search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:56
MENU CLOSE

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: «”Ξεπαγώνουν” οι τριετίες από Ιανουάριο»

16.09.2023 19:56
de8_mitsotakis

Με τα καλά νέα άρχισε την ομιλία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βελλίδιο, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. Στη συνέχεια ωστόσο αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές και στην κακοκαιρία Ντάνιελ, που «σκιάζουν το σήμερα και οδηγούν σε ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο» και δεσμεύτηκε πως «ό,τι χάσαμε, θα το ξαναχτίσουμε μαζί».

«Θα το χτίσουμε καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος», δεσμεύτηκε. «Και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσα την οργή των πολιτών», είπε χαρακτηρίζοντάς τη «δικαιολογημένη». «Δικαίως θέλουν το κράτος να επιτελεί τη βασική του αποστολή. Να προστατεύει ζωές και περιουσίες», είπε.

«Διαπίστωσα πόσο δύσκολα μπορείς να εξηγήσεις σε κάποιον που έχασε το σπίτι του, στη Θεσσαλία του έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού», πρόσθεσε.

»Είδα τις δύο όψεις του κράτους μας. Προβλήματα και παθογένειες. Αλλά είδα και ηρωισμό, και τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων», συνέχισε, ευχαριστώντας όσους πάλεψαν μερόνυχτα στις λάσπες, ειδικά τους εθελοντές που «έδειξαν πόσο ισχυρά αντισώματα αλληλεγγύης έχει ο λαός μας».

«Ο καθρέφτης της Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά», ανέφερε. «Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η άνιση μάχη με την Κλιματική Κρίση να μην γίνει μια μάχη χαμένη», ήταν η δεύτερη δέσμευσή του.

 «Οι άθλιοι που έκαναν αντιπολίτευση με τη θεομηνία δεν θα ανασυρθούν ποτέ από τη λάσπη»

Ο Κυριάκος αναφέρθηκε στην εικόνα τριών νέων παιδιών πάνω σε τρακτέρ που μοίραζαν νερό σε ηλικιωμένους. «Ρωτήθηκε ένας νεαρός γιατί το κάνει και είπε “είμαστε σε καλύτερη ανάγκη, οφείλουμε να βάλουμε πλάτη. Αν είχαμε εμείς ανάγκη, κάποιος άλλος θα μας βοηθούσε“», είπε.

«Το μεγαλείο του καθημερινού πολίτη και η αυτοθυσία του κρατικού μηχανισμού και των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η πιο αποστομοτική απάντηση στους μικρόψυχους που έκαναν αντιπολίτευση με μία θεομηνία. Αυτοί δεν θα ανασυρθούν ποτέ από τη λάσπη», συνέχισε.

«Η οικονομία μας αντέχει το βάρος της αποκατάστασης των καταστροφών»

Μιλώντας για τις καταστροφές στη Θεσσαλία και την αποκατάσταση των ζημιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Η οικονομία μας αντέχει το βάρος της αποκατάστασης Το Συντονιστικό Επιτελείο θα μείνει για όσο χρειαστεί στη Λάρισα».

«Το κόστος της αποκατάστασης θα είναι σημαντικό. Η οικονομία μας είναι ισχυρή για να το αντέξει και η πατρίδα διαθέτει το ειδικό διπλωματικό βάρος για να πετύχει ισχυρή ευρωπαϊκή βοήθεια.

Πρώτη προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε τους πολίτες να μπουν στα σπίτια τους. Να βοηθήσουμε επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφους. Οι πρώτες πληρωμές από το σύστημα κρατικής αρωγής ξεκίνησαν χθες. Σε χρόνο ρεκόρ δόθηκαν 25 εκατ. ευρώ, σε σχεδόν 5.000 δικαιούχους. Εξίσου επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των μεταφορών. Δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές πρέπει να ξαναφτιαχτούν με γρήγορες διαδικασίες. Ψηφίστηκε ήδη η διάταξη από τη Βουλή», επισήμανε, διευκρινίζοντας πως το ίδιο σχέδιο θα αφορά και τις καταστροφές στον Έβρο.

«Δεν θα επαναλάβω το σχέδιο, να γνωρίζουν πως θα προχωρήσει η φύλαξη από τις παράνομες ροές. Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο θα ολοκληρωθεί», επισήμανε.

«Συγκροτείται νέος Οργανισμός Διαχείρισης των Υδάτων Θεσσαλίας»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που θα ανήκει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

«Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Έχουμε δημιουργήσει αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Από το 2024 θα είναι 600 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα πρόσθετα χρήματα θα προέλθουν από αύξηση φόρου διαμονής, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία. Η πολιτεία θα απαιτήσει και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Και με κεφάλαια. Να γίνουν ανάδοχοι σε έργα, να δοθούν εκπτώσεις, ακμαία οργανισμοί όπως η Ένωση Τραπεζών που συνεισέφερε 50 εκατ. ευρώ, η Ένωση Εφοπλιστών, οι Βιομήχανοι, οι απόδημοι, να χρηματοδοτήσουν εθελοντικά», είπε.

«Ο όγκος νερού που έπεσε στη Θεσσαλία είναι έξω από κάθε σχεδιασμό. Δεν είναι άλλοθι, αλλά είναι προειδοποίηση για φαινόμενα που με βεβαιότητα θα χτυπήσουν. Οφείλει και η κοινωνία στο σύνολό της να λάβει μέτρα για την άμυνά της. Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ. Μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά. Και το ζήτημα των αποζημιώσεων», επισήμανε.

«Έχουμε ανακοινώσει έκπτωση 10% σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να γίνει υποχρεωτική. Θα προχωρήσει και η ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή. Πρέπει να ξεκινήσει δημόσιως διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση, όλων των περιουσιών, από φυσικές καταστροφές», πρόσθεσε.

«Ποτέ δεν κρύφτηκα και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια»

«Η συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι μονόδρομος. Με πρωτόκολλα που θα πρέπει να υλοποιούνται με εξονυχτιστική λεπτομέρεια. Μη γελιόμαστε, είμαστε σε ένα νέου είδους πόλεμο. Μία χώρα που σπαταλά το 3% για τις Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να τις αξιοποιεί όταν αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές. Ποτέ δεν κρύφτηκα, δεν υποχωρώ στα εμπόδια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στους 50 μήνες που είμαι πρωθυπουργός, χρειάστηκε να αναμετρηθώ με πολλές κρίσεις. Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο. Αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν. Και το ίδιο θα κάνω και τώρα», πρόσθεσε.

«Μια ασυνήθιστη ομιλία για ΔΕΘ με αρκετά ΔΕΝ»

«Θα είναι μία ομιλία ασυνήθιστη για ΔΕΘ, με αρκετά ΔΕΝ. Με πρώτο και κυριότερο, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε ξανά το τραύμα μίας εθνικής χρεοκωπίας, ούτε θα αφήσω τους Έλληνες να διχαστούν πάνω στο ψέμα. Εστιάζω στην οικονομία, τη Δικαιοσύνη και σε ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη στην καθημερινότητα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ώρα για μεγάλες αλλαγές – Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος»

Ο πρωθυπουργός είπε: «Προχωρήσαμε με την ψήφο των απόδημων. Αυξήσαμε τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων μετά από τρία χρόνια» και ξεκαθάρισε πως «ήρθε η ώρα για μεγάλες αλλαγές». »Τώρα που έχουμε τη θετική εμπειρία μίας τετραετούς συνεπούς οικονομικής πολιτικής. Το Ταμείο Ανάκαμψης, τους πόρους και την επενδυτική βαθμία που η κυβέρνηση όπως είχε δεσμευτεί κατάκτησε».

«Η επόμενη τετραετία» – συνέχισε- «θα είναι περίοδος επένδυσης στο αύριο της χώρας». «Για να διανέμεται ο πλούτος, θα πρέπει να παράγεται. Η δική μας παράταξη είναι ο αντίπαλος των προβλημάτων. Η κυβέρνηση θα στοχοποιείται για όποια αστοχία προκύπτει στον τόπο, είτε ευθύνεται, είτε όχι. Καλοδεχούμενη η κριτική, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και τεκμηριωμένη», συνέχισε.

Και έστειλε μήνυμα σε όσους κάνουν κριτική «να έχουν τη σκέψη τους σε όσους είναι στην αρένα, και ιδρώνουν τη φανέλα και ματώνουν. Να το έχουν στο μυαλό τους οι Πυροσβέστες του καναπέ, οι πατριώτες του πληκτρολογίου και οι μεταρρυθμιστές της φακής. Δεν με απασχολεί το πολιτικό κόστος. Όσα πω θα αποτελούν την αλήθεια. Τις επιτυχίες μας και τις υστερήσεις μας. Θα ξεβολέψουν μερικούς, αλλά θα ευνοήσουν τους πολλούς. Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω».

«Market pass μόνο σε Θεσσαλία και Έβρο»

«Υλοποιήθηκε το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Έρχεται αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους μετά από 10 χρόνια, δηλαδή αποκτούν ένα πρόσθετο μισθό τον χρόνο. Το αφορολόγητο αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, για να στηριχθεί η οικογένεια. Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα. Το Market Pass θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου, μόνο σε Θεσσαλία και Έβρο. Ο υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει νέα μέτρα για να αποτελέσουν ανάχωμα στην ακρίβεια στα τρόφιμα», επισήμανε.

«Ξεπαγώνουν» οι τριετίες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ πως «Ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012».

»Αυτό που κάνουμε φέρνουμε νωρίτερα κατά 1 με 2 χρόνια κάτι που θα ίσχυε όταν η ανεργία έπεφτε κάτω από 10%. Αύριο θα εξειδικεύσει το Υπουργείο Εργασίας τι σημαίνει αυτό», ανέφερε.

«Να λιώσει η καραμέλα πάταξης φοροδιαφυγής»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά απαγορεύονται και στο εξής θα έχουν πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους».

«Η καραμέλα της πάταξης της φοροδιαφυγής να λιώσει. Δεν γίνεται 7/10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα και κάτω από τον κατώτατο μισθό. Τέλος, τα μετρητά από αγοραπωλησίες ακινήτων», συνέχισε.

»Οι φοροφυγάδες καλούνται να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο προσωπικό τους εισόδημα. Λαμβάνουμε δέκα μέτρα για τον ορθολογισμό στην αγορά και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία. Ως την άνοιξη θα συνδεθούν 350.000 ταμειακές μηχανές με τα POS. Υποχρεωτικά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων όπου καταργούνται τα μετρητά. Δρομολογούνται τα ψηφιακά βιβλία», διευκρίνισε.

«Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση (RBNB), αλλά όχι ασύδωτη. Είναι μια δραστηριότητα που εκτόξευσε τα ενοίκια, στρέβλωσε τον ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Θέλουμε να στηρίξουμε τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα, να δώσουμε τη δυνατότητα για παροχή δανείων σε μη τραπεζικούς φορείς. Θέλουμε ανταγωνισμό στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θέλουμε ακριβείς όρους προστασίας των δανειοληπτών, με σωστή ενημέρωση από τους services και δεοντολογία που πρέπει όλοι να ακολουθούν. Αναδεικνύουμε και στηρίζουμε την υπηρεσία IRIS», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν συγκυβερνούμε με τους ισχυρούς – Ανοίγουμε μέτωπα με τις συντεχνίες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη: «Δεν συγκυβερνούμε με κολοσσούς της ενέργειας, των τροφίμων, με ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου, με κομματικούς φίλους. Η πολιτεία ξεκίνησε το κυνήγι της παρανομίας από τη Μύκονο κι όχι από ένα ψαρονήσι. Τα πρώτα πρόστιμα μπήκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, που θεωρούσαν ότι θα γλίτωναν. Ανοίγουμε μέτωπα με τις συντεχνίες».

»Οι λέξεις φιλελευθερισμός και φοροδιαφυγή, είναι λέξεις αντίθετες. Ανοίγουμε μέτωπο με τον κρατικό θήλακα ο οποίος αδιαφορεί αλλά και με τον πολίτη, που ανάβει φωτιά σε ακαθάριστο οικόπεδο. Με κυκλώματα διακινητών από το εξωτερικό, αλλά και τους χούλιγκαν. Τους καταπατητές δημόσιου χώρου είτε είναι Πανεπιστήμιο, είτε παραλία. Ανοίγουμε μέτωπο και με δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή Δικαιοσύνης».

«Αποσύρονται 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη προσώπων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «αποδεσμεύονται 2.500 στελέχη της ΕΛΑΣ από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων».

«Η δική μου ασφάλεια μειώνεται στο μισό. Οι αστυνομικοί πρέπει να είναι στον δρόμο και τα αστυνομικά τμήματα. Όσο για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες, λυπάμαι, ας τη χρηματοδοτούν μόνοι τους την προστασία τους».

Ριζική ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε 800 νέες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ.

«Πυλώνας της χώρας είναι η Υγεία. Προχωράμε σε ριζική ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ. Με 800 νέες προσλήψεις, με ενιαίο κέντρο συντονισμού, με πύργο ελέγχου. Έξι βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων. Τα κάναμε στην πανδημία δεν υπάρχει λόγος να μην τα κάνουμε και τώρα», ανέφερε.

»Συνεχίζεται η αναβάθμιση στα ΤΕΠ σε 96 νοσοκομεία. Αναβάθμιση 156 Κέντρων Υγείας. Προσλήψεις 10.000 υγειονομικών. Θέσπιση ψηφιακού ιατρικού φακέλου και προληπτικών ιατρικών εξετάσεων. Η Θεσσαλονίκη αποκτά πολύ σύντομα νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο».

Για το νέο εργασιακό

«Το κράτος οφείλει να αλλάξει τον εαυτό του, να αξιολογεί τον εαυτό του. Επιστρατεύεται η τεχνολογία, χρησιμοποιείται η Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι μία τεράστια πρόκληση. Είναι κίνδυνος και απειλή υπό προϋποθέσεις; Εμείς πρέπει να δούμε τη θετική πλευρά», συνέχισε.

«Καθιερώνονται δείκτες απόδοσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενσωματώνονται στους δήμους 1.200 οργανισμοί. Ζητάμε περισσότερη λογοδοσία στον πολίτη και την κεντρική διοίκηση. Το νέο πλαίσιο εργασίας επιτρέπει στον εργαζόμενο να συμπληρώνει εισόδημα με δεύτερη δουλειά μερικής απασχόλησης. Όλα αυτά χωρίς να αμφισβητείται ούτε το 8ώρο, ούτε η ανάπαυση των 11 ωρών όπως ισχυρίζονται όσοι παραπλανούν την κοινωνία».

«Να γκρεμίσουμε την αίσθηση ανασφάλειας των πολιτών»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια στην καθημερινότητά τους και αυτή την αίσθηση πρέπει η κυβέρνηση να την γκρεμίσει.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τελευταία μηνύματα και δραστηριότητες των υποψηφίων στο παρά ένα της κάλπης

Παππάς: «Έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη αναμέτρησης με τη δεξιά του Μητσοτάκη»

Έρχεται ν/σ για την κατάργηση ΝΠΔΔ και κοινωφελών επιχειρήσεων στους Δήμους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32