search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 18:06
MENU CLOSE

Ερντογάν: Τι είπε στο αμερικανικό PBS – «Εμείς είμαστε φίλοι με την Ελλάδα για δεκαετίες» (video)

19.09.2023 13:38
Recep Tayyip Erdogan

Στα ελληνοτουρκικά, την κατάσταση στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ, αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο PBS και την δημοσιογράφο Άμνα Ναουάζ.

Η συνέντευξη άρχισε με την δημοσιογράφο να ρωτά τον Τούρκο πρόεδρο για την δήλωση που έκανε μόλις χθες, ότι η Τουρκία ίσως εγκαταλείψει την προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που άρχισε το 1999.

«Η Τουρκία βρίσκεται στο κατώφλι της ΕΕ εδώ και πέντε δεκαετίες και ήμασταν πάντα αυτάρκεις. Ποτέ δεν στηριχτήκαμε στις συνεισφορές ή στην υποστήριξη από την ΕΕ, άρα δεν μας είναι απαραίτητη», απάντησε ο Ερντογάν και όταν η δημοσιογράφος του θύμισε την σύνδεση του τουρκικού αιτήματος ένταξης με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι «πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα», επαναλαμβάνοντας όμως τις κατηγορίες ότι «στους δρόμους της Στοκχόλμης εξακολουθούμε να βλέπουμε τρομοκράτες που τριγυρνούν ελεύθεροι» – αναφορά στους Κούρδους που ζουν στην Σουηδία και τους οποίους η Τουρκία αντιμετωπίζει συλλήβδην ως δυνητικούς «τρομοκράτες».

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η ψηφοφορία στην τουρκική εθνοσυνέλευση για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν απέφυγε να προσδιορίσει χρονοδιάγραμμα.

Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να συνδέεται η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την πώληση αμερικανικών F 16 στην Τουρκία.

F 16, Μενέντεζ και ελληνοτουρκικές σχέσεις

Με αφορμή το θέμα αυτό η Άμνα Ναουάζ σημείωσε ότι υπάρχουν στο αμερικανικό Κογκρέσο κάποια μέλη που είναι επιφυλακτικά για την πώληση F 16, όπως ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

«Μίλησα μαζί του την περασμένη εβδομάδα και εγείρει μια σειρά από λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στην πώληση, αυτή την περίοδο, ότι απειλείτε την ελληνική ασφάλεια, ότι φυλακίζονται δημοσιογράφοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης και ότι δεν εντάσσεστε στη δυτική συμμαχία για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε η Άμνα Ναουάζ στον Ερντογάν, ζητώντας το σχόλιό του.

«Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει καλά την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να γνωρίζει καλά ούτε τον Ερντογάν. Εμείς είμαστε φίλοι με την Ελλάδα για δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίπαλα στρατόπεδα. Φαίνεται πως ο Μενέντεζ προσεγγίζει εχθρικά την Τουρκία προσπαθεί να μας εξωθήσει σε συγκεκριμένες συζητήσεις που εκείνος επιλέγει. Αλλά εμείς δεν θα πάρουμε μέρος σε αυτό. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι αυτό που εκείνοι επιλέγουν να είναι», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΗΠΑ-Τουρκία-Ρωσία -Ουκρανία

Ερωτηθείς για το θέμα της αποστασιοποίησης της Τουρκίας από την δυτική πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Ερντογάν απάντησε: «Θα έπρεπε να κάνουμε αυτό που κάνουν τα μέλη της ΕΕ;». Και εξήγησε ότι «η Τουρκία έχει διαφορετική θέση στον κόσμο.

Και τα μέλη της ΕΕ έχουν διαφορετικές θέσεις. Η Ρωσία συμβαίνει να είναι από τους πλησιέστερους γείτονες μας. Και έχουμε κοινή ιστορία. Και αυτό συνεχίζεται». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία ζήτησε από την Ρωσία να στείλει νέα φορτία με σιτηρά και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σύντομα.

Ερωτηθείς εάν εμπιστεύεται τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ερντογάν είπε ότι «δεν έχω κανένα λόγο να μην τον εμπιστεύομαι». «Στον βαθμό που η Δύση είναι αξιόπιστη και η Ρωσία είναι εξίσου αξιόπιστη. Τα τελευταία 50 χρόνια περιμένουμε στο κατώφλι της ΕΕ και αυτή την περίοδο εμπιστεύομαι την Ρωσία, όπως εμπιστεύομαι την Δύση», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «είναι προφανές ότι αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ… Και ο κύριος Πούτιν είναι στην πλευρά εκείνων που επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου το ταχύτερο.»

Έχασε την ψυχραιμία του ο Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Όταν η συζήτηση ήρθε στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις φυλακίσεις των αντιπάλων του Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος έχασε την ψυχραιμία του. Αρχικώς επέμενότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου και ο ίδιος δεν αναμειγνύεται στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, χαρακτήρισε «τρομοκράτη» τον Κούρδο βουλευτή Σελαχετίν Ντεμιρτάς, που βρίσκεται στην φυλακή και όταν η δημοσιογράφος τον διέκοψε για να επισημάνει ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση», ο Ερντογάν είπε φανερά ενοχλημένος:

«Μην με διακόπτετε. Δεν έχετε δικαίωμα να με διακόπτετε. Δεν θα με διακόπτετε. Και σεβαστείτε με. Και πρέπει επίσης να σεβαστείτε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης»…

Η ένταση συνεχίστηκε όταν η Άμνα Ναουάζ ρώτησε τον Ερντογάν «γιατί βρίσκονται στις φυλακές τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι».

«Πόσοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές. Έχετε πληροφορίες;» την ρώτησε ο Ερντογάν και η Άμνα Ναουάζ απάντησε με την σειρά της, δίνοντας συγκεκριμένους  αριθμούς – 18 ήταν φυλακισμένοι το 2021 και περισσότεροι από 40, το 2022.

«Αν υποστήριζαν την τρομοκρατία, αυτοί που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, πού θα ζούσαν ελεύθεροι στους δρόμους σε όλο τον κόσμο; Αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Υποστηρίζουν την τρομοκρατία και έτσι έκρινε γι αυτούς η δικαιοσύνη», ήταν η απάντηση του Ερντογάν, ο οποίος κλείνοντας την συνέντευξη υπαινίχθηκε ότι η δυτική κοινή γνώμη έχει στρεβλή εικόνα για την Τουρκία γιατί η ενημέρωση που λαμβάνει δεν είναι αμερόληπτη.

Διαβάστε επίσης:

HΠΑ: Άλλαξε ο ενδυματολογικός κώδικας στην Γερουσία – Σορτς, φούτερ και… περούκες

Γαλλία: Μήνυση από τους γονείς της Ελληνίδας που πέθανε από αλλαντίαση – Εξιτήριο παίρνει ο σύζυγός της

Πετρέλαιο: Φλερτάρει με τα 100 δολάρια το βαρέλι – Αγωνιούν καταναλωτές και τραπεζίτες (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 18:01