search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:58
MENU CLOSE

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τουλάχιστον 25 νεκροί και 138 τραυματίες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

19.09.2023 21:31
nagorno karabax

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε απόψε ότι κατέλαβε περισσότερες από 60 θέσεις των αυτονομιστών Αρμενίων κατά τις επιχειρήσεις του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Περισσότερες από 60 θέσεις μάχης των (σ.σ. αυτονομιστικών) αρμενικών δυνάμεων είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών μας» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, ο Ανάρ Εϊβάζοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ένας Αρμένιος αυτονομιστής αξιωματούχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Γκεγάμ Στεπανιάν, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι κατά τις επιχειρήσεις αυτές σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι και λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι τραυματίστηκαν άλλοι 138, εκ των οποίων οι 29 είναι άμαχοι.

Η Γαλλία, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη με θέμα την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και καλούν το Μπακού να τις σταματήσει αμέσως, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Αυτές οι ενέργειες επιδεινώνουν μια ήδη φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνευσης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Κάνουμε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και για την έναρξη διαλόγου μεταξύ του Μπακού και των εκπροσώπων του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την προσφυγή στη βία.

Ταραχές στο Γερεβάν

Ταραχές ξέσπασαν σήμερα το βράδυ στο Γερεβάν μεταξύ αστυνομικών που προστατεύουν την έδρα της αρμενικής κυβέρνησης και διαδηλωτών, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων αυτονομιστών της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κλοιός της αστυνομίας, ο οποίος έγινε στόχος ρίψης μπουκαλιών, αντιστεκόταν απόψε σε ένα πλήθος διαδηλωτών που προσπαθούσε να τον παραβιάσει για να μπει στο κτίριο.

Η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας τον ότι δεν προάσπισε το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε έναν ηγέτη που χάνει τα εδάφη μας», φώναξε μέσα από το πλήθος ο Γκεβόργκ Γκεβοργκιάν, βετεράνος των δύο προηγούμενων πολέμων μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού που είχαν ξεσπάσει στο Καραμπάχ (τη δεκαετία του 1990 και το 2000). «Θέλουμε να δείξουμε ότι ο αρμενικός λαός δεν θα εγκαταλείψει τους κατοίκους του Αρτσάχ», η αρμενική ονομασία της περιοχής, πρόσθεσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αν η κυβέρνηση δεν προστατεύει τους 120.000 συμπατριώτες της (στο Καραμπάχ), τότε είναι ένας προδότης και πρέπει να παραιτηθεί. Ο Πασινιάν δεν σταματά να υπόσχεται ειρήνη επί τρία χρόνια και ωστόσο, είμαστε εδώ, σε έναν τρίτο πόλεμο που άρχισε», δήλωσε άλλος διαδηλωτής, ο Αβετίκ Σαλαμπιάν.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»

Tageszeitung για Κασσελάκη: Ο «sunny boy» από τις ΗΠΑ

Αυτοψία σε… εξωγήινο: Μυστήριο με τα δύο «μη ανθρώπινα» σώματα στο Μεξικό – Τεράστια ανακάλυψη ή φάρσα; (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:57