search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:48
MENU CLOSE

Συναγερμός για την κακοκαιρία Elias: Ζημιές από το χαλάζι και δρόμοι-ποτάμια – Αγωνία στην «πληγωμένη» Θεσσαλία

25.09.2023 20:54
zimies-NEW-1

Επελαύνει το νέο κύμα κακοκαιρίας στη χώρα, με ισχυρές βροχοπτώσεις και τη Θεσσαλία στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων. Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι της «πληγωμένης» Θεσσαλίας θωρακίζουν τα χωριά τους υπό τον φόβο νέων πλημμυρών. Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, καλλιέργειες και οχήματα στην Αχαΐα. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).

Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Θεσσαλίας

Διακοπή ρεύματος σε Λάρισα, Φάρσαλα και Ελασσόνα σημειώνεται τις τελευταίες ώρες λόγω της κακοκαιρίας Εlias.

Σύμφωνα με το onlarissa, στη Λάρισα χωρίς ρεύμα βρίσκονται αυτή την ώρα οι οδοί Πολέμη, Καραγάτση, Μυριβήλη, Δεκέλη, Πλάτωνος, ενώ όσο περνάει η ώρα το πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλους δρόμους.

Αναφορικά με τα χωριά αυτή την ώρα βυθισμένα στο σκοτάδι είναι: το Μαυροβούνιο, η Χάλκη, το Δαμάσι, το Αμούρι, η Μαγούλα και το Μεσοχώρι.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται προς αποκατάσταση των προβλημάτων και η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα θα έχει λυθεί το θέμα της ηλεκτροδότησης.

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στο Πωγώνι Ηπείρου, το Χιονάτο Καστοριάς, τα Μαζέικα Αχαΐας, τα Γιάννενα, την Κλειτορία Καλαβρύτων και το Ξυλόκαστρο, όπου σήμανε το 112, ενώ νωρίτερα σπίτι τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από πτώση κεραυνού.

EMY: Η επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τα οποία δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού ανατρέξτε στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Νωρίτερα, ήχησε το 112 για την περιοχή του Ξυλοκάστρου.

Live η πορεία της κακοκαιρίας:

Oι δρόμοι των Τρικάλων μέσα σε μια ώρα έντονης βροχόπτωσης μετατράπηκαν σε «ποτάμια».

Ήδη όπως καταγράφει το trikalavoice.gr η οδός Καλαμπάκας από το ύψος του “Σκλαβενίτη” και κάτω έχει μετατραπεί σε λίμνη (τρίτη φορά μέσα σε 4 μήνες) και οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί, αναζητώντας εξόδους διαφυγής.

Επί ποδός βρίσκεται το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εθελοντές και πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «Elias», όπως επισήμανε νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας «Elias».

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Elias στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα, συνεχίζουν να συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, διαθέτοντας προσωπικό και μέσα.

Αναλυτικότερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με 770 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων 361 άτομα των τμημάτων «Ξενοκράτης» που βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός στρατοπέδων, 170 άτομα ως χειριστές των διατιθέμενων μέσων, 29 άτομα του Ειδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής-Βιολογικής- Χημικής Άμυνας σε 5 ομάδες -οι τρεις στη Λάρισα και από μία σε Τρίκαλα και Βελεστίνο- 19 πτυχιούχοι πολιτικοί μηχανικοί, ένας αξιωματικός Υγειονομικού-Κτηνιατρικού, 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ στη Λάρισα και 120 άτομα σε δύο λόχους της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο.

Από χερσαία μέσα διατίθενται επτά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έντεκα οχήματα γενικής χρήσης, τρία ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, τρεις προωθητές γαιών, 17 φορτωτές γαιών, ένας ισοπεδωτής γαιών, δύο εκσκαφείς τάφρων, τρεις φορτωτές/εκσκαφείς τάφρων, 21 ανατρεπόμενα οχήματα, 16 ρυμουλκά οχήματα, τέσσερις φορτωτές μικρού μεγέθους, δύο γέφυρες Bailey σε Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων, δύο γεννήτριες, 46 λέμβοι, επτά λεωφορεία, ένα όχημα περισυλλογής (Leo Standard), τρεις αρματοφορείς, ένα μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος καθώς και τέσσερις φωτιστικοί πύργοι.

Από ιπτάμενα μέσα διατίθενται έξι ελικόπτερα Huey, ένα Chinook στην 110 Πτέρυγα Μάχης, ένα Super Puma στην 111 Πτέρυγα Μάχης και ένα ΑΒ-205 στην 111 Πτέρυγα Μάχης και ένα S-70 της 110 ΠΜ.

Από μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, στο λιμάνι του Βόλου βρίσκεται ένα αρματαγωγό.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα διάθεσης έχουν τεθεί τα Κέντρα Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και το Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας (ΚΕΔΑ) Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

Το σύνολο του διατιθέμενου προσωπικού πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω ως απαιτηθεί και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται 673 άτομα και 14 λέμβοι.



Αναλυτικά οι δυνάμεις στη Θεσσαλία:


603 άτομα των τμημάτων «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός στρατοπέδων (384 άτομα στην Αττικοβοιωτία και 219 άτομα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης)
70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 14 λέμβους.

Επιπρόσθετα, σε ετοιμότητα από χερσαία μέσα βρίσκονται:
61 Οχήματα γενικής χρήσης
3 Προωθητές γαιών
5 Φορτωτές γαιών
4 Ισοπεδωτές γαιών
4 Εκσκαφείς τάφρων
5 Ανατρεπόμενα Οχήματα
4 Ρυμουλκά Οχήματα
4 Φορτωτές μικρού μεγέθους
11 Γεννήτριες
14 Λεωφορεία
2 Οχήματα Περισυλλογής
6 Πυροσβεστικά
4 Υδροφόρα Οχήματα
4 Οχήματα Μεταφοράς Λυμάτων
2 Συγκροτήματα Άντλησης
10 Οχήματα Υγειονομικού


Ακόμη, από ιπτάμενα μέσα σε ετοιμότητα βρίσκονται ένα ελικόπτερο Chinook, ένα ελικόπτερο Super Puma, ενώ από μέσα του Πολεμικού Ναυτικού, μια φρεγάτα στην Κάρυστο και ένα Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Η κακοκαιρία Elias έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της, αφού έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στην Καρδίτσα.

Με το ξεκίνημα της κακοκαιρίας σημειώθηκαν και τα πρώτα μικροπροβλήματα κυρίως καταπτώσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου με σημαντικότερη στο δρόμο Πετρωτό – Καλή Κώμη.

Αναφορές για έντονες βροχοπτώσεις υπάρχουν από τις ορεινές και ημιορεινές κοινότητες και των Δήμων Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα, φαινόμενα που επεκτείνονται στα πεδινά πλέον, όπου το βράδυ και αύριο (26/09) αναμένεται ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέσα σε περίπου μια ώρα ο μετεωρολογικός σταθμός της Πεζούλας κατέγραψε 25 χιλιοστά βροχής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα karditsalive.net, o δήμαρχος Αργιθέας ενημέρωσε οτι εντονότερα φαινόμενα εκδηλώθηκαν αρχικά στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αχελώου, όπου σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση διάρκειας 10-15 λεπτών, ενώ σε όλη την έκταση του Δήμου σημειώνονται αυτή τη στιγμή έντονες βροχοπτώσεις.

Βίντεο από Ξυλόκαστρο:

Όπως φαίνεται, έχει πέσει χαλάζι στο Πωγώνι Ηπείρου και στο Χιονάτο Καστοριάς ενώ πολύ ισχυρές είναι και οι χαλαζοπτώσεις στα Μαζέικα Αχαΐας και στα Γιάννενα.

Σφοδρή χαλαζόπτωση και ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκε και στην Αχαΐα, στην Κλειτορία Καλαβρύτων, όπου προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες.

Κόρινθος:

Η πορεία της κακοκαιρίας Elias

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε και επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων και για το λόγο αυτό ζήτησε «να επιδείξουν όλοι πολύ μεγάλη προσοχή», ενώ προσέθεσε ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσουν τα φαινόμενα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία.

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην Περιφέρεια. «Είναι περισσότεροι από 1.500, 1.600 αστυνομικοί. Είναι περισσότεροι από 2 λόχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ είναι περισσότεροι από 108, 110 χειριστές μέσων», σημείωσε τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η στήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις. Προσέθεσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που πράγματι υπάρχουν έτσι ώστε με τους εργαζομένους της και με τα μηχανήματα της να μπορεί να ανοίξει κοίτες, επιχειρούν σε γέφυρες, σε ρέματα σε ποτάμια και σε δύσβατες δύσκολες περιοχές».

«Αυτή την στιγμή εκτός από τις δυνάμεις του στρατού και της ΕΛΑΣ, υπάρχουν στο σύνολο της Περιφέρειας Θεσσαλίας 650 άτομα από το Πυροσβεστικό Προσωπικό, 140 οχήματα της Πυροσβεστικής, βάρκες από την 3η, 4η , 7η κι 8η ΕΜΑΚ δυνάμεις από την 1η και την 2η ΕΜΟΔΕ καθώς και 3 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής συν τα 4 του στρατού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Θανάσης Μπαλάφας, στην ενημέρωση από το Συντονιστικό Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο, αναμένοντας το καλύτερο. Μέσα σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ήδη στην όλη περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, η Εύβοια, η περιοχή της Αττικής, η Πελοπόννησος είναι ήδη σε μερική γενική επιφυλακή γιατί τα φαινόμενα δεν περιορίζονται μόνο εδώ, απλά εδώ οι δυνάμεις είναι πιο ισχυρές γιατί θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι υποδομές της Θεσσαλίας ‘’έχουν τραυματιστεί” από το προηγούμενο φαινόμενο, οπότε εδώ το φοβόμαστε λίγο περισσότερο», σημείωσε ο κ. Μπαλάφας.

Όπως είπε ο κ. Μπαλάφας υπάρχουν ήδη δυνάμεις σε όλα τα χωριά και τις περιοχές που είχαν πληγεί στην προηγούμενη κακοκαιρία. «Έχουμε δυνάμεις σε 3 κόμβους έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη προσέγγιση σε όλα τα χωριά που είχε χρειαστεί την τελευταία φορά να τα εκκενώσουν. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν συνεργαστεί μέχρι τώρα στην περιοχή της Θεσσαλίας, σε στρατό, περιφέρεια, Ελληνική Αστυνομία, εθελοντές και τέλος θέλω να ζητήσω τη βοήθεια του Έλληνα πολίτη, νομίζω ότι το πρώτο και πιο ισχυρό κύτταρο Πολιτικής Προστασίας είναι ο ενημερωμένος Έλληνας πολίτης που ακολουθεί σωστά τις οδηγίες», επισήμανε ο κ. Μπαλάφας.

Άθλια η κατάσταση στη Θεσσαλία, οχυρώνονται οι κάτοικοι

Με τις μνήμες από την καταστροφή που έφερε η κακοκαιρία Daniel να είναι ακόμη νωπές, οι κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας με σακιά στις πόρτες και στα παράθυρα ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας. Αν και έχουν περάσει 3 εβδομάδες η κατάσταση στον Παλαμά είναι απελπιστική. Ρούχα, κούτες, ακόμη και τηλεοράσεις που καταστράφηκαν δεν έχουν μαζευτεί ακόμα και αποτελούν πλέον εστία μόλυνσης με κάθε λογής ζωύφια να ξεπηδούν από μέσα.

«Αν επαναληφθούν έστω και τα μισά φαινόμενα που ήταν την προηγούμενη φορά η κατάσταση θα είναι πραγματικά μη αναστρέψιμη», ανέφερε ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.

Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι εικόνες από το χωριό Βλοχός της Καρδίτσας, 19 ημέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Το χωριό έχει ερημώσει, καθώς οι πλημμύρες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στα σπίτια των κατοίκων που τα έχουν καταστήσει σχεδόν ακατοίκητα.

Στο Βόλο ο ποταμός Κραυσίδωνας παραμένει ακαθάριστος, έχοντας ακόμα στην κοίτη του τεράστιους όγκους από χώμα, πέτρες, κορμούς δέντρων και άλλες φερτές ύλες. Ειδικές δυνάμεις του στρατού βρίσκονται στον Παγασητικό όπου έχει καταπλεύσει το αρματαγωγό «Ικαρία» και αναμένει οδηγίες για τη νέα κακοκαιρία «Ηλίας». Και στη Λάρισα δίνεται μάχη για να μην υπερχειλίσουν πάλι οι ποταμοί.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός δήλωσε: «Η Περιφέρεια επιχείρησε και επιχειρεί σε 90 σημεία γεφυρών, ρεμάτων, ποταμών, αναχωμάτων. Επιχείρησε και επιχειρεί στο πεδίο σε 131 σημεία για να βελτιώσει την προσβασιμότητα».

Η προσφυγική δομή του Κουτσόχερου επιστρατεύεται για να φιλοξενήσει τους πρώτους πλημμυροπαθείς.

Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Φαρκαδώνας Κοσμάς Ευάγγελος, αναφέρει: «Έχουν μεταφερθεί 85 άτομα στη δομή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότερα άτομα».

Στο χωριό Κεραμίδι, στο οποίο υπάρχουν ακόμα σημεία που παραμένουν πλημμυρισμένα, πριν καν προλάβουν οι κάτοικοι να σταθούν στα πόδια τους, περιμένουν το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Πού θα πέσουν μεγάλα ύψη βροχής

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.grκατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα και από το απόγευμα θα ενταθούν σημαντικά, συνοδευόμενα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, δεχόμενες τους μεγαλύτερους όγκους νερού, θα είναι η Θεσσαλία (κυρίως νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).

Την Τρίτη 26/09καθώς η ατμοσφαιρική διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) που ευθύνεται για την κακοκαιρία θα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο, και σε συνδυασμό με επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό άστατος καιρός θα επικρατήσει και πάλι στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για το διήμερο Δευτέρα 25/09 και Τρίτη 26/09, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική)

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η εκτιμώμενη γεωγραφική κατανομή των αθροιστικών βροχοπτώσεων (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης 26/09. Με βαθύτερες αποχρώσεις αποτυπώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης.

Οδηγίες προστασίας

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από καταιγίδα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Καταιγίδες

Πώς να εκτιμήσετε την απόσταση από μια καταιγίδα

  • Μετρήστε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της αστραπής και της βροντής σε δευτερόλεπτα. Διαιρέστε το χρόνο που μετρήσατε με το 3 ώστε να υπολογίσετε την απόσταση της καταιγίδας σε χιλιόμετρα.
  • Λάβετε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, πριν η καταιγίδα σας πλησιάσει. Η απόσταση είναι ενδεικτική καθώς η καταιγίδα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα πάνω από την περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης

  • Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Κλειστά σχολεία σε Θεσσαλία και Ξυλόκαστρο

Κλειστά θα είναι τα σχολεία τις επόμενες μέρες στη Θεσσαλία, ενώ όπως έγινε γνωστό κλειστές θα μείνουν και οι σχολικές μονάδες στο Ξυλόκαστρο.

Ειδικότερα, κλειστά για τουλάχιστον άλλες τρεις μέρες θα μείνουν τα σχολεία στη Θεσσαλία, εξαιτίας της νέας κακοκαιρίας. Μαθήματα θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης, αλλά όχι σε όλα τα σχολεία.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τα κλειστά σχολεία στη Θεσσαλία ελήφθη το μεσημέρι της Κυριακής και όπως έγινε γνωστό τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν έως την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, όμως τα παιδιά θα κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Από την τηλεκπαίδευση εξαιρούνται τα σχολεία των δήμων και των περιοχών: Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης.

Παράλληλα, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, με απόφαση του Δημάρχου Βλάση Τσιώτου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του Δήμου, θα παραμείνουν κλειστά, λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Διαβάστε επίσης:

Λαμία: Μαθητής έπεσε από ύψος 5 μέτρων – Μεταφέρεται στην Αθήνα

Πάτρα: Σοκαριστικό βίντεο λίγα λεπτά μετά το πολύνεκρο τροχαίο – Πώς έγινε το συμβάν

Υπουργείο Υγείας: Εγκύκλιος για εντατικούς ελέγχους στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:34