search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:36
MENU CLOSE

Πανικός στη Λάρισα: Εξαφανίστηκαν τα μπουκάλια με νερό από τα σούπερ μάρκετ (Photos – Videos)

08.09.2023 17:02
onlarissa_plemmures
onlarissa

Σε πανικό βρίσκονται οι πολίτες της Λάρισας μετά την εισχώρηση νερών σε συνοικίες της πόλης και της επικίνδυνης στάθμης του νερού στον Πηνειό, που πλέον ξεπερνά τα 9 μέτρα. Αναστατωμένοι πολίτες έχουν κατακλύσει τα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν με εξάδες εμφιαλωμένου νερού.

Πριν καν ηχήσει το 112, με μήνυμα που ζητούσε από τους κατοίκους του Αγίου Θωμά και της Γιάννουλης να απομακρυνθούν προς Φιλιππούπολη και Τύρναβο, Λάρισα, αντίστοιχα, όσοι κάτοικοι μπορούν τρέχουν για να εφοδιαστούν με νερό.

Συγκλονιστικές εικόνες από το onlarissa δείχνουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ να έχουν αδειάσει:

Οι δυτικές συνοικίες της πόλης εμφανίζουν εικόνες εκτεταμένης καταστροφής κατοικιών, υποδομών, υλικών και εμπορευμάτων επιχειρήσεων. Περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από ένα έως και δυόμισι μέτρα.

Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των 20 χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα.

Η συνοικία του Αγίου Θωμά έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές. Το νερό έχει καλύψει κατοικίες, αυτοκίνητα και μηχανήματα. Η κυκλοφορία σε όλους στους δρόμους προς τον Άγιο Θωμά και κατ’ επέκταση προς Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει διακοπεί. Το ύψος του νερού δεν επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων και στην περιοχή της Γεωργικής Σχολής και στο πάρκο του Αγίου Θωμά. Από χθες το βράδυ και σταδιακά, μέχρι και το πρωί, είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ίδια είναι η κατάσταση και στην Αγία Μαρίνα, στην πρώτη συνοικία που συναντά κανείς ερχόμενος στη Λάρισα από τη Θεσσαλονίκη. Στα δεξιά του δρόμου, το νερό έχει καλύψει εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα ποδοσφαίρου, σιλό, αποθήκες εμπορευμάτων. Σε μικρή απόσταση, το ποτάμι έχει καταλάβει και τις δύο πλευρές του δρόμου. Αν δεν φύγει το νερό, είναι αδύνατο να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τις καταστροφές.

Υπερχείλιση του Πηνειού

Η υπερχείλιση του Πηνειού δημιούργησε αντίστροφη ροή του νερού, σε φρεάτια μέσα στην πόλη. Δηλαδή το νερό επέστρεψε μέσα από αντιστραγγιστικά έργα, κάποια από τα οποία μάλιστα είχαν δημιουργηθεί μετά τον «Ιανό» για να συλλέγουν τα όμβρια ύδατα και να τα κατευθύνουν στο ποτάμι.

Αυτή τη φορά, το φουσκωμένο ποτάμι δεν είχε τη δυνατότητα να δεχτεί όμβρια, αντίθετα τροφοδότησε με νερό αγωγούς και το έβγαλε μέσα στην πόλη.

Στον Άγιο Θωμά, παρότι το νερό έχει φτάσει ήδη σε κάποια σημεία τα δύο μέτρα, τα φρεάτια εξακολουθούν να αναβλύζουν. Οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούν την άνοδο τη στάθμης του νερού να ανεβαίνει.. Βέβαια, ήδη, από χθες έχουν βγει από υπόγεια και ισόγεια στις περιοχές αυτές και έχουν κινηθεί προς ασφαλέστερα μέρη.

Τι συμβαίνει στο κέντρο της Λάρισας

Στο κέντρο της Λάρισας επί του παρόντος δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, εκτός από την αυξημένη κυκλοφορία. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, οχήματα της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, μαζί με οχήματα του στρατού.

Οι τροχονόμοι βρίσκονται στα σημεία που επιχειρούν οι διασώστες και κλείνουν τους δρόμους στις πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ εκτρέπουν την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται προς Καρδίτσα και Τρίκαλα, πάλι προς την πόλη και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται και όλοι αναμένουν να τραβηχτούν τα νερά για να αποτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία Daniel: Εκατοντάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές – 586 έχουν απεγκλωβιστεί (photos)

Κακοκαιρία Daniel: Μέτρα δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές – Προσοχή στο νερό και την τροφή

Η κακοκαιρία Daniel «έσβησε» τον Ιανό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:35