search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 01:34
MENU CLOSE

Απεργία στο Χόλιγουντ: Σπίλμπεργκ, Κάπσοου και Μπερλάντι δώρισαν 2 εκατ. δολάρια στο ταμείο αρωγής σεναριογράφων – ηθοποιών

13.09.2023 12:00
hollywood_apergia_1309_1920-1080_new
credit: AP

Η απεργία σεναριογράφων – ηθοποιών στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τους τέσσερις μήνες, από τη στιγμή κατά την οποία οι συγγραφείς «κατέβασαν» στιλό, έκλεισαν υπολογιστές και βγήκαν στους δρόμους… Και συνεχίζεται.

Ο κλάδος των εργαζομένων στη βαριά αμερικανική βιομηχανία του θεάματος, ο οποίος αποτελείται από εκατοντάδες μέλη – εργαζόμενους πολλών ειδικοτήτων δοκιμάζεται και σημείο σύγκλισης με τα μεγάλα στούντιο και τις πλατφόρμες δεν έχει φανεί ακόμα παρά τις απόπειρες να δοθεί λύση και τερματισμός στην κρίση που έχει ξεσπάσει και επηρεάζει την οπτικοακουστική βιομηχανία και προγραμματισμούς τηλεοπτικών δικτύων και πλατφορμών στρίμινγκ.

Πρωτοκλασάτα ονόματα του Χόλιγουντ μπορεί να μην έχουν βγει με πλακάτ στους δρόμους, συμμερίζονται όμως τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων τους και στηρίζουν τον αγώνα τους με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων η οικονομική ενίσχυση μέσω του Entertainment Community Fund (Tαμείο της Ψυχαγωγικής Κοινότητας). Πρόκειται για τον φιλανθρωπικό οργανισμό των ΗΠΑ, ο οποίος ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1882 με σκοπό να υποστηρίζει καλλιτέχνες και εργαζόμενους στις παραστατικές τέχνες και την ψυχαγωγία.

Στο ταμείο του ECF έχουν κατατεθεί περι τα 2,5 εκατ. δολάρια από τρείς προβεβλημένους εκπροσώπους του Χόλιγουντ. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε από τον βραβευμένο με Όσκαρ Στίβεν Σπίλμπεργκ, τη σύζυγό του ηθοποιό και εικαστικό Κέιτ Κάπσοου και τον πολυτάλαντο παραγωγό Γκρεγκ Μπερλάντι.

Σπίλμπεργκ και Κάπσοου πραγματοποίησαν δωρεά 1,5 εκατ. δολαρίων. Τα χρήματα διαμοιράστηκαν στο ταμείο του ECF και στο Πρόγραμμα Έκτακτης Οικονομικής Βοήθειας του Ιδρύματος SAG-AFTRA.

Ο Μπερλάντι δώρισε περι το ένα εκατ. δολάρια σε πρώην και νυν εργαζόμενους στην εταιρεία του οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα βιοπορισμού από τη συνεχιζόμενη απεργία προτρέποντας και άλλους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καλύτερη θέση να πράξουν το ίδιο.

Ο καταξιωμένος παραγωγός και σκηνοθέτης έχει δωρίσει 300.000 δολάρια στα ταμεία των ιδρυμάτων Motion Picture and Television και Entertainment Community και έχει προβλέψει άλλες 500.000 δολάρια στους υπαλλήλους του σε ποσά των 500 και 1.500 δολαρίων.

Το ίδρυμα σεναριογράφων – ηθοποιών αναφέρει ότι από τότε που άρχισε η απεργία, επεξεργάζεται 100 αιτήσεις ημερησίως για οικονομική βοήθεια, οι οποίες αφορούν σε πληρωμές ενοικίων, υποθηκών, τροφίμων και ιατρικών αναγκών.

«Η δωρεά της Κέιτ Κάπσοου και του Στίβεν Σπίλμπεργκ στο πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής βοήθειας του Ιδρύματος είναι σημαντική. Δεν βοηθά μόνον να καλυφοθούν τρέχουσες ανάγκες, αλλά στηρίζει την κοινότητα συγγραφέων και καλλιτεχνών, όλων των ειδικοτήτων, η οποία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και προκλήσεις διαρκείας τα επόμενο χρόνια», σημειώνει το ίδρυμα.

Στο μεταξύ ο Μπερλάντι – σκηνοθέτης του «Με αγάπη Σάιμον» («Love Simon»)-  απευθύνθηκε με μέιλ σε κάθε έναν ο οποίος εργάστηκε στην εταιρεία παραγωγής του τα τελευταία χρόνια και χρειάζεται άμεση οικονομική στήριξη. «Αντιλαμβάνομαι ότι το μην γνωρίζετε πότε μπορεί να επιστρέψετε στην δουλεία σας δημιουργεί σημαντικές  οικονομικές και ψυχολογικές δυσκολίες. Έχει σημασία για εμένα και όλους στην Berlanti Productions να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε αυτή τη στιγμή», αναφέρει στο μέιλ του ο Μπερλάντι.

Σπίλμπεργκ, Κάπσοου και Μπερλάντι είναι οι πλέον πρόσφατοι δωρητές σε μια μακρά λίστα με αστέρες του Χόλιγουντ οι οποίοι έχουν δώσει μεγάλα χρηματικά ποσά στηρίζοντας οικονομικά την απεργία. Ανάμεσα τους οι Μέριλ Στριπ, Ματ Ντέιμον, Σόντα Ράιμς, Σεθ ΜακΦάρλαν, Όπρα Γουίνφρι, Τζορτζ Κλούνι.

Διαβάστε επίσης:

«Σόι» πάει η τηλεθέαση- «Ανεβαίνει» η ΕΡΤική «Παραλία»

Σασμός: Δε θα μπορούσα να λείπω από το κλείσιμο αυτής της σειράς, είπε ο Δημήτρης Λάλος για την τρίτη σεζόν

«Πάρτι» εκατομμυρίων στην ΕΡΤ βλέπει το  Mega (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 01:32