search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 06:56
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Daniel: Αγωνία για τον «φουσκωμένο» Πηνειό, σε επιφυλακή οι αρχές – Εκκενώνονται χωριά στη Λάρισα (videos)

08.09.2023 06:52
pineios_new

Δραματική συνεχίζει να είναι η κατάσταση σε Μαγνησία και Θεσσαλία λόγω της κακοκαιρίας Daniel, με εκατοντάδες κατοίκους να είναι εγκλωβισμένοι στα πλημμυρισμένα χωριά και οι καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες.

Μέχρι στιγμή, έξι πολίτες έχουν χάσει την ζωή τους ενώ οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον οχτώ.

Οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής και του στρατού συνεχίστηκαν καθόλη την διάρκεια της νύχτας, με τις αρχές να ψάχνουν με βάρκες και σφυρίχτρες για εγκλωβισμένους.

Η πόλη της Λάρισας έζησε μια νύχτα αγωνίας καθώς ο Πηνειός φούσκωσε επικίνδυνα λόγω των τεράστιων ποσοτήτων που δέχεται εξαιτίας της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλός κίνδυνος υπερχείλισης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Απόστολο Καλογιάννη, το ύψος της στάθμης του έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει φτάσει στα 9 μέτρα ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

«Ο Πηνειός έχει καλύψει ήδη όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις που υπάρχουν για κάθε ποτάμι όταν φουσκώνει», δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής (8/9) αποφασίστηκε να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός.

Μέχρι τη 1.30 τα ξημερώματα είχαμε περιορισμένης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα σε εργατικές κατοικίες Γιάννουλης και Άγιο Θωμά, κυρίως λόγω του η στάθμη του ποταμού πλέον είναι πάνω από το ύψος της τάφρου του Χατζηχαλάρ, με αποτέλεσμα όμβρια να επιστρέφουν μέσω των φρεατίων και να πλημμυρίζουν δρόμους.

Παράλληλα έχει εκκενωθεί η πλημμυρική ζώνη του Πηνειού στη Λάρισα, που δεν περιλαμβάνει κατοικίες αλλά ορισμένες βιοτεχνίες και ποιμνιοστάσια.

Το τελευταίο μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος προκειμένου να απομακρυνθούν απ’ αυτές λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Έκτακτη ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων

Την ίδια ώρα, σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

Διαβάστε επίσης:

Hellenic Train: Τροποποιήσεις δρομολογίων – Ποια δεν θα γίνουν λόγω κακοκαιρίας

Άγριο οπαδικό επεισόδιο στο Αγρίνιο: Μαχαίρωσαν 35χρονο στον μηρό

Δολοφονία στο Blue Horizon: Ένταση και χημικά σε διαμαρτυρία στην Πάτρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 06:55