Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Αν το κυβερνητικό έργο μπορούσε να παρομοιαστεί με μαθηματικά, τότε η κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μια πολυπαραγοντική εξίσωση, με δεδομένα που αλλάζουν διαρκώς, παράγοντες που μπαίνουν και βγαίνουν από αυτή κατά το δοκούν και που συχνά μοιάζει να μην έχει λύση.
Μόλις τρεις μήνες μετά τον διπλό εκλογικό θρίαμβο του Μαΐου και του Ιουνίου, η «Κυβέρνηση 2.0» – κατά το «Ελλάδα 2.0» – του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζει ακόμα να ψάχνει να βρει τον βηματισμό της, καθώς εμφανίζεται να τελεί σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκαλούν πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα, αλλά και λόγω δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της, οι οποίες ήδη έχουν οδηγήσει σε παραιτήσεις δύο υπουργών και τον πρωθυπουργό να ζητά χρόνο, ώστε να δουλέψει το rotation που έχει κάνει.
Ωστόσο, όλα τα παραπάνω μοιάζουν να είναι συμπτώματα ενός βαθύτερου προβλήματος, δηλαδή, της απουσίας, ώς τώρα, ενός συνεκτικού κυβερνητικού αφηγήματος – όπως αυτό που είχε υιοθετήσει η Ν.Δ. πριν από τις εκλογές του 2019 –, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο ως μπούσουλας για το κυβερνητικό έργο όσο και ως μήνυμα προς τους πολίτες, οι οποίοι, παρά τα όποια… παραστρατήματα, έδωσαν και πάλι την εμπιστοσύνη τους στη Ν.Δ. σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και, παράλληλα, «τιμώρησαν» με την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα έκανε ή δεν έκανε κατά την προηγούμενη τετραετία.
Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο 2019 – 2023 οι συνθήκες που δημιούργησαν εξωτερικοί παράγοντες (η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, οι εκρηκτικές πληθωριστικές πιέσεις) και η απόφαση της Ε.Ε. να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση όσο οι συνθήκες αυτές πίεζαν τους πολίτες, επέτρεψαν στην ελληνική κυβέρνηση να δράσει θετικά υπέρ της… τσέπης των πολιτών, μέσω διαφόρων βοηθημάτων, μέτρων και επιδομάτων τα οποία είχαν μια λίγο – πολύ οριζόντια εφαρμογή και επέτρεπαν στο Μαξίμου να παρεμβαίνει άμεσα και να μειώνει στο μέτρο του δυνατού τα βάρη.
Ωστόσο, οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει, καθώς:
● Η Ε.Ε. ζητά το τέλος των οριζόντιων επιδοματικών πολιτικών μέχρι το 2024, περνώντας μόνο σε στοχευμένες παρεμβάσεις.
● Η Ελλάδα από φέτος θα πρέπει, βάσει των μεταμνημονιακών συμφωνιών, να αρχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα.
● Ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας ουσιαστικά απαγορεύει τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές.
● Οι καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και την κακοκαιρία «Daniel» αυξάνουν τις πιέσεις στον προϋπολογισμό και, ουσιαστικά περιορίζουν δραστικά τον δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις.
Ήδη, άλλωστε, πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για παροχές. Αντιθέτως, σταδιακά θα αποσύρονται και μέτρα όπως το «market pass» και η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός, αν και έχει πέσει σημαντικά από το ζενίθ του φθινοπώρου του 2022, παραμένει υψηλός, οι ανατιμήσεις σε είδη πρώτης, ανελαστικής ανάγκης συνεχίζονται, συμπιέζοντας κι άλλο τα εισοδήματα των πολιτών, ενώ οι έλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν φαίνονται να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο αυτό και με την Ε.Ε. να μην εμφανίζεται ιδιαίτερα… γαλαντόμα (τα 2,25 δισ. ευρώ για τις καταστροφές του «Daniel» ουσιαστικά είναι αναδιατάξεις κονδυλίων που ήδη ήταν δεσμευμένα από τη χώρα, με την Κομισιόν για την ώρα να συζητά μόνο για μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ), η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των περιορισμένων παρεμβάσεων για το πορτοφόλι των πολιτών, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που στόχο έχει να κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη και… φιλική προς τον χρήστη.
Έτσι, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε η πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία «17 ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών, με αποκλειστικό αντικείμενο τη συγκεκριμένη απειλή», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις σε τομείς που άπτονται στενά της καθημερινότητας (εκπαίδευση, υγεία, δικαιοσύνη, κ.λπ.), μέσα από τις οποίες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα ότι προσπαθεί να κάνει τη ζωή πιο εύκολη για τους πολίτες, έστω κι αν δεν μπορεί να παρέμβει – τουλάχιστον στην παρούσα φάση – στο κρίσιμο ζήτημα της ακρίβειας με τρόπους που χρησιμοποιούσε ώς τώρα.
Παράλληλα ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής κρίσης είναι κάτι το οποίο επιβάλλει πλέον να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία και τα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική κρίση ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας».
Επιχείρησε έτσι να πει ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα από τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα και ότι πλέον η προετοιμασία για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων ή άλλων κρίσεων τέτοιου είδους θα είναι πιο ολοκληρωμένη και οι παρεμβάσεις πιο άμεσες και αποτελεσματικές.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης για την ανάταξη της Θεσσαλίας θα φτάσουν τελικά στα 686 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να εκταμιευθούν το συντομότερο, καθώς αφορούν έργα άμεσης επέμβασης. Παράλληλα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες ευελιξίας στην κατανομή των πόρων που δίνει η Κομισιόν, αναμένεται, ανάλογα και με τις ανάγκες, να γίνουν κι άλλες αναθεωρήσεις στο σχέδιο αξιοποίησης του ταμείου ανάκαμψης, με στόχο μέσα στα επόμενα τέσσερα ώς έξι χρόνια να «πέσουν» στην ελληνική οικονομία περίπου 55 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή – τουλάχιστον όχι σε πλήρη βαθμό… – η «λυπητερή» του «Daniel», κάτι που κάνει την κυβέρνηση επιφυλακτική ως προς το ύψος των κονδυλίων που εν τέλει θα χρειαστούν για την ανάταξη των πληγεισών περιοχών και την παροχή προοπτικής στους πλημμυροπαθείς, καθώς αναγνωρίζεται ο κίνδυνος οι περιοχές αυτές να ερημώσουν, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία της χώρας, καθώς πλημμύρες και φωτιές έχουν πλήξει μείζονα κομμάτια της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και βασικών υποδομών.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον – για παράδειγμα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε «παντοτινό πόλεμο», για να παραφράσουμε κάπως τον τίτλο του περίφημου μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας του Joe Haldeman – δεν επιτρέπει σε κανέναν ιδιαίτερα μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, αλλά, ταυτόχρονα, δεν επιτρέπει και επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές, καθώς μια επιδείνωση σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στην ήδη ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία.
Διαβάστε επίσης:
Γεροβασίλη: Δεν βοηθά η κριτική στον Κασσελάκη – Οι μάχες δίνονται έξω, όχι εσωκομματικά
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.