search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 04:09
MENU CLOSE

Θεσσαλία: Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα σαλμονέλας – «Θερίζει» η γαστρεντερίτιδα, ακατάλληλο το νερό για 12η μέρα στο Βόλο

16.09.2023 17:22
8essalia

Δύο κρούσματα σαλμονέλας εντοπίστηκαν, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. 

Όπως ανακοίνωσε, στην ενημέρωση για τους πλημμυροπαθείς, το τελευταίο 24ωρο έχουν επισκεφθεί τις δομές υγείας στις περιοχές Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας 1.304 πολίτες, εκ των οποίων 53 νέες διαγνώσεις γαστρεντερίτιδας και 66 που αφορούν σε λοίμωξη του αναπνευστικού.

Συνολικά -σημείωσε- τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας ανέρχονται σε 234 και 254 για λοιμώξεις του αναπνευστικού, τονίζοντας ωστόσο πως ο αριθμός των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία.

Για τις νοσηλείες, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε πως «έχουν 5 νέες σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω γαστρεντερίτιδας, 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και συνολικά, αυτοί που νοσηλεύονται είναι 15. Αντίστοιχα, για τις λοιμώξεις των αναπνευστικού έχουμε 1 νέα στο Γενικό Νοσοκομέιο του Βόλου και 7 νέες στο Γενικό Νοσοκομέιο Λάρισας. Συνολικά, οι νοσηλείες 13».

Πού παραμένει μη πόσιμο το νερό

Όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη με βάση τα μέχρι σήμερα δείγματα (269 λήψεις) σε όλες τις περιοχές, υπάρχουν αλλαγές στους εξής Δήμους:

Στον Δήμο Τρικκαίων, στις περιοχές Παλαιόπυργο και Ράξα, στις οποίες κρίνεται ακατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση.

Στον Δήμο Αργιθέας, ολόκληρος ο Δήμος, και στο Δήμο Πύλης, στις περιοχές Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φύκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού, Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πιαλείας κρίνεται κατάλληλο, σύμφωνα με την ενημέρωση και τα αποτελέσματα που στάλθηκαν από την Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

«Κάναμε περαιτέρω ελέγχους, όπως σας είχαμε πει χθες, και στην περιοχή του Βόλου. Οι γεωτρήσεις παρουσιάζουν ακόμα αυξημένη επιβάρυνση, ωστόσο το δίκτυο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στις γεωτρήσεις με περαιτέρω οδηγίες και να οριοθετήσουμε τις περιοχές που υδροδοτούνται από αυτές, για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την κατάσταση και να δώσουμε τη δυνατότητα τις επόμενες μέρες το νερό να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση για όλες τις καθημερινές εργασίες», είπε και τόνισε πως το νερό στον Βόλο παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση για 12η μέρα.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου παραμένει ακατάλληλο, στο Δήμο Αλμυρού κατάλληλο, Δήμος Ρήγα Φεραίου κατάλληλο, Δήμος Παλαμά ακατάλληλο, Δήμος Σοφάδων ακατάλληλο, Δήμος Καρδίτσας κατάλληλο, Δήμος Μουζακίου κατάλληλο, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ακατάλληλο, στον Δήμο Λάρισας κατάλληλο, Δήμος Ελασσόνας κατάλληλο, Δήμος Φαρσάλων ακατάλληλο, Δήμος Τυρνάβου κατάλληλο, Δήμος Κιλελέρ ακατάλληλο, Δήμος Αγιάς κατάλληλο, Δήμος Μετεώρων κατάλληλο από τις γεωτρήσεις και στον Δήμο Φαρκαδόνας ακατάλληλο.

Στο Δήμο Τεμπών το νερό είναι κατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Νέσσωνος, Μακρυχωρίου, Γόνων, Κάτω Ολύμπου και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων που είναι ακατάλληλο, ενώ στο Δήμο Τρικκαίων παραμένει κατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Προδρόμου, Πρίνου, Πλατάνου, Ξυλοπάροικου, Γοργογύρη, Γενέση, Αρδάνι, Παλαιόπυργου και Ράξα που παραμένει ακατάλληλο.

Τέλος, στον Δήμο Πύλης το νερό είναι ακατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φήκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων και Πιαλείας, όπως είπαμε και πριν, που είναι κατάλληλο.

Τριαντόπουλος: Και η επιδότηση προσωρινής στέγασης στα μέτρα στήριξης

Μετά τη χθεσινή καταβολή των 25 εκατομμμυρίων ευρώ συνεχίζεται η διαδικασία των αποζημιώσεων επισήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Μέλημα μας να κινούμαστε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και στις αποζημιώσες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, έως το μεσημέρι στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής είχαν υποβληθεί 12.319 οριστικές αιτήσεις καθώς και 4.262 προσωρινές.

Με το τέλος της ημέρας, οι αυτοψίες θα ξεπερνούν τις 1.000 και δεν εστιάζουν μόνο στις οικοσκευές αλλά και στις βλάβες των κτιρίων. Συνεπώς:

  • Από 247 κατοικίες οι 143 είναι επικίνδυνες για χρήση ( «κόκκινες»)
  • οι 92 προσωρινά ακατάλληλες – «κίτρινες»
  • 12 είναι «πράσινες»

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπενθύμισε ότι στα μέτρα στήριξης συγκαταλέγεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης που κυμαίνεται από 330 ως 500 ευρώ το μήνα και θα διαρκεί δύο χρόνια για ιδιοκτήτες και έξι μήνες σε ενοικιαστές.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέγουν είτε επιδότηση ενοικίου, είτε συγκατοίκησης.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα ταχυδρομούσε δέματα με… ναρκωτικά σε Ευρώπη – Αμερική

Δικηγόρος οικογένειας Καργιώτη: «Το πλήρωμα γνώριζε ότι ο Αντώνης ήταν ΑμεΑ»

Ωρωπός: Φωτιά τώρα στον Μαρκόπουλο – Εναέρια στη μάχη με τις φλόγες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07