοούμενους

07.09.2023 18:16
diasoseis-12-new

Διασώσεις εγκλωβισμένων ανθρώπων με ελικόπτερα πραγματοποιούνται σε χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, που δέχθηκαν την επίθεση της κακοκαιρίας «Daniel».

Η προσπάθεια επικεντρώνεται, κυρίως, σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, ενώ στο χωριό Αγία Τριάδα υπάρχουν έξι αγνοούμενοι. Εγκλωβισμένοι υπάρχουν σε πολλά χωριά, όπως στη Μεταμόρφωση, το Βλοχό, το Ριζοβούνι, τη Μαραθέα, τον Κοσκινά, και στην πόλη του Παλαμά, όπου το ύψος του νερού δεν επιτρέπει ακόμα και σε τρακτέρ να προσεγγίσουν τα σπίτια όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι. Ένας αριθμός σπιτιών, κυρίως πλίθινα έχουν γκρεμιστεί, ενώ σε ορισμένα χωριά με δυσκολία διακρίνονται οι στέγες των κατοικιών, καθώς το νερό τα έχει σκεπάσει. Στο μεγαλύτερο μέρος της Π.Ε. Καρδίτσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης με συχνές διακοπές ρεύματος.

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και από τα Τρίκαλα, τα οποία έχουν κατακλυστεί από τη λάσπη. Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr, πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπίτια και επιχειρήσεις, καθώς έσπασε ο Ληθαίος σε δύο σημεία.

Σύμφωνα με τις πληροφοριες που υπάρχουν, μέχρι τώρα έχουν διασωθεί, με τη συνδρομή ελικοπτέρων Super Puma και Bell, περίπου 70 άτομα από τους οικισμούς Αγίας ΤριάδαςΑστρίτσας και Κοσκινιάς.

Eιδικότερα, ο αριθμός απεγκλωβισμένων με ελικόπτερα ως τώρα είναι 69

Οι απεγκλωβισμένοι κατευθύνονται σε χώρους παραμονής και τους προσφέρονται τροφή, νερό, κουβέρτες και τώρα κανόνισαν και ιατρική περίθαλψη

  • Η εθνική οδός είναι ανοικτή
  • από Δευτέρα θα λειτουργήσει το τραινο Αθήνα-Λιανοκλάδι και Θεσσαλονίκη-Λάρισα
  • Τα σχολικά κτίρια θα αξιολογηθούν εντός του ΣΚ για να κριθεί αν θα λειτουργήσουν
  • στα νοσοκομεία η κέντρα υγείας δεν υπάρχει πρόβλημα με ασθενείς
  • προβλήματα ρευματοδοτησης υπάρχουν σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Πηλιο
  • έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές – τη Δευτέρα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα αποζημιώσεων.

Άλλο ένα βίντεο από διάσωση/απεγκλωβισμό σοκάρει, καθώς δείχνει από ψηλά την καταστροφή στον Παλαμά Καρδίτσας, τον οποίο η κακοκαιρία Daniel έχει μετατρέψει σε υδάτινο κόσμο. Τιτάνια μάχη από τα σωστικά συνεργεία για να απεγκλωβίσουν όσους μπορούν από την περιοχή που έχει γίνει μια απέραντη λίμνη.

Στο βίντεο φαίνονται άνθρωποι να βρίσκονται στην ταράτσα σπιτιού με τα νερά να έχουν φτάσει μια ανάσα από εκείνους.

Από αέρος επιχειρούν πλέον τα σωστικά συνεργεία να μεταφέρουν εγκλωβισμένους κατοίκους από την Αγία Τριάδα Καρδίτσας, όπου το νερό έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel αναγκάζοντας τους κατοίκους να ανέβουν σε οροφές και ταράτσες για να σωθούν.

Στην ευρύτερη περιοχή του θεσσαλικού κάμπου, από την ώρα που επιτράπηκε να πετάξουν επιχειρούν: 1 Super Puma της Πυροσβεστικής, 6 Agusta Bell της Πυροσβεστικής, 1 Agusta Bell του Στρατού, 2 Super Puma του Στρατού. Συνολικά 10 ελικόπτερα.

Συγκλονιστική είναι η προσπάθεια για τη διάσωση ενός πατέρα με το παιδί του, με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής στην Αγία Τριάδα, καθώς το σπίτι τους είχε καλυφθεί από νερό. 

Στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει χτυπηθεί αλύπητα από την κακοκαιρία «Daniel» επιχειρούν ήδη ένα Super Puma και τέσσερα Bell του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ θα ακολουθήσουν ένα Super Puma και ένα Bell των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, όπως φαίνεται στο ακόλουθο βίντεο, τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής αποβιβάζουν στο στάδιο της Καρδίτσας τους απεγκλωβισμένους από τον οικισμό Αγία Τριάδα, ενώ πυροσβέστες σπεύδουν με φορεία για να παραλάβουν κατοίκους που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, για την ώρα, ότι ένα από τα τρία ελικόπτερα θα κατευθυνει προς το χωριό Αστρίτσα για να πάρει 35 ανθρώπους, ένα στο χωριό Αγία Τριάδα και ένα στη Μεταμόρφωση.

Παράλληλα θα επιστρατευθούν και εξωλέμβιες μηχανές από τον Βόλο καθώς διαπιστώθηκε ότι φουσκωτές λέμβοι δεν βοηθούν αποτελεσματικά στην επιχείρηση διάσωσης.

Ακολουθούν βίντεο από διασώσεις/απεγκλωβισμούς με φουσκωτά της ΕΜΑΚ και Super Puma της Πυροσβεστικής, αλλά και από τον απεγκλωβισμό μητέρας και των δύο αγοριών της, 3,5 ετών στα Μεγάλα Καλύβια:

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το μεσημέρι δεν πραγματοποιύνταν επιχείρησεις ελικοπτέρων καθώς οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Καρδίτσας δεν επέτρεπαν την ασφαλή πτήση τους με αποτέλεσμα να μην δίνεται το «πράσινο φως» από το ΕΚΣΕΔ.

Την ίδια ώρα και ο στρατός έχει ριχτεί στη μάχη της διάσωσης των πολιτών. Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΓΓΕΘΑ έχουν διατεθεί στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) προσωπικό και μέσα και ενεργούν υπό τον Επιχειρησιακό Έλεγχο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.).

3 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ).

5 Ειδικά Οχήματα Hummer.

20 Οχήματα Γενικής Χρήσης.

4 Λεωφορεία.

4 Φορτωτές Γαιών – Εκσκαφείς Τάφρων (Φ/Τ – Ε/Τ).

8 Φορτωτές Γαιών (Φ/Τ).

2 Προωθητές Γαιών (Π/Γ).

27 Λέμβοι και 20 Λέμβοι σε κίνηση.

Έχει εγκριθεί και υπάρχει ετοιμότητα τοποθέτησης γέφυρας Μπέλεϋ στα Καλά Νερά Βόλου από κλιμάκιο της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.

Έχει γίνει αναγνώριση από κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ για τοποθέτηση γεφυρών Μπέλεϋ στα Στουρναραίικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας.

1 Λόχος της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης (70 άτομα).

42 άτομα προσωπικό της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ.

1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (71 άτομα).

36 άτομα επιπλέον των προβλεπόμενων στο Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί.

1 Φρεγάτα σε κίνηση για τον Παγασητικό Κόλπο.

5 Ελικόπτερα (Ε/Π) Έρευνας Διάσωσης.

Κικίλιας: Έξι αγνοούμενοι, δεκάδες εγκλωβισμένοι

Στην περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, κατά μήκος του Ληθαίου Ποταμού, παραποτάμου του Πηνειού, ο οποίος έχει πλημμυρίσει και έχει σπάσει και το φράγμα στο Προάστιο, εντοπίζεται επιχειρησιακά το πολύ δύσκολο πεδίο, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία Daniel.

Ως εκ τούτου, όπως υπογράμμισε, «τα χωριά, Προάστιο, Αγία Τριάδα, όπως και τα χωριά Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά, είναι αποκλεισμένα, τα νερά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προσέγγισης και απεγκλωβισμού των κατοίκων».

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, στην Αγία Τριάδα βρίσκονται 20 άτομα εγκλωβισμένα ενώ αγνοούνται 6 άτομα. Στα Μεγάλα Καλύβια βρίσκονται 40 άτομα σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια.

Στον Παλαμά και το Προάστιο που είναι κεφαλοχώρια, δηλαδή πάνω από 1.000 άτομα το καθένα μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε, δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη αναφορά πέραν του ότι το νερό είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο κόσμος βρίσκεται στα πιο υψηλά σημεία των κτηρίων.

Συνολικά, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, έχουν πραγματοποιηθεί 885 διασώσεις ενώ προσέθεσε ότι επιχειρησιακά, χρησιμοποιούνται πέραν των οχημάτων ειδικές σωσίβιες λέμβοι, οι οποίες συνεχίζουν από χτες τους απεγκλωβισμούς.

Όπως επισήμανε, όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του -ΕΜΑΚ, Πυροσβεστικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ και Τοπική Αυτοδιοίκηση- στη Θεσσαλία, ενώ προσέθεσε ότι από την Πολιτική Προστασία επιχειρούν δυνάμεις από την 1η, 2η, 4η, 5η, 6η, 7η, 8η ΕΜΑΚ, συνολικά 195 οχήματα και 480 άτομα, ΕΜΑΚ και πυροσβέστες.

Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, δηλαδή τα ελικόπτερα διάσωσης, όπως γνωστοποίησε ο κ. Κικίλιας, ξεκίνησαν πριν από λίγο οι πρώτες πτήσεις, με ένα Super Puma και τέσσερα Bell του Πυροσβεστικού Σώματος και ακολουθούν ένα Super Puma και ένα Bell των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς μέχρι πρότινος -λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν- δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

«Θέλω να διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει κανένα μέσο, καμία ενέργεια και καμία προσπάθεια που μπορούσε ή μπορεί να γίνει, ώστε να απεγκλωβιστούν νωρίτερα και με ασφαλή τρόπο οι άνθρωποι που υποφέρουν για δεύτερο 24ωρο στην περιοχή, και δεν έγινε. Η σταδιακή βελτίωση της κακοκαιρίας Daniel που σάρωσε τη χώρα μας επιτρέπει στις επόμενες ώρες να προχωρήσουμε πιο γρήγορα επιχειρησιακά. Κουράγιο και δύναμη σε όλους όσοι δοκιμάζονται να ξέρουν ότι είμαστε εδώ για αυτούς», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος: Στην περιοχή της Θεσσαλίας εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακοκαιρία 

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, στους νόμους Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας αλλά και στο Βόλο εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακοκαιρία “Daniel”, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία.

Επιπλέον, όπως είπε, «τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στους νομούς Αργολίδας ειδικότερα στις περιοχές Ναυπλίου, Τροιζήνας, Κρανιδίου, Πόρτο Χέλι, Νέα Επίδαυρος, Σπέτσες, στους νομούς Αρκαδίας, στο ‘Αστρος, στο νομό Λακωνίας, στην περιοχή της Νεάπολης, στο νομό Αττικής, ειδικότερα τα νότια προάστια και ανατολικά προάστια και στην περιοχή της Θεσσαλίας, ειδικότερα στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Βόλου εκεί που το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο».

Ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλίας επιχειρούν 155 συνεργεία με 480 άτομα προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης συνδράμουν δυνάμεις από την 1η, την 2η, την 7η, την 8η, την 5η, την 6η και την 4η ΕΜΑΚ με προσωπικό διασωστικό και διασωστικές λέμβους.

Σε συνεργασία με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως τόνισε ο κ. Πουρναράς, γίνεται προσπάθεια για προσέγγιση σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα και προσέθεσε ότι ήδη από το μεσημέρι που το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες ξεκίνησε και η από αέρος διάσωση και ήδη ένα ελικόπτερο Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος με διασώστες απεγκλώβισε μία γυναίκα με αναπηρικά προβλήματα από την περιοχή της Αγίας Τριάδος.

Όπως σημείωσε ο κ. Πουρναράς από την πρώτη στιγμή που η κακοκαιρία “Daniel” έπληξε τη χώρα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε 4800 κλήσεις και προσέθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 1600 αντλήσεις ομβρίων υδάτων και 885 διασώσεις συμπολιτών μας.

«Εξακολουθούμε, θα εξακολουθήσουμε, όλες τις προσπάθειες, ούτως ώστε να προσεγγίσουμε τον τελευταίο πολίτη που έχει πρόβλημα. Για μια ακόμη φορά παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις», υπογράμμισε.

Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Σε 109 απεγκλωβισμούς ατόμων έχει προχωρήσει η Αστυνομία σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

Η Ελληνική Αστυνομία από την πρώτη στιγμή συμμετέχει στο ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, όπως τόνισε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, κατά την ενημέρωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κακοκαιρία «Daniel».

Στο πλαίσιο αυτό και ενεργώντας με κύριο γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής , όπως τόνισε ο κ. Μαυρόπουλος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με κατά περίπτωση απαγορεύσεις, διακοπές, και εκτροπές κυκλοφορίας.

«Παράλληλα, οι αστυνομικές δυνάμεις αψηφώντας κάθε κίνδυνο προχώρησαν σε απεγκλωβισμούς και απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία σε συνεργασία με το 112 και με την συνεχή παρουσία εκπροσώπου της Αστυνομίας στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας» υπογράμμισε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Στην συνέχεια ο κ. Μαυρόπουλος τόνισε ότι στη Θεσσαλία, κατά το διάστημα 5 και 6 Σεπτεμβρίου, διατέθηκαν 1355 αστυνομικοί με 528 οχήματα , που πραγματοποίησαν 105 απεγκλωβισμούς ατόμων, ενώ εκδόθηκαν και εφαρμόστηκαν 35 αποφάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε σημεία οδικού δικτύου.

Παράλληλα στην Στερεά Ελλάδα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. διατέθηκαν 473 αστυνομικοί με 99 οχήματα, που πραγματοποίησαν 4 απεγκλωβισμούς ατόμων, ενώ εκδόθηκαν και εφαρμόστηκαν 12 αποφάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Αναφορικά με τις προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων ο κ. Μαυρόπουλος επισήμανε ότι πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 52 του ΚΟΚ για σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν την απόδοση του οδικού δικτύου στη κυκλοφορία.

«Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για όσο χρόνο χρειαστεί με σκοπό την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος» κατέληξε ο κ. Μαυρόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Μενίδι: Άνδρας παρασύρεται από χείμαρρο στο ρέμα Εσχατιάς και χάνεται στα νερά (Video)

Κακοκαιρία Daniel- Βόλος: Κάνουν ουρές για μια… στάλα νέρο

Blue Horizon: Παραιτήθηκε ο CEO της Attica Group μετά τον εγκληματικό θάνατο του Αντώνη Καρυώτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:46