search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:16
MENU CLOSE

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυβερνητικό ρεκτιφιέ και ενέσεις αυτοπεποίθησης από ΔΕΘ – Τα… tips από τους επικοινωνιολόγους του Μαξίμου 

18.09.2023 06:03
Mitsotakis deth

Πολιτικό ρεκτιφιέ στην εικόνα της κυβέρνησης επιχείρησε να κάνει χθες ο πρωθυπουργός όταν από την ΔΕΘ υπερασπίστηκε την εικόνα της αλλά και του επιτελικού κράτους, κόντρα στα σενάρια που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα και τα οποία τον ήθελαν εξοργισμένο με τους συνεργάτες του. 

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να κάνει ανασχηματισμό δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι έχει αποδεχθεί ακόμα και τις ενστάσεις που διατύπωσε δημόσια ο Βασίλης Κικίλιας με αφορμή την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας στην Θεσσαλία εναντίον συναδέλφων του. 

 «Όχι δεν θα κάνω ανασχηματισμό» είπε. Σε άλλο σημείο, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν», προσθέτοντας ότι κάθε υπουργός αξιολογείται σε δύο επίπεδα, δηλαδή αν μπορεί να υλοποιήσει την πολιτική την οποία επελέγη να υπηρετήσει, πράγμα που δεν κρίνεται μόνο μέσα σε δύο μήνες, αλλά και στο επίπεδο της συμπεριφοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετώντας το αφήγημα ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά στην κακοκαιρία προφανώς θέλησε να αφήσει πίσω του όλα τα παράπονα και τις γκρίνιες που υπήρξαν στο κυβερνητικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας ένα κλίμα εσωστρέφειας.  

Οι πληροφορίες λένε άλλωστε ότι οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου επέμειναν στο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε στην ΔΕΘ να εμφανιστεί απολογητικός αλλά αντίθετα με αυτοπεποίθηση και πειθώ ότι όλα έγιναν με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό. 

Η τακτική αυτή θεωρήθηκε ως η πιο ενδεδειγμένη, καθώς οι αλλεπάλληλες κρίσεις και τα κυβερνητικά λάθη που έχουν καταγραφεί, έχουν δημιουργήσει στην κοινωνία μία κακή εικόνα για το κυβερνητικό επιτελείο . Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι έχει νωπή λαϊκή εντολή και μάλιστα με ένα 41%.

Ακόμα υπερασπίστηκε τόσο τη χρησιμότητα και λειτουργία του επιτελικού κράτους γενικά, όσο και στη διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος να κλείσει κάθε συζήτηση για τις δυσλειτουργίες και την ασυνεννοησία που παρατηρήθηκε στην κακοκαιρία στην Θεσσαλία κάνοντας μάλιστα και έναν άτυπο διάλογο με τους δημοσιογράφους, θέτοντας ερωτήσεις τις οποίες στην συνέχεια τις απαντούσε ο ίδιος. 

«Ναι, λειτούργησε το επιτελικό κράτος στην περίπτωση της Θεσσαλίας. Δημιουργήθηκε αμέσως συντονιστικό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, βρέθηκαν στον ίδιο χώρο. Ο καθένας είχε τη δική του αρμοδιότητα, γινόντουσαν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα, άλλος ασχολήθηκε με το πρόβλημα των νεκρών ζώων, άλλος ασχολήθηκε με τη δημόσια υγεία, άλλος ασχολήθηκε με την προσβασιμότητα στα χωριά και το πώς θα σιγουρευτούμε ότι θα φτάσουμε γρήγορα στα χωριά που είχαν αποκοπεί , άλλος ασχολήθηκε με τις υποδομές… Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι ήταν καθυστερημένη η παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, σε σύγκριση με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Απέδωσε  δε, σε προσωπικό θέμα, το γεγονός ότι ο διάδοχος του Μ. Βαρβιτσιώτη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρ. Στυλιανίδης δεν συμμετείχε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας γαλάζιας τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα χωρίς να πει λεπτομέρειες πως η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο περνούν στην Πολιτική Προστασία, ενώ τόνισε ότι ο Στρατός θα είναι υπό τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας, καθώς, όπως είπε, «σε μια δημοκρατία ο Στρατός δεν κάνει του κεφαλιού του».

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα καταστεί υποχρεωτική στη χώρα μας και ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, ενώ για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα καταστεί άμεσα υποχρεωτική.

Διαβάστε επίσης:

Ερωτήματα και επιφυλάξεις για την κίνηση του πρωθυπουργού να εντάξει στην Πολιτική Προστασία το Αστεροσκοπείο και την ΕΜΥ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ουρές, χαμόγελα και πολυκοσμία – Δείτε φωτογραφίες από τα γεμάτα εκλογικά κέντρα

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Δεν θα κάνω ανασχηματισμό – Έρχεται νέο φορολογικό στους ελεύθερους επαγγελματίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:15