search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 05:09
MENU CLOSE

Τουρισμός: Η φετινή ακρίβεια αλλάζει τα δεδομένα

23.09.2023 12:02
SAMOS_tourismos

Η ακρίβεια καλα κρατεί και στον ελληνικό τουρισμό συμφωνα και με τις εκατοντάδες αναφορές των ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίοι κάνουν λόγο για τις υπέρογκες τιμές της Ελλάδας!

Συγκεκριμένα οι ξένοι επισκέπτες επισημαίνουν οτι οι διακοπές στην Ελλάδα ταιριάζουν απόλυτα με το ρητό που λέει κάθε πέρυσι και καλύτερα!

Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από εκτιμήσεις παραγόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού οι οποίοι μιλάνε για αυξήσεις 30% ακριβότερες σε σχέση με πέρυσι κατά μέσο όρο, έναντι μέσης αύξησης κατά 20% των άλλων ανταγωνιστικών προορισμών της Μεσογείου.

Το γεγονος αυτό άλλωστε περιγράφεται ξεκάθαρα και στη μελέτη η οποία φέρνει την Ελλάδα το 2022 στην πρώτη δεκάδα των πιο ελκυστικών προορισμών value for money με πρωταγωνιστές την Κέρκυρα, την Κρήτη και τη Ρόδο (στην έκτη, έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα)– ενω φέτος στην πρώτη δεκάδα υπάρχει μόνο η Κρήτη αλλά και αυτή βρίσκεται στην τελευταία θέση πίσω από άλλους προορισμούς της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Ισπανίας.

Θυμίζουμε δε ότι και η γερμανική Handelsblatt έγραψε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο ακριβός προορισμός στη Μεσόγειο και η Τουρκία ο πιο φτηνός!

Ακομη και μελέτη του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων ETUC λέει οτι το 28% των Ευρωπαίων εργαζομένων δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών στην χώρα μας.

Και κάπως έτσι είναι πλέον γεγονός οτι η χώρα μας έχει γίνει μη ανταγωνιστική, καθώς όλο και περισσότεροι στρέφονται προς Αίγυπτο, Τουρκία και Βουλγαρία.

Ωστόσο μια ακόμη έρευνα αυτή της βρετανικής εταιρείας Savoo λεει οτι η Ελλάδα εχει περισσότερους μεν τουρίστες φέτος οι οποίοι ομως έμειναν λιγότερες μέρες, με συνέπεια να υπάρχει πτώση στον αριθμό των πραγματοποιούμενων διανυκτερεύσεων και άρα των χρημάτων που έμειναν στις τουριστικές επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης. Μαλιστα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώνουν οτι πράγματι υπάρχει μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη! Από την άλλη ομως τα συνολικά έσοδα του τουρισμού αυξήθηκαν!

Συγκεκριμένα ξεπέρασε τα 16,1 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 σημειώνοντας αύξηση κατά 15,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι

Η εξέλιξη αυτή, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να εμφανίσουν αύξηση κατά 20,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και φθάνοντας τα 10,3 δισ. ευρώ.

Και εδώ γεννάται το ερώτημα, τι είδους τουρισμό θελουμε; Θέλουμε λιγότερους και πιο πλούσιους τουρίστες που θα συμβάλλουν περισσότερο στην αύξηση των τουριστικών εσόδων στο ΑΕΠ ή περισσότερους με λιγότερο μπατζετ για ξόδεμα;

Την απάντηση προς ώρας φαίνεται να τη δίνουν οι μεγάλοι παίκτες των tour operators οι οποίοι και καταγράφουν τις τάσεις της αγοράς αρχικά για να τιθασεύσουν το κύμα της ακρίβειας ετοιμάζουν τα τουριστικά πακέτα του 2024 κλείνοντας το μάτι σε πιο φθηνούς προορισμούς αποφεύγοντας εν πολλοίς τους γνωστούς παραδοσιακούς ακριβούς προορισμούς! Παράλληλα ετοιμάζονται να ανοίξουν και τη διάρκεια των τουριστικών πακέτων σε off season επιλογές στην χώρα μας! Όμως και ο τουρισμός πολυτελείας δεν τους είναι αδιάφορος. Αντίθετα φαίνεται ότι θα είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά το 2024, χάρη στη δυναμική που διαφαίνεται ότι έχει. Ήδη στον τομέα αυτό έχουν κλειστεί με αύξηση της τάξης του 20% μεγάλα πακέτα για το 2024, με τη μέση αύξηση των τιμών να κινείται στο 8%-10% σε σχέση με το 2023.

Σε ότι αφορά τη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν αυτή ήδη διαφαίνεται και από φέτος αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, σε αρκετές τουριστικές περιοχές οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κινούνται υψηλότερα ακόμη και από το 2019.

Διαβάστε επίσης:

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις ντριμπλες των τριετιών

Τι ζήτησε ο Κώστας Σκρέκας από τα σούπερ μάρκετ

ΑΑΔΕ: Ξεκινά η υποχρεωτική καταγραφή όλων των POS – Ποιοι υποχρεούνται να το πράξουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 02:05