search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:42
MENU CLOSE

Euractiv: Ανέτοιμη για πλημμύρες η Ελλάδα- «Πόντιος Πιλάτος» η Κομισιόν – Δεν μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή των οδηγιών

22.09.2023 15:55
thessalia plimmires 44- new

Εκτενές θέμα για την πολιτική διάσταση της φονικής καταστροφής στη Θεσσαλία εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel παρουσιάζει το Euractiv.

Σε αυτό τονίζεται η έλλειψη προετοιμασίας της Ελλάδας αλλά και η αδυναμία εφαρμογής των οδηγιών της ΕΕ για τη διαχείριση των πλημμυρών.

Η εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί η επάρκεια των μέτρων πρόληψης που έχουν ληφθεί από τις τοπικές αρχές έρχεται εν μέσω κατηγοριών για το σπάσιμο αναχώματος που προκάλεσε σκόπιμα πλημμύρες σε συγκεκριμένη περιοχή με μικρότερους οικισμούς, ώστε να αποφευχθεί η εισβολή των νερών σε μεγαλύτερες πόλεις της Θεσσαλίας.

«Η έρευνα θα προσδιορίσει ποιος φταίει, αλλά η κατάσταση υπογραμμίζει και πάλι την έλλειψη ετοιμότητας της Ελλάδας», όπως σημειώνεται.

Υπογραμμίζεται επίσης, για την δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει τα θέματα διαχείρισης λεκάνων απορροής ποταμών, μόνο που η Ελλάδα απέτυχε να το εφαρμόσει πλήρως.

Συγκεκριμένα, η Οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα, εγκρίθηκε ήδη το 2000 και επιβάλλει σε κάθε χώρα μέλος να καταθέτει ανά έξι χρόνια στην Κομισιόν το επικαιροποιημένο σχέδιό της, ενώ το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη Οδηγία – πλαίσιο της ΕΕ για τις πλημμύρες, που εγκρίθηκε το 2007.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου από την Κομισιόν από τον περασμένο Φεβρουάριο, γιατί όπως είπε στο Euractiv εκπρόσωπός της, απέτυχε να αναθεωρήσει εγκαίρως τα απαραίτητα έγγραφα.

Ακόμη σκληρότερη εμφανίζεται η Κλερ Μπάφερτ, υψηλόβαθμο στέλεχος του WWF για τις πολιτικές υδάτων. Όπως σημειώνει στην ίδια πηγή, και η Κομισιόν είναι συνυπεύθυνη, καθώς «υπάρχει έλλειψη εφαρμογής εκ μέρους των κρατών μελών και επιβολής εκ μέρους της Επιτροπής … Η Οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί καλύτερα και πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα που δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση του νερού στο τοπίο, όπως η αποκατάσταση των πλημμυρικών πεδιάδων».

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Σε εξέλιξη επιχείρηση για την περισυλλογή ύποπτου φακέλου στα ΕΛΤΑ

Λιγνάδης: Στις 17 Νοεμβρίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό – Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο αυστηρότερης ποινής 

Δραματική προειδοποίηση για την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:42