search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:20
MENU CLOSE

Χρήστος Στυλιανίδης: Επιστροφή στην κυβέρνηση – Ανακύκλωση, mea culpa, ή ένα ακόμα λάθος;

12.09.2023 06:02
stylianidis

Μπορεί να χρειάστηκε να παραιτηθεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επικαλούμενος την… τοξικότητα που προκάλεσε δήλωσή του μετά τη δολοφονία του 36χρονου στον Πειραιά, ωστόσο, ο Χρήστος Στυλιανίδης, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ πλέον, επέστρεψε στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χ. Στυλιανίδης είχε συμμετάσχει στο προηγούμενο σχήμα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 ο πρωθυπουργός αποφάσισε – με επεισοδιακό τρόπο, για όσους θυμούνται το… σίριαλ με τον Ευάγγελο Αποστολάκη – να ιδρύσει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και να τοποθετήσει τον πρώην Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων επικεφαλής του νέου υπουργείου.

Τότε ο πρωθυπουργός είχε εξάρει την εμπειρία του Χ. Στυλιανίδη στο ζήτημα της αντιμετώπισης κρίσεων και της ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ ως μιας παγκόσμιας δύναμης «ήπιας ισχύος». Ωστόσο, η θητεία του στο νεοσύστατο υπουργείο δεν συνοδεύτηκε από μεγάλες επιτυχίες: για παράδειγμα, λίγους μήνες μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου, ο χιονιάς που έφερε στην Αθήνα η κακοκαιρία «Ελπίδα» απέκλεισε χιλιάδες οδηγούς για ώρες στην Αττική Οδό και προκάλεσε μείζονα προβλήματα στο Λεκανοπέδιο και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ το καλοκαίρι του 2022 πήρε φωτιά και το δάσος της Δαδιάς.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου, προς έκπληξη πολλών, το rotation του Κ. Μητσοτάκη άφησε εκτός κυβέρνησης τον Χ. Στυλιανίδη, καθώς υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε ο Βασίλης Κικίλιας, προερχόμενος από το υπουργείο Τουρισμού, αλλά και έχοντας διατελέσει επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, υπουργός Δημόσιας Τάξης, με τον προκάτοχό του να μένει απλός βουλευτής.

Η επιστροφή του Χ. Στυλιανίδη στην κυβέρνηση έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία: οι μεγάλες καλοκαιρινές πυρκαγιές και οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε στη Θεσσαλία ασκούν τεράστια πίεση, τόσο αντικειμενική, όσο και πολιτική, ενώ το αδιανόητο περιστατικό στον Πειραιά απαιτεί αποφασιστικούς χειρισμούς, καθώς η οργή και η αγανάκτηση που προκάλεσε στην κοινωνία δεν φαίνεται να κοπάζουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας την επιστροφή Στυλιανίδη στην κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «μιλάμε για έναν άνθρωπο με κυβερνητική εμπειρία και, μάλιστα, έχει υπάρξει πολιτικός προϊστάμενος ενός Σώματος Ασφαλείας, ενός υπουργείου, του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που συμμετέχει στο ΚΥΣΕΑ. [..] Είναι ένας πολιτικός με ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς μιλάμε για τη ναυτιλία, έναν χώρο με πάρα πολύ σημαντικές, διεθνείς προεκτάσεις, έναν χώρο εξωστρεφή κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και, βέβαια, μιλάμε και για έναν πολιτικό με επιχειρησιακή εμπειρία».

Με αυτά και με εκείνα, ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: γιατί επιστρέφει ο Χ. Στυλιανίδης στην κυβέρνηση, αλλά και γιατί δεν συμμετείχε εξαρχής στο νέο σχήμα, ιδίως αν ληφθούν υπόψη και τα εξαιρετικά λόγια Μαρινάκη για το πρόσωπό του και τις ικανότητές του.

Μια πρώτη εκδοχή είναι ότι ο πρωθυπουργός, με το να τον επαναφέρει στο σχήμα, λέει ένα είδος «mea culpa», που τον άφησε αρχικά εκτός, δείχνοντάς του εμπιστοσύνη ότι μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει, προκλήσεις που δεν περιορίζονται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, αλλά επεκτείνονται και στο μεταναστευτικό.

Από την άλλη, οι επιδόσεις του ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως προαναφέρθηκε, δεν ήταν ακριβώς για… πανηγυρισμούς, οπότε, μια άλλη εκδοχή για την επιστροφή του στην κυβέρνηση είναι αυτή της δεύτερης ευκαιρίας, με την ελπίδα για καλύτερα αποτελέσματα σε ένα κρίσιμο υπουργείο.

Τέλος, μια τρίτη εκδοχή, με την οποία, πάντως, διαφωνούν κυβερνητικά στελέχη με τα οποία μίλησε το topontiki.gr, είναι αυτή του… ρηχού πάγκου της ΝΔ και της εκ των πραγμάτων αναγκαίας ανακύκλωσης προσώπων που έχουν διατελέσει υπουργοί και διαθέτουν τη σχετική εμπειρία, σε μια περίοδο που δεν σηκώνει τα «πειράματα».

Όπως και να’χει, ο Χ. Στυλιανίδης επιστρέφει στην κυβέρνηση, έχοντας για… background τη φράση που ο Π. Μαρινάκης χρησιμοποίησε αρκετές φορές στο briefing της Δευτέρας, ότι «όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά».

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος: Επίσκεψη σε δομές αλληλεγγύης και συνάντηση με ΓΕΩΤΕΕ με φόντο τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία

Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Μετατίθεται η συνάντηση – Θα γίνει 20 με 22 Σεπτεμβρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:19