search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 02:17
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Ανασχηματισμός μετά τη ΔΕΘ – Ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο ο Κικίλιας

13.09.2023 06:06
KIKILIAS_ANASXHMATISMOS
Eurokinissi

Σε στάση αναμονής μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα έβαλε τα σενάρια του ανασχηματισμού το Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη συνέστησαν υπομονή μέχρι την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, από όπου θα ανακοινώσει τις δομικές αλλαγές που θα κάνει στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αλλά και σε άλλους κυβερνητικούς τομείς.

«Κάνετε υπομονή μέχρι την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, γιατί αυτό που προέχει είναι οι κρατικές δομές και η λειτουργία τους» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη. Οι όποιες αλλαγές σε πρόσωπα αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη ΔΕΘ.

Εντωμεταξύ αποφασισμένος να μην γίνει η… «Ιφιγένεια» της κυβέρνησης – δηλαδή ο άνθρωπος ο οποίος θα πληρώσει για όλες τις κυβερνητικές αστοχίες που καταγράφηκαν στη Θεσσαλία – εμφανίστηκε την Τρίτη ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος κατηγορηματικά δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί εκτός εάν του ζητηθεί από τον πρωθυπουργό.

«Φυσικά, ο διορισμός και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του κυρίου Πρωθυπουργού σημείωσε με έμφαση. “Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας διαχειριζόμενος την πανδημία. Και βέβαια και τώρα στις μεγαλύτερες πλημμύρες που πυρκαγιές που έχει βιώσει η χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, δείχνει αποφασισμένος να… «πάρει κι άλλους υπουργούς μαζί του», με την έννοια ότι τους έβαλε στο κάδρο των ευθυνών. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας μιλώντας την Τρίτη (12/9/2023) στον ANT1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου έριξε τα βέλη του προς όλες τις κατευθύνσεις και προς συναδέλφους του των συναρμόδιων υπουργείων.

Αρχικά, άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του και νυν υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη λέγοντας ότι από το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ έχει απορροφηθεί μόνο το 1% και ότι δεν υπάρχουν ραντάρ και σταθμοί Μετεωρολογίας. «Εγώ είμαι 2,5 μήνες υπουργός Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, στόχευσε την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη καθώς όπως είπε «από την πρώτη στιγμή τους είχε ειδοποιήσει».

Ακόμη, «κάρφωσε» τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της Θεσσαλίας λέγοντας πως είχε στείλει εγκαίρως επιστολές προκειμένου το υπουργείο να παράσχει βοήθεια και να τον ενημερώσουν για το τι έχει καθαριστεί και σε αυτές τις επιστολές δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Ωστόσο, εμφανίστηκε να θέλει να βάλει τέλος στις πληροφορίες που τον ήθελαν να επιρρίπτει τις ευθύνες στις Ένοπλες Δυνάμεις λέγοντας ότι κινητοποιήθηκαν στην ώρα τους και οι εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν μόλις αυτό κατέστη εφικτό. «Θα ήταν εγκληματικό να γίνουν εκκενώσεις νωρίτερα» πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να σηκωθούν την ώρα της θεομηνίας.

Ενδεικτική του κακού κλίματος που υπάρχει ανάμεσα στον υπουργό και στον Μέγαρο Μαξίμου ήταν η απάντηση του Βασίλη Κικίλια, στο ερώτημα, αν την ώρα της κρίσης υπήρχαν δίπλα του στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. «Σάμπως και υπήρχαν, τί σημασία έχει. Εγώ είμαι ο υπουργός» είπε με έμφαση.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να μην θέλει να σχολιάσει την συνέντευξη Κικίλια, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πάντως ότι με την χθεσινή του στάση επιτάχυνε τις εξελίξεις εις βάρος του.

Διαβάστε επίσης:

Οι έκτακτες δαπάνες από ΕΕ για τις πλημμύρες δεν θα υπολογιστούν στο έλλειμμα για τουλάχιστον 2 χρόνια

ΣΥΡΙΖΑ: Προαναγγελθείσα τραγωδία και έγκλημα στη Θεσσαλία, να δώσει άμεσα απαντήσεις η κυβέρνηση

Γεωργιάδης για κακοκαιρία Daniel: Ένας περιφερειάρχης μπορούσε να απορροφά γρήγορα πόρους, ο Αγοραστός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06