search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:00
MENU CLOSE

Ποιοι ξένοι αγοράζουν τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα – Οι προτιμήσεις σε βόρεια – νότια Ελλάδα και Ιόνιο

18.09.2023 16:47
athina akinita

Ισραηλινοί και Κινέζοι είναι οι εθνικότητες με τους περισσότερους ξένους αγοραστές σπιτιών στην Ελλάδα ενώ ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι.

Δηλαδή οι τέσσερις από τις πρώτες πέντε χώρες που οι πολίτες τους δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για ένα ακίνητο στη χώρα μας βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ.

Βέβαια σημαντικές αγορές καταγράφηκαν και από άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης ένας στους δύο ξένους αγοραστές έχει κύριο στόχο την επένδυση και μόνο ένας στους πέντε προχώρησε σε αγορά για ιδιοκατοίκηση,

Τα στοιχεία προέκυψαν από τις ολοκληρωμένες αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά το περασμένο έτος μέσω των 81 γραφείων της RE/MAX Ελλάδας.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς για ξένους αγοραστές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια, μεγάλο ποσοστό ξένων επιλέγει την αγορά οικιστικών ακινήτων στη χώρα μας, είτε για τουριστικούς λόγους, είτε για μόνιμη παραμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Από τα σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αγορών περίπου 30% αφορά ακίνητα αξίας έως 100 χιλ. ευρώ κι ότι οι περισσότεροι αγοραστές (4 στους 10)  βρίσκονται στο ηλικιακό γκρουπ από 40 έως 50 ετών.

Πολύ κοντά σε ποσοστό 36% είναι και η ηλικιακή ομάδα 51-60 ετών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/ MAX Ελλάς, στο ηλικιακό προφίλ των ξένων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα περιλαμβάνονται οι εξής ομάδες:

• η πρώτη με τα μεγαλύτερα ποσοστά αφορά στο ηλικιακό εύρος 41-50 ετών σε ποσοστό 37%

• η δεύτερη σε ποσοστό 36% περιλαμβάνει όσους είναι ηλικίας 51-60 ετών

• ξένοι αγοραστές ακινήτων άνω των 61 ετών εκπροσωπούν το 16% του συνόλου

• οι αγοραστές κάτω των 40 ετών ήταν μόλις 11 στους 100

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι  στη  βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση που από Γερμανούς, Βούλγαρους, Σέρβους και Τούρκους, ενώ στη Νότια Ελλάδα οι περισσότερες αγορές που καταγράφηκαν ήταν από πολίτες του Ισραήλ, της Κίνας, της Γερμανίας και του Λιβάνου.

Αντίθετα, στο Ιόνιο έντονο ενδιαφέρον δείχνουν Άγγλοι, Γερμανοί και Ολλανδοί αγοραστές, ενώ στην Κρήτη η πλειοψηφία προέρχεται από το Ισραήλ, την Γερμανία, την Αγγλία και την Γαλλία.

Στην Αττική, η τάση φαίνεται να διαφοροποιήθηκε συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, φέρνοντας την Κίνα στην πρώτη θέση, το Ισραήλ στη δεύτερη ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες και από χώρες της Μέσης Ανατολής (ΗΑΕ, Λίβανος, Ιράν, Συρία) αλλά και την Τουρκία.

Σύμφωνα με την αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που προτίμησαν οι ξένοι αγοραστές, στα 33 από τα 100 ακίνητα η αξία τους κυμαινόταν κάτω από τις €100 χιλ. Το 28% αφορά αξίες ακινήτων μεταξύ €200.001 και €300.000, ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμάνθηκε και η κατηγορία ακινήτων από €100.001 έως €200.000 (27%). Τα ακριβότερα ακίνητα αξίας άνω των €300.001 προτιμήθηκαν σε μικρότερο βαθμό, εκπροσωπώντας το 12% επί του συνόλου.

Βάσει των στοιχείων της συγκεκριμένης έρευνας, τα διαμερίσματα αποτέλεσαν την πιο δημοφιλή επιλογή για τους ξένους αγοραστές σε ποσοστό 46%, με αμέσως επόμενη να ακολουθούν οι μονοκατοικίες σε ποσοστό 24%. Οι μεζονέτες συγκεντρώνουν το 10%, τα αγροτεμάχια το 8%, τα οικόπεδα το 7% ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα δεν φαίνεται να προτιμήθηκαν ιδιαίτερα, καθώς αφορούν μόλις το 5% του συνόλου των αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν.

Τα ακίνητα στην Ελλάδα συνεχίζουν να αποτελούν ασφαλείς επενδυτικές επιλογές και για τους ξένους αγοραστές, με 1 στις 2 αγορές ακινήτων να γίνονται με σκοπό την επένδυση (49%). Η επόμενη κατηγορία που προτιμάται ιδιαίτερα είναι τα ακίνητα με σκοπό την αναψυχή σε ποσοστό 22% ενώ ακολουθεί η ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό 20%.

Διαβάστε επίσης:

Lamda Development: Πώς θα γίνει η απόσχιση των Malls και η εισαγωγή στο ΧΑ – Τα σχέδια για τις μαρίνες

ΔΕΗ: Ανέλαβε έργο 1 δισ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία σε συνεργασία με την Archirodon

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η Αττική Οδός αλλάζει τις ισορροπίες στον κλάδο παραχωρήσεων – Πώς διαμορφώνεται το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:00