search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 16:08
MENU CLOSE

Φλαμανδικό μοσχαρίσιο ραγού με μαύρη μπίρα (Carbonnade)

28.09.2023 06:07
syntagi-new

Η καρμποναντ (Carbonnade) είναι φλαμανδική σπεσιαλιτέ, με μοσχαρίσιο κρέας, σε πολύ πηκτή σάλτσα που φτιάχνεται με μπύρα αντί για κόκκινο κρασί.

Οι Φλαμανδοί το τρώνε κυρίως με βραστές πατάτες, αλλά μπορείτε να το σερβίρετε και με πουρέ πατάτας, δίπλα σε ψωμάκια και διάφορα τουρσιά.

Υλικά για τη Συνταγή

1¼ κιλό μοσχαρίσιο κρέας, άπαχο, κομμένο σε κύβους 4 εκατοστών

400 ml μαύρη μπύρα

3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

2 φύλλα δάφνης

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ., το οποίο έχετε αλατοπιπερώσει

2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

250 γραμμάρια ιταλική πανσέτα (μπέικον) σε κύβους

2 καρότα, κομμένα σε φέτες

2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

1 πράσο, κομμένο σε φέτες

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

350 ml ζωμό βοδινού

1 μπουκέτο γκαρνί (ένα μικρό ματσάκι θυμάρι, κοτσάνια μαϊντανού και περίπου 6 κόκκους πιπεριού δεμένα σε μουσελίνα – τούλι)

1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1.Μαρινάρετε το κρέας όλη τη νύχτα μέσα στη μπύρα, μαζί με το σκόρδο και τα δαφνόφυλλα. Την επόμενη μέρα, στραγγίστε το από τη μαρινάδα, κρατώντας την στην άκρη. Στεγνώστε το κρέας με χαρτί κουζίνας και ρίξτε το στο αλεύρι μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα. Τινάξτε το περιττό αλεύρι.

2.Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να ζεσταθεί. Σοτάρετε το κρέας σε 3-4 δόσεις για περίπου 5 λεπτά ανά παρτίδα, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πάρει ένα πλούσιο χρυσαφί χρώμα παντού. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο περισσότερο λάδι για το σοτάρισμα. Βγάλτε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και αφήστε το στην άκρη.

3.Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρετε την πανσέτα στην κατσαρόλα για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνει τραγανή και να ροδίσει. Αφαιρέστε την με τρυπητή κουτάλα και αφήστε την κι αυτήν στην άκρη μαζί με το μοσχάρι.

4.Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160ο C στις αντιστάσεις.

5.Βάλτε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το πράσο στην κατσαρόλα και σοτάρετέ τα κι αυτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν – αυτό θα διαρκέσει περίπου 12 λεπτά. Ρίξτε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίστε το μαγείρεμα για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.

6.Προσθέστε το μοσχάρι και την πανσέτα και ρίξτε και τη μαρινάδα που έχετε κρατήσει στην άκρη. Αφήστε να σιγοβράσει, ξύνοντας τυχόν κολλώδη κομμάτια από τον πάτο της κατσαρόλας και, στη συνέχεια, ρίξτε το ζωμό βοδινού και το μπουκέτο garni. Αλατοπιπερώστε και αφήστε τα όλα να βράσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά.

7.Σκεπάστε με ένα καπάκι την κατσαρόλα και ψήστε στο φούρνο για 2 ώρες, ανακατεύοντας μια φορά στα μισά περίπου της διαδικασίας.

8.Όταν το κρέας είναι έτοιμο και λιώνει, δοκιμάστε τις γεύσεις και προσθέστε περισσότερο αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται. Πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε κατευθείαν από την κατσαρόλα, μαζί με κρεμώδη πουρέ, ψητές πατάτες με τη φλούδα ή βραστά λαχανικά.

Διαβάστε επίσης:

Αυθεντικά καναδικά παστάκια, nanaimo bars

Φτερούγες κοτόπουλου στο airfryer

Κυδωνόπαστο, η πολυχρηστική λιχουδιά με την αρχαία προέλευση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 16:08