search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:23
MENU CLOSE

Μενέντεζ: Τα δώρα που βρήκε το FBI στο σπίτι του – Οι ράβδοι χρυσού, τα μετρητά σε τζάκετ και το πολυτελές όχημα – Καταγγέλλει «συκοφαντική εκστρατεία» σε βάρος του

22.09.2023 20:30
menendez

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας που άσκησε δίωξη στον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και τη σύζυγό του για το αδίκημα της δωροληψίας, δήλωσε σήμερα ότι η έρευνα γύρω από τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τρεις επιχειρηματίες από το Νιου Τζέρσι και να παράσχουν πλεονεκτήματα στην κυβέρνηση της Αιγύπτου «συνεχίζεται».

«Δεν έχουμε τελειώσει. Και θέλω να ενθαρρύνω όποιον διαθέτει πληροφορίες να εμφανιστεί – και γρήγορα», είπε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, Ντέμιαν Ουίλιαμς.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Μενέντεζ ότι δέχτηκε χιλιάδες δολάρια σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του, ως γερουσιαστής, ώστε να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου. Σε αυτά τα δώρα περιλαμβάνονταν μετρητά, χρυσός, η πληρωμή των δόσεων ενός στεγαστικού δανείου, ένα πολυτελές όχημα, αποζημίωση για εργασία με ελάχιστες απαιτήσεις και άλλα αντικείμενα αξίας.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και μια φωτογραφία με ράβδους χρυσού που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί από το σπίτι του Μενέντεζ, καθώς επίσης και φάκελοι με μετρητά που βρέθηκαν σε τζάκετ, στην ντουλάπα του. Μέσα στο σπίτι βρέθηκαν περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά.

Αβάσιμες οι κατηγορίες, λέει ο Μενέντεζ

Ο Μενέντεζ, σε μια ανακοίνωσή του, απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης συκοφαντικής εκστρατείας και τόνισε ότι αυτές οι αβάσιμες κατηγορίες δεν θα τον αποσπάσουν από το σημαντικό έργο του.

Οι εισαγγελείς, υποστηρίζει, διαστρεβλώνουν το συνηθισμένο νομοθετικό έργο. «Οι υπερβολές αυτών των εισαγγελέων είναι προφανείς. Τα γεγονότα δεν είναι όπως παρουσιάζονται», τόνισε.

Ένας δικηγόρος της Ναντίν Μενέντεζ είπε ότι η σύζυγος του γερουσιαστή αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο και «θα αντικρούσει σθεναρά» τις κατηγορίες σε βάρος της στο δικαστήριο.

Ο Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και η σύζυγός του Ναντίν, με την οποία είναι παντρεμένος από το 2020, αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορίες ο καθένας. Ο γερουσιαστής και οι συνολικά τέσσερις συγκατηγορούμενοί του πρόκειται να εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στις 27 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Ο Μενέντεζ θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Γερουσία στις εκλογές του 2024 και μια έρευνα σε βάρος του θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθεια των Δημοκρατικών να διευρύνουν την ισχνή πλειοψηφία (51-49) που διαθέτουν σήμερα στο Σώμα αυτό. Μαζί με τη σύζυγό του, αντιμετωπίζουν τρεις κατηγορίες ο καθένας: συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας, συνωμοσία για εξαπάτηση άλλων από το δικαίωμά τους σε έντιμες υπηρεσίες και συνωμοσία για εκβίαση. Οι εισαγγελείς επιδιώκουν να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία του γερουσιαστή, όπως το σπίτι του στο Νιου Τζέρσι, μια Mercedes-Benz του 2019 και περίπου 566.000 δολάρια σε μετρητά, ράβδους χρυσού και αποταμιεύσεις σε έναν τραπεζικό λογαριασμό.

Συγκατηγορούμενοι του ζεύγους είναι οι επιχειρηματίες Ουαέλ Χάνα, Χοσέ Ουρίμπε και Φρεντ Ντάιμπς. Ο Χάνα, που κατάγεται από την Αίγυπτο, φέρεται ότι οργάνωνε δείπνα και συναντήσεις μεταξύ του Μενέντεζ και Αιγύπτιων αξιωματούχων το 2018, κατά τις οποίες οι αξιωματούχοι πίεζαν τον γερουσιαστή για το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κάιρο. Σε αντάλλαγμα, ο Χάνα συμπεριέλαβε τη Ναντίν Μενέντεζ στη λίστα της μισθοδοσίας της εταιρείας του, σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς.

Την εποχή εκείνη η Αίγυπτος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέστειλε μια καταβολή 195 εκατ. δολαρίων το 2017 και ακύρωσε μια δεύτερη, ύψους 65,7 εκατ. δολαρίων, μέχρι να αποδείξει η χώρα ότι βελτιώνει τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το 2018, σε μια συνάντηση που είχε με τον Χάνα ο Μενέντεζ, μοιράστηκε μαζί του μη δημόσιες πληροφορίες για την κατάσταση αυτής της στρατιωτικής βοήθειας. Ο επιχειρηματίας έστειλε τότε ένα sms σε Αιγύπτιο αξιωματούχο, αναφέροντας ότι «η απαγόρευση όπλων και πυρομαχικών στην Αίγυπτο αίρεται». Τον επόμενο χρόνο η αιγυπτιακή κυβέρνηση έδωσε σε μια εταιρεία του Χάνα το αποκλειστικό δικαίωμα να εξάγει τρόφιμα χαλάλ από τις ΗΠΑ στην Αίγυπτο, παρά την απειρία της στην πιστοποίηση αυτών των τροφίμων. Ο Χάνα, υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο, χρησιμοποίησε τα έσοδα από τις εξαγωγές για δωροδοκίες.

Όταν το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχίες για το μονοπώλιο του Χάνα, ο Μενέντεζ ζήτησε από ένα στέλεχός του να επιτρέψει στην εταιρεία να διατηρήσει αυτό το καθεστώς. Το στέλεχος δεν συμμορφώθηκε με την απαίτηση του γερουσιαστή, ωστόσο η εταιρεία διατήρησε το μονοπώλιό της.

Η πρεσβεία της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

H απάντηση του γερουσιαστή Μενέντεζ

Απαντώντας στην παραπομπή του, ο Μπομπ Μενέντεζ υποστήριξε ότι «για χρόνια παρασκηνιακές δυνάμεις προσπαθούν επανειλημμένως να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό τάφο μου. Εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μία εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον μου. Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν. Έχω σταθεί εγώ ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες από όλο τον κόσμο, στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία και αλλού. Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς. Καλώ τους φίλους μου και τους υποστηρικτές μου και την κοινότητα που μας στηρίζει γενικότερα, να αφυπνιστεί. Ας θυμηθούν ότι και τις άλλες φορές εισαγγελείς έκαναν λάθος. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα λυθεί επιτυχώς».

Δεύτερη υπόθεση διαφθοράς

Ο Μενέντεζ κατηγορήθηκε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς από το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Νιου Τζέρσεϊ το 2015 για συνωμοσία, δωροδοκία και απάτη σχετικά με φερόμενη κατάχρηση της εξουσίας του γραφείου του.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο γερουσιαστής δέχθηκε περισσότερα από 600.000 δολάρια σε πολιτικές συνεισφορές, μια πολυτελή σουίτα ξενοδοχείου στο Park Hyatt στο Παρίσι και δωρεάν βόλτες με ιδιωτικό τζετ από έναν πλούσιο οφθαλμίατρο, τον Δρ Μέλγκεν, ως αντάλλαγμα σε πολιτικές χάρες.

Η δίκη για διαφθορά του Μενέντεζ έληξε με κακοδικία τον Νοέμβριο του 2017, αφού οι ένορκοι ανέφεραν ότι είχαν φτάσει σε αδιέξοδο. Και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες. Μετά την κακοδικία, ο ομοσπονδιακός δικαστής τους απάλλαξε από πολλές κατηγορίες το 2018. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε τις υπόλοιπες κατηγορίες εναντίον του Μενέντεζ.

Ο Μέλγκεν καταδικάστηκε για δεκάδες κατηγορίες απάτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και καταδικάστηκε σε 17 χρόνια σε ξεχωριστή υπόθεση, αλλά η ποινή του μετατράπηκε από τον τότε Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2021.

Αφού ανακοινώθηκε η κακοδικία του το 2017, ένας προκλητικός Μενέντεζ διατύπωσε μια προειδοποίηση σε συνέντευξη Τύπου.

«Σε αυτούς που έσκαβαν τον πολιτικό μου λάκο για να πάρουν τη θέση μου, ξέρω ποιοι είστε και δεν θα σας ξεχάσω», είπε τότε.

Τι σημαίνει η περιπέτεια του Γερουσιαστή για την Ελλάδα

Ειδικό (ελληνικό) ενδιαφέρον παρουσιάζει η δικαστική περιπέτεια που ξεκινά για τον «φιλέλληνα» Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Δίχως να έχουν υπάρξει, προς το παρόν, απτά στοιχεία  ελληνικών «χορηγιών» στον γερουσιαστή, δεν έχει περάσει απαρατήρητη εδώ και καιρό τώρα, η θετική (για τα ελληνικά συμφέροντα) επιρροή που ασκούσε προκειμένου να φρενάρει ο εκσυγχρονισμός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Το εύλογο επιχείρημα του Μενέντεζ ήταν/ είναι ότι οι ΗΠΑ δεν είναι δίκαιο και ωφέλιμο να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες ενός κράτους που ευθέως  χρησιμοποιεί αυτόν τον εξοπλισμό για να απειλεί ένα γειτονικό και μάλιστα συμμαχικό κράτος.

Κάπως έτσι εδώ και δυο τρία χρόνια παρεμποδίζεται από την αμερικανική γερουσία η συμφωνία του εκσυγχρονισμού των τουρκικών f-16  και η προμήθεια καινούργιων.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα κίνητρα (ανιδιοτελή ή όχι) του γερουσιαστή. Αυτό που γνωρίζουμε ωστόσο είναι ότι η επιρροή που ασκούσε ήταν άκρως επιτυχής καθώς το θέμα του εκσυγχρονισμού της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας παρέμεινε παγωμένο εδώ και 2-3 χρόνια…

  • Ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει στο παζάρι που κάνει με τις ΗΠΑ ότι αν δεν πάρει τα f-16  τότε η τουρκική βουλή δεν θα επικυρώσει τη ΝΑΤΟϊκή συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
  • Η «νέα» ατμόσφαιρα προσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το σχέδιο διευθετήσεων  που βρίσκεται σε εξέλιξη και επικυρώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αφαιρεί τα επιχειρήματα (του Μενέντεζ και άλλων) για την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας

Αυτό που (θα πρέπει να) αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, συνεπώς, είναι πως πολύ σύντομα θα «απελευθερωθούν» τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα για την αμερικανική πολεμική βιομηχανία, από τη στιγμή μάλιστα που ο «φιλέλληνας» Μενέντεζ παύεται από τη θέση του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα σε βάρος του και να κλείσουν οι εκκρεμείς δουλειές…

Διαβάστε επίσης:

Κριμαία: Πυραυλικό πλήγμα της Ουκρανίας στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας (Videos)

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Πόσο κοστίζει η απίστευτης αξίας συλλογή έργων τέχνης του μεγιστάνα – «Γεμίζεις ένα μουσείο»

HΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν δημιούργησε νέα υπηρεσία πρόληψης της βίας από τα πυροβόλα όπλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:22