search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:20
MENU CLOSE

«Καίει» η τιμή του πετρελαίου: Στα 95 δολάρια το βαρέλι – Ανησυχία για τον πληθωρισμό

18.09.2023 18:37
OIL_PRICES
AP

Το πετρέλαιο έφτασε τα 95 δολάρια το βαρέλι, επεκτείνοντας μια μεγάλη άνοδο που οφείλεται στην ανθεκτική ζήτηση και στον περιορισμό της προσφοράς από τους ηγέτες του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Η νέα άνοδος στο πετρέλαιο δημιουργεί αρκετές ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ανέβηκε κατά 0,8%, μετά από ένα ράλι τριών εβδομάδων που αύξησε τις τιμές κατά 11%. Τα κέρδη των τελευταίων ημερών συνοδεύτηκαν από άλμα στα βασικά χρονικά περιθώρια που υποδηλώνουν ότι η αγορά δεν έχει αρκετή προσφορά, ενώ τα ανοδικά δικαιώματα αγοράς γίνονται επίσης ακριβότερα.

Σύμφωνα με το Bloomberg το αργό πετρέλαιο στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο περίπου 10% φέτος, καθώς οι άξονες του ΟΠΕΚ+ περιορίζουν την παραγωγή και οι προοπτικές της ζήτησης βελτιώνονται, με τις ΗΠΑ να αποφεύγουν ενδεχομένως την ύφεση, καθώς τα διυλιστήρια στην Κίνα τα δίνουν όλα. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αποθέματα αργού έχουν μειωθεί, ενώ οι κερδοσκόποι αύξησαν τα καθαρά ανοδικά στοιχήματα στο Brent και το αμερικανικό δείκτη αναφοράς West Texas Intermediate σε συνδυαστικά υψηλά 15 μηνών.

Ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις

Η άνοδος του πετρελαίου φαίνεται ότι θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, προσπαθούν να προσδιορίσουν αν έχουν ήδη κάνει αρκετά για να ανακόψουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών με την αύξηση των επιτοκίων. Θα είναι μια σημαντική εβδομάδα για τη νομισματική πολιτική, με αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν μεταξύ άλλων από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας.

«Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι η αγορά πετρελαίου θα είναι όλο και πιο σφιχτή το δεύτερο εξάμηνο του 2023», δήλωσε ο Arne Lohmann Rasmussen, επικεφαλής έρευνας της A/S Global Risk Management. «Αυτή η σύσφιξη έχει πλέον φτάσει, και φαίνεται ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να δούμε μια δοκιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι».

Με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να παρατείνουν τους περιορισμούς της προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Abdulaziz bin Salman Al Saud θα είναι μεταξύ των βασικών ομιλητών στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στο Κάλγκαρι αργότερα τη Δευτέρα.
Στη φυσική αγορά, τα διυλισμένα προϊόντα όπως το ντίζελ δίνουν όλο και περισσότερο προειδοποιητικά σημάδια, με τα διυλιστήρια του κόσμου να αποδεικνύονται ανίκανα να παράγουν αρκετά από το βιομηχανικό καύσιμο. Οι τιμές έχουν ξεπεράσει κατά πολύ εκείνες του αργού.

Διαβάστε επίσης:

Έλλειμμα ύψους 103 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 2.426 εκατ. στον προϋπολογισμό

Πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, ποιους αφορούν – Αναλυτικά παραδείγματα

Πόρος: Πώς καλύπτει το τουρκικό κρατικό κανάλι τη σύλληψη των δύο Τούρκων που κατηγορούνται για κατασκοπεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09