search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 20:09
MENU CLOSE

Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κοίτη του Κηφισού

11.09.2023 14:49
dourou_1109_1460-820_new

Την ανάγκη να ελεγχθεί η στατικότητα του Κηφισού και να καθαριστεί η υπόγεια κοίτη του, επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους επικαλούνται έρευνα σπηλαιολόγων της ομάδας «Γεωμυθική», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή», εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη στατική κατάσταση της σήραγγας, αλλά και για την υπόγεια ρύπανση των υδάτων.

«Δεν θέλει κανείς μας να σκεφθεί τι θα γίνει αν καταρρεύσει ένα τμήμα και “φρακάρει” το νερό σε μια πλημμύρα ή τι επίδραση μπορεί να έχει αυτό στη λεωφόρο Κηφισού», αναφέρουν και προσθέτουν ότι ο συντάκτης του άρθρου, Γ. Λιάλιος, αναφέρει ότι «η ομάδα αποκόμισε την εντύπωση ότι η υπόγεια κοίτη του Κηφισού δεν έχει συντηρηθεί ή καθαριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Με την ερώτηση τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Υποδομών-Μεταφορών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας να απαντήσουν στα ακόλουθα ερωτήματα:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ως τώρα για τα προβλήματα στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού που έφεραν στη δημοσιότητα τα ευρήματα της υπόγειας εξερεύνησης της ομάδας των γεωλόγων;
  2. Υπάρχει σχετική δράση του Υπουργείου για τακτικό καθαρισμό;
  3. Αναφορικά με το πρόβλημα της στατικότητας και των κινδύνων που εγκυμονεί, ποιες είναι οι εργασίες συντήρησης της κοίτης που εμφανίζεται εγκαταλελειμμένη;

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  1. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη ρύπανση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση από την καθυστέρηση του έργου για τα λιμνάζοντα ύδατα του Κηφισού;

Γ. Λαμπρούλης: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Ανεπαρκείς χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν εμπαιγμό σε βάρος των πληγέντων της περιοχής.

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρει ότι ο θεσσαλικός κάμπος έχει βουλιάξει στη λάσπη ως αποτέλεσμα ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, της εχθρικής για το λαό πολιτικής του αστικού κράτους.

«Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων για τη θωράκιση της περιοχής στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδιασμού, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ακόμη και τέτοια έντονα καιρικά φαινόμενα ώστε να μην πνιγεί η περιοχή, όπως με τις αναγκαίες, κατάλληλες υποδομές, τον καθαρισμό των ποταμών, των ρεμάτων, την διευθέτηση χειμάρρων, έργων κεφαλής με ταμιευτήρες κ.α.», τονίζει και ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων.

Αυτήν την ώρα, όπως αναφέρει, απαιτείται:

  • Να εκκενωθούν άμεσα οι επικίνδυνες περιοχές και να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη οι κάτοικοι όλων των πλημμυρισμένων περιοχών.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την διάσωση και τον απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων καθώς επίσης και να εξασφαλιστεί η διαμονή τους, η διατροφή και η υγειονομική περίθαλψη, η χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται, να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες και να καθαριστούν με ευθύνη του κράτους, της περιφέρειας και των δήμων.
  • Να επιταχθούν δημόσιες και ιδιωτικές δομές (ξενοδοχεία, κτίρια ) για την ασφαλή διαμονή και περίθαλψη των πληγέντων για όσο χρειαστεί.
  • Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων με απολυμάνσεις, ψεκασμούς κλπ και γενικότερα να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος και να επισπευστεί η καταγραφή και η αποκατάσταση του συνόλου ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, ζώα, αγροτικές υποδομές και μηχανήματα, αυτοκίνητα κ.ά και να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης ηλεκτρισμού, οδοποιίας και άλλες βασικές υποδομές.
  • Κανείς εργαζόμενος να μην στερηθεί το μεροκάματο εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Να ανασταλούν όλα τα χρέη των πληγέντων αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και των λαϊκών οικογενειών.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Την Παρασκευή στη ΔΕΘ ο Ανδρουλάκης – «Πυρά» σε Μητσοτάκη

Κυβέρνηση: Δεν αποκλείεται ο ανασχηματισμός, αλλά… όχι τώρα

ΣΥΡΙΖΑ: Έντονη αντίδραση για την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 20:09