search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 05:18
MENU CLOSE

ΔΕΘ: Με το βλέμμα στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης – Τι θα ανακοινώσει για πληγέντες και οικονομία

16.09.2023 13:00
mitsotakis_de8

Με το βλέμμα και το μυαλό στραμμένο στη Θεσσαλία και τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η περιοχή από την κακοκαιρία Daniel, αλλά και με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει το Σάββατο και την Κυριακή την καθιερωμένη ομιλία και συνέντευξή του στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Όπως είναι απολύτως φυσικό, στο επίκεντρο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί η κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές, στα άμεσα και πιο βραχυπρόθεσμα μέτρα αρωγής της κυβέρνησης προς τους πλημμυροπαθείς, αλλά και σε ένα πιο μεσο/μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την ανάταξη των περιοχών και την επιστροφή τους σε μια κανονικότητα, αλλά και σε παραγωγική λειτουργία, καθώς η κακοκαιρία έπληξε μια από τις σημαντικότερες για τον πρωτογενή τομέα περιοχές της χώρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει ένα περίγραμμα του σχεδιασμού αυτού, καθώς ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει στα χέρια της μια πλήρη αποτύπωση των ζημιών, αλλά και του οικονομικού κόστους που προκάλεσε η κακοκαιρία. Ωστόσο, αναμένεται να διαβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανένα πληγέντα μόνο του, είτε είναι πολίτες που έχασαν σπίτια και περιουσίες, είτε επιχειρήσεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Άλλωστε, με αφορμή και την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει για άλλη μια φορά την καλή πορεία της οικονομίας και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε ανάγκες όπως αυτές που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, μαζί με την – όποια – βοήθεια παρέχει και η ΕΕ, η οποία συνίσταται κυρίως στην ευελιξία για ανακατανομή πόρων από τα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης προς κάλυψη των αναγκών που προκάλεσε η κακοκαιρία, αλλά και οι φωτιές του καλοκαιριού.

Από την άλλη, ωστόσο, και δεδομένου ότι η επενδυτική βαθμίδα παραμένει μείζον στόχος για την κυβέρνηση, αλλά και ότι απομένουν οι εκθέσεις άλλων δύο οίκων αξιολόγησης – της Fitch και της S&P – o πρωθυπουργός έχει ήδη στείλει το σήμα ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν αλλάζει και ότι η ανακατανομή πόρων αφορά και στα… εσωτερικά κονδύλια. Ήδη το «market pass» ανακοινώθηκε ότι τελειώνει τον Οκτώβριο, ωστόσο αυτό που δεν τελειώνει είναι η ακριβεία, όποτε αναμένεται να φανεί αν και ποια μέτρα στήριξης θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων, ιδίως για θέματα που πιέζουν και οι Βρυξέλλες, όπως η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης ή η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, θέματα που ο ίδιος θεωρεί ότι μπορούν να δώσουν… διέξοδο διαφυγής για την κυβέρνηση από το βαρύ κλίμα των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

Διαβάστε επίσης:

Κοινοτάρχης Βλοχού: «Ο Αγοραστός θεωρεί ότι η Θεσσαλία είναι κρατίδιο χωριστό» – «Τόσο καιρό γιατί δεν τα’ λεγε;», απαντά ο Μπέος

Φόρος κλίματος: Τι είναι το νέο χαράτσι που ετοιμάζει η Κυβέρνηση με αφορμή τις πλημμύρες

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Κορυφώνεται η αγωνία εν όψει της κάλπης – Η μάχη των εντυπώσεων και το στοίχημα της συμμετοχής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32