search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 13:43
MENU CLOSE

Η Τουρκία «δίνει τα χέρια» με την Κίνα για τον τρίτο πυρηνικό σταθμό στην Ανατολική Θράκη

15.09.2023 17:41
nuclear-213-new

Κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη βρίσκονται η Τουρκία και η Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

O Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και οι δύο πλευρές ενδέχεται να φτάσουν σε συμφωνία σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν την ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή.

«Φτάσαμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο και πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία σε λίγους μήνες», είπε ο Μπαϊρακτάρ. «Υπάρχουν ακόμα και κάποια άλλα σημεία ενδιαφέροντος που πρέπει να επιλυθούν, αλλά είχαμε ήδη αρκετές διαπραγματεύσεις και είμαστε πολύ κοντά. Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Είμαστε σε θέση να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας».

Μέλη της αντιπροσωπείας που επισκέφτηκε για επιθεώρηση την περιοχή στη Θράκη φέρεται να ήταν ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενεργειακής Διοίκησης της Κίνας He Yang και ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της State Power Investment Corporation Lu Haongzao.  

Η Άγκυρα σχεδιάζει να κατασκευάσει το τρίτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Θράκη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τον προσδιορισμό της ακριβούς τοποθεσίας.

Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu που θα τεθεί εν μέρει σε λειτουργία το επόμενο έτος και βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τη Μόσχα για ένα δεύτερο εργοστάσιο που σχεδιάζει να το κατασκευάσει στη Σινώπη.

Η κυβέρνηση είναι επίσης ανοιχτή στην κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR’s) με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά τα έργα πρέπει να είναι αδειοδοτούμενα, δηλαδή δοκιμασμένα και ασφαλή, εμπορικά και τοπικά παραγόμενα. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Akkuyu έχει ήδη συνεισφέρει σημαντικά στην τουρκική οικονομία και τον ενεργειακό τομέα. Το έργο συνεισέφερε  47% τοπικά και εκτιμάται σε περίπου 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χιλιάδες Τούρκοι εργάζονται στο έργο και αποτελούν το 80% του εργατικού δυναμικού που κατασκευάζει το εργοστάσιο. Σχεδόν 4.000 άτομα θα εργαστούν στο εργοστάσιο στο Akkuyu μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία και η Άγκυρα στοχεύει να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 30 τοις εκατό από αυτούς θα είναι Τούρκοι πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Στην εντατική ο σύζυγος της Ελληνίδας που πέθανε από αλλαντίαση – «Πέταξα μερικές σαρδέλες, σέρβιρα τις άλλες» λέει ο εστιάτορας

Μεξικό: Αστυνομικοί εκτέλεσαν και έκαψαν 17 μετανάστες στα σύνορα

Ευρωκοινοβούλιο: viral το βίντεο με την Επίτροπο Γιόχανσον να… πλέκει στα έδρανα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 13:42