search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:02
MENU CLOSE

Επιστήμονες εκπέμπουν SOS για το μολυσμένο νερό από τις πλημμύρες – Οι ασθένειες που μπορεί να προκληθούν

08.09.2023 22:01
MOLUSMENO_NERO
Eurokinissi

Συναγερμός για τις ασθένειες που ενδέχεται να προκληθούν από τις πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές εκπέμπουν οι επιστήμονες, μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel. Τι λένε Μαργιόλης και Μαργιορκίνης για τους κινδύνους που υπάρχουν και ποιες είναι οι οδηγίες πρόληψης που πρέπει να ακολουθούν οι πληγέντες.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κ. Μαριόλης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπενθύμισε στους κατοίκους των περιοχών που «χτύπησε» η κακοκαιρία να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.

«Να περιμένουν την απολύμανση του νερού, κυρίως μέσω χλωρίωσης»

«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του», τόνισε. «Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες, κυρίως την Α’, σε ακραίες ηλικιακές ομάδες, και την Ε’ στις εγκύους. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση, που το βλέπουμε αυτό, και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες, γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό».

«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά.

Ο κ. Μαριόλής υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν «την απολύμανση του νερού, κυρίως μέσω χλωρίωσης, την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Να ελεγχθούν πρώτα οι γεωτρήσεις της περιοχής, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη επεξεργασία στις εγκαταστάσεις».

«Θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων του Δυτικού Νείλου»

Ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο Attica TV για τα προβλήματα που μπορεί προκαλέσουν οι πλημμύρες στη δημόσια υγεία.

Αρχικά, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο ζήτημα της αύξησης των κουνουπιών εξαιτίας των νερών που λιμνάζουν. «Δεν περιμένουμε κάτι δραματικό όσον αφορά τον Δυτικό Νείλο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων».

Στη συνέχεια, κάλεσε τους κατοίκους να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό μέχρι να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι, ενώ τόνισε ότι δεν μπορούν να πλένουν ούτε τρόφιμα με το νερό που υπάρχει στις πληγείσες περιοχές.

Οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για την ασφάλεια τροφίμων και νερού στις πληγείσες περιοχές μέσω νέας εγκυκλίου που εξέδωσε.

Οι οδηγίες είναι οι εξής:

Συγκεκριμένα ως προς τα δίκτυα ύδρευσης, απαιτείται:

1. Να διενεργηθεί άμεσα λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση και διερεύνηση των αιτίων του προβλήματος καθώς και εργαστηριακός έλεγχος (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μετά από κατάλληλη δειγματοληψία.

Τα δείγματα νερού θα πρέπει να ληφθούν από κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης, όπως στις γεωτρήσεις ή πηγές υδροληψίας, δεξαμενές τροφοδοσίας νερού, και σε διάφορα σημεία του δικτύου,

2. εφόσον υφίστανται βάσιμες ενδείξεις υπέρβασης τιμών ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού θα πρέπει σε συνεργασία με τους υπευθύνους φορείς ύδρευσης να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας όπως:

• διακοπή της υδροδότησης μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων και την εξασφάλιση των παραμετρικών τιμών των παραμέτρων ποιότητας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ( με παράλληλη ενημέρωση των κατοίκων

• λήψη μέτρων αντιμετώπισης της προσωρινής διακοπής της υδροδότησης των κατοίκων της περιοχής (τροφοδοσία με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό λ.χ. εμφιαλωμένα, μεταφορά με βυτία)

• μετά από κάθε επισκευή σε τμήμα αγωγού και σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να γίνεται υπερχλωρίωση με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής

3. εάν έχουν εμφανισθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας να διερευνηθεί η συσχέτιση της εμφάνισης των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με την πρόκληση βλαβών και την εκτέλεση έργων στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης

Υγειονομικοί έλεγχοι

Γενικότερα θα πρέπει να γίνονται τα εξής:

1. να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πηγών ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος κλπ.) και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας από κοντινές εστίες ρύπανσης και μόλυνσης.
2. Να συντηρούνται επαρκώς τα συστήματα ύδρευσης (εξωτερικά και εσωτερικά δίκτυα), να ελέγχονται συστηματικά και να αντικαθίστανται με προτεραιότητα τα τμήματα των δικτύων, που έχουν υποστεί βλάβες.
3. Να διενεργείται υγειονομική αναγνώριση σε διάφορα τμήματα του συστήματος ύδρευσης σε συνδυασμό με λήψη δειγμάτων νερού για εργαστηριακή εξέταση και έλεγχο του υπολειμματικού χλωρίου.
4. Να εφαρμόζεται η προβλεπόμενη σύμφωνα με την ΥΜ /5673/57 (ΦΕΚ 5/58 Β) Υγ. Διάταξη υποχρεωτική απολύμανση που επιβάλλεται για υδρεύσεις, που εξυπηρετούν οικισμούς άνω των 3000 κατοίκων και να διερευνάται η αναγκαιότητα εφαρμογής απολύμανσης και σε υδρεύσεις, που εξυπηρετούν μικρότερους οικισμούς.
5. Να διενεργούνται δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι σε αντιπροσωπευτικά προκαθορισμένα σημεία ολόκληρου του δικτύου διανομής από την πηγή υδροληψίας μέχρι τη διάθεση στον καταναλωτή, σύμφωνα με τα προγράμματα παρακολούθησης, όπως αυτά
αναφέρονται στην (β) σχετ. εγκύκλιο και για τις ποιοτικές παραμέτρους με την συχνότητα παρακολούθησης που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Οδηγίες για τα τρόφιμα

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση της υγιεινής διάθεσης ασφαλών τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, οι οποίοι είναι ήδη καταπονημένοι και επιπλέον λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων.

Σε περίπτωση συχνών και μεγάλης διάρκειας διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διατροφή των πληγέντων στους οποίους διανέμονται τρόφιμα τα οποία προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ότι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης και διάθεσής τους

Επισημαίνεται ότι η ασφάλεια των τροφίμων σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής τους (πρώτες ύλες, παρασκευή, διατήρηση, διακίνηση, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή κ.λ.π.), καθώς και η προσωπική υγιεινή των χειριστών των τροφίμων αποτελούν πρωταρχικής σημασίας παράγοντες ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι δημόσιας υγείας.

Προσοχή!

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι:

• Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αλλοίωση στην οσμή, τη γεύση, το χρώμα και την υφή των τροφίμων πρέπει οπωσδήποτε να απορριφθούν, μαγειρεμένα ή όχι.

• Τα προμαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται μετά την ολοκλήρωση του μαγειρέματός τους.

• Το έτοιμο φαγητό πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά την διανομή του.

• Πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή των τροφίμων εκτός ψυγείου.

• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στο γάλα, στα γιαούρτια, στα τυροκομικά προϊόντα, στα σάντουιτς και στα γλυκά, τα οποία πρέπει να διατηρούνται εντός ψυγείου.

• Τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται πολύ καλά πριν καταναλωθούν.

• Πρέπει πάντοτε να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης στα συσκευασμένα τρόφιμα.

• Κονσέρβες φουσκωμένες, σκουριασμένες ή κτυπημένες να απορρίπτονται αμέσως.

• Θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων.

Διαβάστε επίσης:

Η κακοκαιρία Daniel «έσβησε» τον Ιανό – Πολλαπλάσια τα ύψη βροχόπτωσης

Βόλος: Διαλυμένο το οδικό δίκτυο στο Πήλιο

Κακοκαιρία Daniel: Μέτρα δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές – Προσοχή στο νερό και την τροφή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:58