search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 02:46
MENU CLOSE

Στο δικαστήριο ο Μενέντεζ και η σύζυγός του – Δήλωσε αθώος

27.09.2023 18:33
MENEDEZ
AP

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε σήμερα αθώος σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στις εις βάρος του κατηγορίες για δωροληψία από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι, ενώ πληθαίνουν εκκλήσεις από μέλη του κόμματός του να παραιτηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν άσκησαν δίωξη στον 69χρονο Αμερικανό γερουσιαστή και τη σύζυγό του με την κατηγορία ότι δέχτηκαν ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά προκειμένου ο γερουσιαστής να ασκήσει την επιρροή του ώστε να βοηθήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση αλλά και να παρέμβει υπέρ των τριών επιχειρηματιών στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που τους ερευνούσαν.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ έφτασε σήμερα στο δικαστήριο όπου παρουσιάστηκε ενώπιον της Αμερικανίδας δικαστίνας Ονα Γουάνγκ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και δήλωσε αθώος. Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του, που επίσης κατηγορείται για την υπόθεση, δεν έκαναν κάποια δήλωση προσερχόμενοι στο δικαστήριο του κάτω Μανχάταν, αναφέρει το Associated Press.

Ο Μενέντεζ – ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων μετά την απαγγελία του κατηγορητηρίου την περασμένη εβδομάδα – υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί ότι έκανε κατάχρηση της εξουσίας του για να πάρει χρήματα είναι αβάσιμες. Έχει δηλώσει βέβαιος ότι θα αθωωθεί και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει από τη Γερουσία.

Ο συνάδελφός του Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Κόρι Μπούκερ συμμετείχε την Τρίτη στις εκκλήσεις για παραίτηση του Μενέντεζ, λέγοντας σε δήλωσή του ότι το κατηγορητήριο περιέχει «σοκαριστικούς ισχυρισμούς για διαφθορά και συγκεκριμένες, ανησυχητικές λεπτομέρειες για αδικήματα».

Περίπου οι μισοί Δημοκρατικοί της Γερουσίας έχουν πει ότι ο Μενέντεζ θα πρέπει να παραιτηθεί, συμπεριλαμβανομένων αρκετών υποψηφίων για επανεκλογή στις εκλογές του χρόνου.

Ενώπιον του δικαστηρίου και η σύζυγος του Μενέντεζ, Ναντίν, η οποία σύμφωνα με τους εισαγγελείς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συλλογή δωροδοκιών αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ που ζητούσαν βοήθεια από τον ισχυρό πολιτικό. Ένας δικηγόρος της Ναντίν Μενέντεζ είπε ότι αρνείται επίσης τους ισχυρισμούς και θα καταπολεμήσει τις κατηγορίες.

Δύο από τους επιχειρηματίες – ο Χοσέ Ουρίμπε και ο Φρεντ Ντάιμπες – αναμένεται επίσης να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο τρίτος άνδρας, ο Βαέλ Χάνα, δήλωσε αθώος την Τρίτη για κατηγορίες που περιλαμβάνουν συνωμοσία για δωροδοκία. Ο Χάνα συνελήφθη στο αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης την Τρίτη αφού επέστρεψε οικειοθελώς από την Αίγυπτο για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες και διατάχθηκε να μείνει ελεύθερος εν αναμονή της δίκης.

Μετά τις κατηγορίες, ο Μενέντεζ, ένας από τους δύο γερουσιαστές που εκπροσωπούν το Νιου Τζέρσι, αποχώρησε προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, επειδή ο κανονισμός της Γερουσίας ορίζει ότι εκείνοι που κατηγορούνται για κακουργήματα πρέπει να εγκαταλείπουν τα ηγετικά αξιώματά τους.

Ωστόσο τη Δευτέρα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής τόνισε ότι θα κρατήσει την έδρα του στο Κογκρέσο, αρνούμενος ότι διέπραξε οτιδήποτε το επιλήψιμο.

Περισσότεροι από τους μισούς Δημοκρατικούς γερουσιαστές- συμπεριλαμβανομένου του Κόρι Μπούκερ, του άλλου Δημοκρατικού γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσι- ζήτησαν από τον Μενέντεζ να παραιτηθεί μετά την γνωστοποίηση της δίωξης την Παρασκευή.

Λευκός Οίκος: «Δική του απόφαση η παραίτηση από τη Γερουσία»

Πέντε μέρες μετά την απαγγελία των κατηγοριών κατά του Μπομπ Μενέντεζ και έπειτα από πιέσεις δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν έκανε το πρώτο σχόλιο για την υπόθεση, κρατώντας με ευλάβεια τις αποστάσεις.

«Παίρνουμε στα σοβαρά το θέμα, όπως σας είπα και χθες. Πιστεύουμε ότι ο Γερουσιαστής έκανε το σωστό και παραιτήθηκε από την Επιτροπή, αλλά όσον αφορά την παραίτηση (από τη Γερουσία), είναι δική του απόφαση και της ηγεσίας της Γερουσίας», είπε η Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Βρήκαν σχεδόν 500.000 δολάρια σε μετρητά κρυμμένα σε…ρούχα και ντουλάπες

Οι αρχές λένε ότι βρήκαν σχεδόν 500.000 δολάρια σε μετρητά —μεγάλο μέρος από αυτά κρυμμένα σε ρούχα και ντουλάπες— καθώς και περισσότερα από 100.000 δολάρια σε ράβδους χρυσού σε έρευνα του σπιτιού του Μενέντεζ στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του Associated Press.

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά το κατηγορητήριο, ο Μενέντεζ είπε τη Δευτέρα ότι τα μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι του αντλήθηκαν από τους προσωπικούς του λογαριασμούς ταμιευτηρίου όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία κρατούσε σε ετοιμότητα για έκτακτες ανάγκες.
Ένας από τους φακέλους γεμάτους μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι του, ωστόσο, έφερε το DNA του Ντάιμπες και έφερε τη διεύθυνση επιστροφής του κατασκευαστή ακινήτων, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Το κατηγορητήριο

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Χάνα υποσχέθηκε να βάλει τη σύζυγο του Μενέντεζ στη μισθοδοσία της εταιρείας του σε ένα πόστο με ελάχιστη απαιτούμενη παρουσία, με αντάλλαγμα ο Μενέντεζ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να διευκολύνει τις ξένες στρατιωτικές πωλήσεις και χρηματοδότηση στην Αίγυπτο. Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Χάνα πλήρωσε επίσης 23.000 δολάρια για το στεγαστικό δάνειο του σπιτιού της, έγραψε επιταγές 30.000 δολαρίων στην εταιρεία συμβούλων της, της υποσχέθηκε φακέλους με μετρητά, της έστειλε εξοπλισμό γυμναστικής και αγόρασε μερικές από τις ράβδους χρυσού που βρέθηκαν στο σπίτι του ζευγαριού.

Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για επανειλημμένες ενέργειες του Μενέντεζ προς όφελος της Αιγύπτου, παρά τους ενδοιασμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας που τα τελευταία χρόνια ώθησαν το Κογκρέσο να επιβάλει περιορισμούς στη βοήθεια.

Είναι η δεύτερη υπόθεση διαφθοράς μέσα σε μια δεκαετία εναντίον του Μενέντεζ, του οποίου η τελευταία δίκη με διαφορετικούς ισχυρισμούς έληξε με τους ενόρκους να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε ετυμηγορία το 2017.

Διαβάστε επίσης:

Guardian: Οι δύο φωτογραφίες από την Ελλάδα που ξεχώρισε στο άλμπουμ για τα 50 χρόνια ιστορίας της Ευρώπης

Οι… κατσίκες στη μάχη κατά των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια: Έτσι δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες

Ιράκ: Έτσι ξεκίνησε η φωτιά που προκάλεσε τον θάνατο 114 ανθρώπων σε γαμήλια δεξίωση (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42