search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:30
MENU CLOSE

Πενήντα χρόνια Ανδριόπουλος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2298
7/9/2023
09.09.2023 06:10
cretetv
Κρήτη Tv

Σεμνός, αθόρυβος, δημιουργικός, ο Ηλίας Ανδριόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού που εκτιμώ αφάνταστα. Ο Ηλίας θα συναντήσει το κοινό που αγάπησε τα τραγούδια και τη μουσική του, και θα συνταξιδέψει μαζί του σε μια μοναδική συναυλία με τίτλο «Ταξίδι στον Ήχο και τον Χρόνο», που θα γίνει στον Ηρώδειο την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.

Ένα μουσικό ταξίδι με «στάσεις» σε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της πενηντάχρονης πορείας του σπουδαίου συνθέτη.

Από τους πρώτους εμβληματικούς και καταξιωμένους στον χρόνο κύκλους τραγουδιών, τα «Γράμματα στον Μακρυγιάννη», 1979 (στίχοι Μ. Ελευθερίου, Μιχ. Μπουρμπούλη), και τα «Λαϊκά Προάστια», 1980 (στίχοι Μ. Μπουρμπούλη), που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία πέραν της καλλιτεχνικής, ο συνθέτης κάνει τα επόμενα βήματά του εμπλουτίζοντας με περισσότερα έντεχνα στοιχεία τη μουσική του, αφού ανοίγεται πια σε συμφωνική ορχήστρα, επαγγελματική χορωδία, λυρικούς τραγουδιστές κ.λπ. Στο κλίμα αυτό καταθέτει έργα όπως οι «Προσανατολισμοί» του Οδ. Ελύτη, οι «Ωδαί» του Α. Κάλβου, οι «Αργοναύτες» σε ποίηση Γ. Σεφέρη, Ν. Γκάτσου, Μ. Ελευθερίου, τα «Εαρινά Τραγούδια», ο «Φιλόπατρις», μουσική για αρχαίο δράμα κ.ά. 

Σε αυτή τη μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο θα συναντηθούν η παλαιότερη και η νεότερη γενιά ερμηνευτών. Ο κλασικός Μανώλης Μητσιάς θα ανταμώσει δύο εξαιρετικές ερμηνεύτριες της νεότερης γενιάς, τη Νατάσσα Μποφίλιου και την Παυλίνα Βουλγαράκη, και μαζί με τη θαυμάσια χορωδία «Μελωδοί», που διευθύνει ο Γιώργος Ζιάκας, θα μας ταξιδέψουν σε τραγούδια που σφράγισαν μία ολόκληρη εποχή, που συγκίνησαν και συγκινούν ακόμη τους παλιότερους και τους νεότερους φίλους της μουσικής του. Η κορυφαία Καρυοφυλλιά Καραμπέτη διαβάζει μοναδικά ποίηση Σεφέρη και Γκάτσου.

Θα παρουσιαστούν τα έργα:

«Γράµµατα στον Μακρυγιάννη» και «Λαϊκά Προάστια». Δύο ιστορικοί κύκλοι τραγουδιών, που αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται ακόμα. Χαρακτηρίζουν έντονα το καλλιτεχνικό του στίγμα, μέσα στη συνθετική του πορεία, ενώ παράλληλα αποτυπώνουν μία εποχή φορτισμένη με πλούσια συναισθήματα και διανθισμένη με ευγενικά οράματα. Τα «Λαϊκά Προάστια» ερμήνευσε ανεπανάληπτα η κορυφαία Σωτηρία Μπέλλου στα 1980.

«Αργοναύτες». Πρόκειται για µία ελεγεία που θεμελιώνεται μουσικά στους εξαίσιους στίχους του Γ. Σεφέρη, του Ν. Γκάτσου και του Μ. Ελευθερίου. Κυκλοφόρησαν το 1998 ερμηνευμένοι υπέροχα από τον Μανώλη Μητσιά και τη Νένα Βενετσάνου.

Μετά το λυρικό πρώτο μέρος της συναυλίας, στο δεύτερο μέρος ο Ηλίας Ανδριόπουλος θα διευθύνει ύστερα από πολλά χρόνια τα «Γράμματα στον Μακρυγιάννη» και τα «Λαϊκά Προάστια».
Συμμετέχουν τρεις σπουδαίοι σολίστ, Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο, Ηρακλής Ζάκκας, μαντολίνο-μπουζούκι, Αλέξανδρος Μποτίνης, βιολοντσέλο, και η χορωδία «Μελωδοί» σε διδασκαλία Γιώργου Ζιάκα.

Διαβάστε επίσης:

Bruce Springsteen: Επιβαρύνθηκε η υγεία του – Αναβάλλει συναυλίες

Γούντι Άλεν στο Φεστιβάλ Βενετίας: «Ήμουν πάντα πολύ τυχερός, τίποτα τραγικό δεν μου έχει συμβεί» (photos/videos)

Έλλη Λαμπέτη: 40 χρόνια χωρίς τη σπουδαία ηθοποιό – Η σπάνια φωτογραφία στο Instagram

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 12:27